Nieuws: #feitoffabel dag 3: Samsom over pensioengeldterug naar nieuws

samsom

Beluister hier de uitzending terug.

Diederik Samsom (PvdA): “Op die Spaanse banken (..) staat Nederlands spaargeld en pensioengeld. Als we die banken laten vallen valt dat mee de afgrond in“. (bron: NOS lijstrekkersdebat, 22 augustus. Vanaf 50.00)

Oordeel: fabel

Uitleg: Nederlandse pensioenfondsen beheren ongeveer 900 miljard euro. Dit geld wordt op verschillende manieren wereldwijd belegd. DNB heeft berekend dat in het eerste kwartaal van 2012 Nederlandse pensioenfondsen in totaal voor 9 miljard euro geld in Spanje hadden uitstaan. Dit geld staat echter niet op Spaanse (spaar)rekeningen.

Het geld in Spanje zit namelijk in Spaanse staatsobligaties en beleggingen. Beleggingen variëren van aandelen in bedrijven (waaronder Spaanse banken, maar ook bedrijven zoals Zara), maar ook in infrastructuur zoals tolwegen.

De economische schade van een eventuele val van Spaanse banken is echter enorm. Sowieso ondergaan de beleggingen dan flinke schade (maar gaan niet direct allemaal failliet, bijvoorbeeld Zara zal nog steeds kleding in NL blijven verkopen), maar de totale schade zal naar alle waarschijnlijkheid nog groter zijn. Hoe groot is niet als feit te zeggen, maar het is aannemelijk dat dit de stabiliteit van de hele eurozone in gevaar brengt. Indien Samsom dit gevaar probeert aan te kaarten dan doet hij dit op de verkeerde manier.

Bronnen:

Meer nieuws & #feitoffabel