Nieuws: #feitoffabel 14 juni: Henk van Gerven (SP) over bioplasticterug naar nieuws

vangerven

Luister de BNR-uitzending terug.

Henk van Gerven (SP): ‘Nu is nog maar 1 procent van al het plastic biologisch afbreekbaar’ (bron: Het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 29 mei 2013 over grondstoffen en afval)

maar…

Legt uit..
Het is nog minder. Wereldwijd wordt er 280 miljoen ton plastic geproduceerd, 0.486  miljoen ton daarvan is biologisch afbreekbaar. Dat is 0.2%. Tellen we het plastic daarbij op dat wel biologisch wordt geproduceerd, maar niet biologisch afbreekbaar (0.675 miljoen ton) is dan komen we op 0.4%, nog steeds geen 1% dus.

De cijfers komen van ‘Bioplastics Europe’, een koepelorganisatie van (bio)plastic producenten. Dit is ook de bron waar de Universiteit Wageningen zich op baseert.

Waar wordt bioplastic van gemaakt?
Er zijn verschillende manieren waarop biologisch plastic wordt gemaakt. De meest gebruikte polymeren voor de productie van bioplastic zijn cellulose en zetmeel. Dit wordt gewonnen uit worden uit hout, maïs, tarwe, rijst en aardappels. Ook kan er biologisch plastic gemaakt worden uit planten en bacteriën. Grootste verschil met normaal plastic is dat voor bioplastic geen aardolie nodig is.

Overigens is ‘biologisch afbreekbaar’ een misleidende term. Als we maar lang genoeg wachten is alles biologisch afbreekbaar. Beter is om te spreken van composteerbaar plastic, dit betekent dat er van het plastic, net zoals van het gft-afval, compost gemaakt kan worden.

Neemt het gebruik wel toe?
Ja, het gebruikt neemt zeker toe. Sinds 2009 is de productie van bioplastic vervijfvoudigd. Het is de verwachting dat dit alleen maar zal groeien, onder andere door de introductie van de plantbottle van Coca Cola die voor 22.5% uit bioplastic bestaat.

Bronnen
Universiteit Wageningen: Biobased plastics 2012
European Bioplastics: Global production capacity
Plastics Europe: Plastics 2012 the facts
Het kan wel: PlantBottle Coca-Cola nu ook in Nederland
Keuringsdienst van Waarde: Bio-afbreekbaar

 

 

 

Meer nieuws & #feitoffabel