Levensstijl kan 40% van dementiegevallen voorkomen

Onwaar

Het klopt dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het vertragen van dementie. In de Belgische krant De Morgen wordt echter geclaimd dat dit tot 40% van de gevallen ‘zelfs zou kunnen voorkomen’. Dit cijfer is volgens experts overdreven en niet representatief voor de werkelijkheid.

De auteur van het artikel citeert een onderzoek dat in 2020 in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet verschijnt. Daarin worden twaalf risicofactoren voor dementie genoemd: lage scholing, hoge bloeddruk, gehoorverlies, roken, obesitas, depressie, fysieke inactiviteit, diabetes, weinig sociale contacten, overmatig alcoholverbruik, hersenletsels en luchtvervuiling.

‘Er is nog nuance nodig’, zegt professor neurologie Jan Versijpt (UZ Brussel). ‘De ziekte van Alzheimer, een van de belangrijkste vormen van dementie, wordt deels veroorzaakt door erfelijke factoren. Dat proces kun je niet voorkomen door bijvoorbeeld beter te horen, of langer naar school te gaan. Zulke levensstijlfactoren kunnen er enkel voor zorgen dat mensen later in het stadium van dementie komen. Dat er zo vaak wordt gehamerd op levensstijl gebeurt helaas een beetje uit “armoede”: mocht er een goede behandeling zijn tegen dementie, zouden we er wellicht niet zoveel over praten.’

Knack