Nieuws: #feitoffabel dag 2: Ronald Plasterk over Mark Rutteterug naar nieuws

plasterk

Ronald Plasterk: “Laten we hem [Rutte] beoordelen op zijn daden. (…) Twee jaar lang heeft hij dit land geregeerd. Daarin is de werkloosheid gestegen tot een maximum,
dat hebben we in meer dan 15 jaar niet zo gehad op dat niveau. De economie is tot stilstand gekomen, er wordt geen huis meer verkocht.” (bron: Radio 1 Standpunt.nl, 22 augustus. Vanaf 39.25.)

Oordeel: feit

Beluister de uitzending terug.

Uitleg:
‘De werkloosheid is gestegen sinds het aantreden van het kabinet Rutte en is in 15 jaar niet zo hoog geweest’
De werkloosheid is inderdaad gestegen sinds het aantreden van het kabinet Rutte. November 2010 was het werkloosheidspercentage 5.2, juli 2012 was het werkloosheidspercentage 6.5. Voor de volledige trend, zie het fact report Verkiezingen deel 4.
Of de werkloosheid in 15 jaar niet zo hoog is geweest hangt af of je kijkt naar het werkloosheidspercentage of het absoluut aantal werklozen. Het absoluut aantal werklozen is inderdaad in 15 jaar niet zo hoog geweest, maar het werkloosheidspercentage was bijvoorbeeld in april 2005 nog hoger dan nu. Voor een volledig overzicht, zie CBS.

‘De economie is tot stilstand gekomen’
Economische groei is te vergelijken door te kijken naar het kwartaal ervoor of te kijken naar hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Plasterk kiest voor de tweede manier, want dan is er sprake van lichte krimp. Als hij het met het kwartaal ervoor had vergeleken, was er geen krimp geweest, maar een lichte groei. De
laatste twee kwartalen: beide 0,2 %. Voor een volledig overzicht, zie CBS.

 ’Er wordt geen huis meer verkocht’
Sinds het uitbreken van de crisis (september 2008) worden er structureel minder huizen verkocht. Er worden nog wel woningen verkocht, maar het aantal verkochte woningen ligt een stuk lager dan voor de crisis. Waar in het eerste kwartaal van 2007 45.255 woningen werden verkocht, was dat in het eerste kwartaal van 2012 23.951. Voor een volledig overzicht, zie CBS.

De uitspraken van Plasterk zijn dus waar, maar voor zowel de werkloosheid als het aantal verkochte woningen geldt dat er een trend zichtbaar is. Deze trend is begonnen voor de start van het kabinet Rutte. Pepijn van Dijk (The Fact Club) trekt een vergelijking met voetbal: “PSV is al jaren geen kampioen geworden, ze halen Mark van Bommel. Is het dan zijn schuld als PSV weer geen kampioen wordt?

Bronnen
Alle factchecks zijn gebaseerd op informatie van het CBS.

Meer nieuws & #feitoffabel