Nieuws: #feitoffabel 1 maart: investeringen van pensioenfondsenterug naar nieuws

omtzigt

Luister hier de uitzending terug

Update: Pieter Omtzigt heeft gereageerd, lees onderaan het bericht zijn reactie.

Pieter Omtzigt (CDA): NL pensioenfondsen zitten voor minder dan 15% in NL. Was 10 jaar geleden ongeveer 50%. (bron)

Oordeel

NL pensioenfondsen zitten voor minder dan 15% in NL“:

Uitleg

De Nederlandsche Bank  publiceert gegevens over de ‘uiteenzettingen van Nederlandse financiele instellingen in het buitenland. Volgens DNB beheerde Nederlandse pensioenfondsen in het tweede kwartaal van 2012 (meest recent beschikbaar) 950 miljard euro. 133 mld euro daarvan ‘zat’ in Nederland, dat is 14%.

 

Was 10 jaar geleden ongeveer 50%.“:

Uitleg

Het CBS publiceert historische gegevens over de beleggingen van pensioenfondsen. Het CBS onderscheidt verschillende categorieën van beleggingen, de belangrijkste zijn ‘aandelen’ en ‘obligaties’, overige categorieën zijn onder andere vastgoed en hypotheken.  Deze categorieën worden weer verdeeld naar binnen- en buitenland.*

61% van de totale beleggingen van pensioenfondsen was in 2002 in het buitenland belegd. Het percentage beleggingen in Nederland bedroeg dus 39% en geen 50%.

In het kader van de huidige discussie (moeten pensioenfondsen investeren in snelwegen / scholen?)  is het belangrijk om te realiseren dat pensioenfondsen eerder niet dit soort projecten investeerden, maar in Nederlandse bedrijven via obligaties en aandelen (nog even los van staatsobligaties). Veel van dit soort bedrijven (met hoge omzet) opereren wereldwijd.

* Het CBS rekent investeringen in Nederlandse beleggingsinstellingen tot binnenland. Deze investeringen komen echter niet allemaal in Nederland terecht, DNB noemt dit look through (.xls)

Reactie Pieter Omtzigt
Ongeveer 15 jaar geleden werd dik 60% van de tegoeden van de pensioenfondsen in Nederland aangehouden. Dat is toen de euro geintroduceerd werd (eerst alleen giraal, daarna ook met contant geld) heel snel afgebouwd naar 30-40% en daarna zelfs verder naar nu 15%. Ik had dus 15 jaar ipv 10 jaar moeten tweeten.

 Percentage beleggingen in het buitenland:
CBS

Bronnen

CBS

BNR

DNB

Meer nieuws & #feitoffabel