AIVD-rapport bevat nepfoto van brug met anti-corona leuzen

Onwaar

De website NineForNews beschuldigt de AIVD van het publiceren van een nepfoto in een rapport over de groeiende populariteit van complottheorieën. Dit klopt niet. Het medium beschuldigt het AIVD van het gebruiken van een ‘gefotoshopte nepfoto’ waarop te zien is hoe de de Prins Willem-Alexanderbrug beklad is met graffiti-leuzen die het coronavirus en de betrouwbaarheid van de nieuwsmedia in twijfel trekken. De foto is echt, en dus niet digitaal bewerkt.

De originele foto is, inclusief graffiti, door fotojournalist Marcel van den Bergh gemaakt op 18 augustus 2021 op de brug over de Waal tussen Beneden-Leeuwen en Echteld. In het bijschrift staat: “Leuzen van virusontkenners op brug gekalkt.” Deze foto is op deze datum geüpload in het archief van het ANP, het nationale persbureau dat veel nieuwsfoto’s levert aan Nederlandse nieuwsmedia.

Wouter Aukema claimt zelf voor NineForNews met enkele buurtbewoners en een forensisch expert gesproken hebben die ontkennen dat deze leuzen ooit op de brug stonden. Deze bronnen blijven allemaal anoniem en zijn dus niet te herleiden. De bekladde brug werd echter al in 2021 door Omroep Gelderland getoond en ook op Google Streetview zijn de leuzen nog steeds zichtbaar aanwezig.

Nieuwscheckers