Europarlementariër gebruikt drugs tijdens vergadering

Onwaar

Een politicus in het Europees Parlement werd op heterdaad betrapt op drugsgebruik tijdens een bijeenkomst. Althans, dat is wat er wordt beweerd door sociale mediagebruikers die een video van een zogenaamde Europarlementariër delen waar de man een mysterieus goedje opsnuift.

Het klopt dat de politicus iets snuift tijdens de vergadering, maar het gaat hier om snuiftabak. Snuiftabak is in Nederland en Duitsland een legaal middel en de man deed dus niets verkeerd. Ook blijkt het helemaal niet om een Europarlementariër te gaan.

“Dit zijn de mensen die onze wetten maken”, luidt het bijschrift. In de video is Jens Maier te zien, een voormalig politicus voor Alternative für Deutschland (AfD) in het Duitse parlement, ook wel de Bondsdag genoemd. Van 2017 tot 2021 zat hij in de Bondsdag voor het kiesdistrict Dresden II. Hij deed niet opnieuw mee bij de federale verkiezingen van 2021 en is nooit lid geweest van het Europees Parlement. Het parlementslid in de video maakt dus geen wetten voor de Europese Unie en heeft dus ook niets te maken met wetten in Nederland.

DPA