Tandpasta met fluoride is schadelijk

Onwaar

De Nederlandse website Leef Bewust claimt dat fluoride schadelijk zou zijn voor je gezondheid, Het zou giftig zijn en mensen dommer maken. Dit is niet waar volgens experts. De hoeveelheid fluoride in tandpasta is niet schadelijk en beschermt juist tegen tandrot.

De gezondheidswebsite zou fluoride ‘geen enkele toegevoegde waarde hebben voor het menselijk lichaam’ en ‘Fluoride wordt dan ook gebruikt als actief giftig element in rattengif en kakkerlakkenpoeder’. De website publiceerde het artikel voor het eerst in 2018, maar het stuk wordt nog steeds gedeeld op FacebookTwitter en Telegram.

Dat fluoride in tandpasta giftig zou zijn klopt niet, zeggen hoogleraren tandheelkunde Luc Martens en Dominique Declerck. ‘Fluoride is een mineraal dat afgeleid is van het chemische element fluor. In combinaties met andere elementen kan fluor giftig zijn, maar fluoride, dat gebonden is aan een veilig element, is dat niet’, aldus Martens. Declerck: ‘In feite kan alles giftig zijn. Alles hangt af van de hoeveelheid die je inneemt. Ik geef altijd het voorbeeld van water: als je op korte tijd vijf à zes liter water drinkt, dan ga je jezelf ook vergiftigen.

Knack