Categorie: Corona

Nieuw boostervaccin alleen getest op muizen?

Onwaar

Op sociale media circuleert het bericht dat het nieuwe boostervaccin tegen covid-19 alleen getest is op muizen. ‘De 4e prik of de 2de booster is NIET getest op mensen. Bezint eer ge begint!!’, waarschuwt iemand op Facebook. Het is onzin. Het vaccin is voor 99 procent hetzelfde als het vorige vaccin en werd wel degelijk ook onderworpen aan testen op mensen.

Knack

Britten geadviseerd hondenvoer te eten?

Onwaar

De Britse vereniging van diëtisten (BDA) adviseert mensen die vanwege de hoge inflatie moeten bezuinigen, hondenvoer te gaan eten. In een brochure van de BDA wordt zelfs een lijst met merken van dierenvoeding genoemd, die zijn goedgekeurd door de Federation of European Nutrition Societies (FENS). De grapjas die de brochure in elkaar heeft geknutseld, is geen taalwonder, zoveel is duidelijk. De tekst wemelt van de spelfouten.

 

 

DPA

Jaap van Dissel kreeg smeergeld van coronatestbedrijf?

Onwaar

Jaap van Dissel heeft als voorzitter van het Outbreak Management Team 750.00 euro ontvangen van een stichting die ging over corona-toegangstesten. Dat beweren de zakenmannen Erik de Vlieger en Yves Gijrath in hun podcast De Kapiteinenlijn. De bewijzen waar het duo mee aankomt, zijn op z’n zachtst gezegd niet overtuigend. Het bankaanschrift is overduidelijk nep en aan wederhoor hebben De Vlieger en Gijrath niet gedaan.

Volkskrant

Londense City is een onafhankelijke staat?

Onwaar

In een uitzending van de Russische propagandazender Russia Today uit 2017 wordt gesteld dat de Britse koning of koningin de Londense City niet binnen mag zonder toestemming. Net zoals het Vaticaan in Rome zou dit deel van London een onafhankelijke staat vormen binnen het Verenigd Koninkrijk. Een video van de uitzending wordt massaal gedeeld op Facebook en Telegram. Het is onzin, de City of London maakt gewoon deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

DPA

Eén op 246 Britten overleed na vaccin?

Waar

Eén op de 246 Britten overleed binnen 60 dagen na toediening van een coronavaccin, meldt complotwebsite Frontnieuws. De claim is gebaseerd op echte statistieken van het Britse Office for National Statistics. De cijfers kloppen dus. Het gaat om alle sterfgevallen in 2021 en 2022 in de eerste negen weken na toediening van een vaccin. Tachtig procent van de overleden mensen was ouder dan 70, dus daar is statistisch niets vreemds aan.

Fact.Check Vlaanderen

Steeds meer nieuwe infectieziekten?

Waar

De laatste jaren duiken er steeds vaker nieuwe infectieziekten op. Dat klopt. Complotdenkers wijten deze ontwikkeling aan bijwerkingen van de coronavaccins. Dat klopt niet. De toename van infectieziekten werd al jaren geleden voorspeld als gevolg van onder andere klimaatverandering, dalende biodiversiteit en een toenemende wereldbevolking.

Fact.Check Vlaanderen

Bijna helft vrouwen had miskraam na Pfizer-vaccin

Onwaar

Liefst 44 procent van de zwangere vrouwen zou na het COVID-19-vaccin van Pfizer een miskraam hebben gehad. De bekende Amerikaanse schrijfster Naomi Wolf zou dit hebben ontdekt, volgens berichten op Facebook die verwijzen naar haar DailyClout-website. Daar werd het bericht al snel weer verwijderd, want het is grote onzin.

 

DPA

Hittegolven kwamen vroeger veel vaker voor?

Waar

Hittegolven kwamen vroeger veel vaker voor dan het KNMI ons wil doen geloven, beweren klimaatsceptici. Zo zouden er in 1948 twee hittegolven en in 1947 zelfs vier hittegolven zijn geweest. Het totale aantal hittegolven tussen 1901 en 1951 werd door het KNMI teruggebracht van 23 naar 7, Het klopt. Begin jaren vijftig schakelde het KNMI over op een meer verfijnde meetmethode, waarna oudere statistieken werden aangepast.

NU.nl

In totaal 673 sporters overleden aan coronavaccin?

Onwaar

Sinds de Covid-crisis uitbrak, zijn 673 sporters overleden aan het corona-vaccin, volgens berichten op Facebook en YouTube. Er klopt helemaal niets van. Een van de namen op de lijst die als bewijs dient, is die van Raymond van Barneveld. De Nederlandse darter werd in maart 2021 inderdaad even onwel tijdens een darttoernooi, maar is nog altijd springlevend.

DPA

Oekraïners betrokken bij agressie tegen taxichauffeurs?

Waar

Een video van een gewelddadig incident in de straten van Wenen wordt veel gedeeld op sociale media. Volgens de bijschriften zien we hoe een taxichauffeur zonder aanleiding door Oekraïeners wordt aangevallen en voor dood wordt achtergelaten. De verdachten zijn inderdaad Oekraïeners. Of de taxichauffeur zonder aanleiding werd aangevallen valt uit de beelden niet op te maken.

Knack