Nieuws: #feitoffabel 25 maart: banken vs bbpterug naar nieuws

dijsselbloem

De problemen rond Cyprus hebben een discussie losgemaakt over de omvang van de bankensector van een land in verhouding tot het bbp. In het vragenuur van 19 maart zie minister Dijsselbloem hier het volgende over: “Ten tweede is in andere landen de verhouding tussen het bruto nationaal product, de draagkracht van de nationale overheid en de enorme risico’s en omvang van de bankensector niet aan de orde. De situatie van Cyprus is in die verhoudingen onbeheersbaar. ” Deze bewering werd de afgelopen week in twijfel getrokken door verschillende economen, waaronder Ewald Engelen bij Pauw en Witteman.

Daarom hebben wij het bezit van de banken, voor 2012 en 2002, afgezet tegen het bbp. Gegevens zijn op basis van de ECB (bank assets) en Eurostat (bbp).

* Cyprus (2005), Estland (2008), Malta (2005), Slovenië (2004) en Slowakije (2008) zaten in 2002 nog niet bij de euro, daarom is gekozen voor het jaar dat ze bij de euro zijn gekomen (tussen haakjes).

Bronnen
Eurostat: GDP and main components – Current prices
ECB: Aggregated balance sheet of euro area monetary financial institutions

Meer nieuws & #feitoffabel