Categorie: Corona

Spaans corona-archief gaat in vlammen op

Onwaar

Volgens een video zou het Spaanse ministerie van Volksgezondheid in vlammen zijn opgegaan. Het archief dat documentatie over de Spaanse coronavaccinatiecampagne bewaard wordt en waar momenteel een onderzoek naar loopt, zou volledig verwoest zijn. Het klopt inderdaad dat er op 12 april een overheidsgebouw in brand is gevlogen, maar de brand op de video vond niet plaats in het ministerie voor Volksgezondheid

Op 12 april berichtten Spaanse media over een brand in het gebouw van de Economische en Sociale Raad in Madrid. Zij zijn een adviserend orgaan binnen het ministerie voor Werk en Sociale Economie en buren van het ministerie van Volksgezondheid. Het gebouw van die laatste bleef onaangetast door het vuur.

DPA

Virale undercovervideo bewijst dat Pfizer bewust COVID muteert

Niet te checken

Op Twitter gaat een video rond waar een medewerker van Pfizer vertelt dat het bedrijf zou gaan experimenteren met virusmutaties. De video zou zijn gefilmd met een verborgen camera. De uitspraken van de medewerker zorgen voor onrust op het internet, omdat de video wordt gezien als bewijs dat Pfizer bewust COVID muteert.

De medewerker van Pfizer zegt dat het bedrijf nadenkt over het ‘zelf muteren’ van het coronavirus. De uitspraken in de video zijn vaag maar lijken te wijzen op de onderzoeksmethoden die Pfizer gebruikt. Er is momenteel geen bewijs voor deze beweringen. Dat geldt in het bijzonder voor interpretaties van het verhaal waarin Pfizer opzettelijk nieuwe virussen maakt om ze de wijde wereld in te sturen. Het is niet te concluderen of Pfizer bewust COVID muteert, hoewel Pfizer de geruchten ontkent.

De video is afkomstig van een controversieel mediabedrijf: Project Veritas. Project Veritas is opgericht door de rechtse activist en journalist James O’Keefe. De organisatie maakt vaker video’s met verborgen camera’s. Het mediabedrijf is ook betrokken in een onderzoek van de  Amerikaanse inlichtingendienst FBI naar het gestolen dagboek van Ashley Biden, dochter van de Amerikaanse president Joe Biden.

VRT

Covid-vaccin bedoeld om bevolkingsgroei af te remmen?

Onwaar

Volgens de op Youtube veelbekeken griezeldocumentaire Died Suddenly hebben de coronavaccins slechts één doel, het  afremmen van de groei van de wereldbevolking. De gelikte, professioneel gemaakte film is in werkelijkheid niet meer dan een 68 minuten durende compilatie van al eerder ontzenuwde onjuiste beweringen over bijwerkingen van het COVID-19-vaccin,

Volkskrant

Maakt China publiek onzichtbaar tijdens WK Qatar?

Onwaar

Maakt de Chinese overheidszender China Central Television (CCTV) beelden van voetbalfans onzichtbaar tijdens de WK in Qatar omdat ze geen mondkapje dragen? ‘De Chinezen mogen niet weten dat in andere landen al lang geen mondkapjes meer gedragen worden’, aldus een tweet die massaal werd gedeeld. In China geldt nog steeds een streng zero-covidbeleid. Van wissen is geen sprake maar op sommige momenten past de Chinese staatszender de regie wel degelijk aan. CCTV zendt de beelden met een dertigtal seconden vertraging uit en schakelt tijdens close-ups van fans op de tribunes vrijwel meteen over naar andere beelden in het stadion.

The Fact Club

Zorgverzekeraar selecteert op basis van gender?

Onwaar

‘Waarom zou jij betalen voor risico’s die anderen nemen?’, staat in een advertentie van zorgverzekeraar Selectivia: ‘We selecteren op basis van achtergrond, gender en oriëntatie.’  Daarmee overtreedt Selectivia de wet, want het zorgstelsel in Nederland is gebaseerd op collectieve solidariteit. Niemand mag worden uitgesloten. Selectivia bestaat niet. Met de advertenties wil het Aidsfonds aandacht vragen voor het toenemende aantal hiv-besmettingen wereldwijd.

Volkskrant

Groepsimmuniteit in Duitsland?

Onwaar

Nieuwe maatregelen tegen het Covid-virus zijn niet nodig want in Duitsland is inmiddels sprake van groepsimmuniteir, verklaarde Joachim Kuhs, Europees Parlementslid voor de rechtsconservatieve partij AfD, onlangs op Twitter. Van groepsimmuniteit is sprake als de groep mensen die voldoende weerstand tegen een virus heeft opgebouwd, zo groot is dat de verspreiding steeds verder afneemt. Dat is nog steeds niet het geval omdat van het virus nieuwe varianten blijven opduiken.

Eufactcheck

Overheid loog over bescherming vaccins?

Onwaar

Europarlementariër Rob Roos (JA21) stelt dat de overheid loog toen ze zei dat gevaccineerden ook anderen beschermen. Eerder had pharmabedrijf Pfizer toegegeven dat hun vaccin niet was getest op het tegengaan van virusverspreiding toen het op de markt kwam. Roos heeft het niet helemaal begrepen. Toen het vaccin in 2020 op de markt kwam, ging het om sterfgevallen te voorkomen. Zelfs in 2021 gaf de regering nog toe dat niet bekend was of vaccins verspreiding konden tegengaan.

NU.nl

Oogprobleem Katy Perry door coronavaccin?

Onwaar

‘Katy Perry: Eye of the Pfizer’, luidt het bijschrift bij een kort filmpje van de Amerikaanse popster Katy Perry. Terwijl het publiek enthousiast applaudisseert, krijgt de popster haar rechteroog niet open. Uiteindelijk lukt het wel en gaat ze onverstoorbaar verder met de show. Bij de bijwerkingen van de coronavaccins komt dit oogprobleem niet voor. Perry maakte jaren geleden al publiek dat ze een aandoening heeft aan haar rechteroog.

Knack

Denen stoppen met inenten vanwege bijwerkingen?

Onwaar

Tijdens een uitzending van Ongehoord Nieuws beweerde Arnold Karskens dat Denemarken geen jongeren meer inent tegen corona vanwege ernstige bijwerkingen. Dit klopt niet. Denemarken is weliswaar gestopt met het inenten van mensen jonger dan 50 jaar, maar dat is niet vanwege bijwerkingen. Men vindt dat die mensen jonger dan 50 weinig risico lopen ernstig ziek te worden door eerdere vaccinaties en dat er inmiddels sprake is van voldoende immuniteit.

Nieuwscheckers

Australië vergoedt uitvaartkosten vaccindoden?

Waar

De Australische overheid vergoedt de begrafeniskosten van mensen die aan het Covid-vaccin zijn overleden, volgens een bericht op de Facebookgroep ‘ForumLand’  – van Forum voor Democratie: ‘En nu stoppen, en anders is het moord met voorbedachten rade’, luidt het bijschrift. Het klopt, de regeling bestaat al sinds vorig jaar. Maar het betekent niet dat de Australische overheid hiermee toegeeft dat de vaccins dodelijk zijn, zoals de FvD=aanhangers beweren. Het gaat tot dusver om veertien sterfgevallen, die mogelijk te maken hebben met coronavaccins.

Knack