Categorie: Corona

Pfizer: vaccins niet veilig voor zwangere vrouwen?

Onwaar

Op sociale media circuleren screenshots waarin Pfizer stelt dat COVID-19-vaccins niet veilig zijn voor zwangere vrouwen. De teksten zijn niet afkomstig van Pfizer maar van de Britse overheid. Ze dateren uit 2020 en geven alleen aan dat toen, op het moment van publicatie, te weinig gegevens voorhanden waren over de risico’s voor zwangere vrouwen.

Reuters

Won Macron met behulp van verkiezingsfraude?

Onwaar

Niet Macron, maar Marine le Pen won de verkiezingen in Frankrijk, volgens berichten op Facebook. In de uitslag van de live-uitzending op de Franse tv loopt Emmanuel Macron (14,2 miljoen stemmen) inderdaad achter op Marine Le Pen (14,4 miljoen), een duidelijk bewijs dat hier fraude is gepleegd. Het ging om een technische fout die snel werd gecorrigeerd.

De Factcheckers

COVID-19 ontstond door slangengif in drinkwater

Onwaar
COVID-19 is ontstaan door slangengif dat in drinkwater wordt verspreid, volgens de documentaire “Watch the Water” die op YouTube te bekijken is. Als het gif zich in het menselijk DNA heeft genesteld, veranderen mensen langzaam in dienaren van Satan. Het is de nieuwste variant van de QAnon-complottheorie dat Satan-aanbiddende pedofielen bezig zijn de macht over te nemen.
Reuters

Hoog aantal uitvallers Parijs-Nice door vaccin?

Onwaar

’95 van de 154 wielrenners storten in tijdens de klassieker Parijs-Nice”, meldt de complotsite Frontnieuws. Het hoge aantal uitvallers zou te maken hebben met het coronavaccin, dat hartproblemen bij topsporters zou veroorzaken. Het klopt dat er slechts 59 wielrenners over de finish kwamen, maar van hartproblemen was bij niemand sprake.

DPA

Zonder vaccin mag kind EU-grens niet over?

Onwaar

“Zonder mRNA-prik mag je kind de grens niet over,” schrijft freelance journalist Arno Wellens. Zijn bericht werd meer dan 1500 keer geretweet en ook op andere sociale media veel gedeeld. Het is onzin. Er is in de EU geen vaccinatieplicht, ook niet voor kinderen.

DPA

Werd Hugo de Jonge zeven keer tegen Covid gevaccineerd?

Onwaar

Volgens Lange Frans is Hugo de Jonge op zijn minst zeven keer gevaccineerd tegen het coronavirus. Hij zei dit in een gesprek met cabaretier Peter Pannekoek en liet daarbij zes foto’s van vaccinatiemomenten zien. Vier daarvan zijn inderdaad van coronavaccinaties, de andere twee zijn van griepprikken die De Jonge kreeg als toenmalige minister van Volksgezondheid.

Nieuwscheckers

Is Melania Trump de kleindochter van Anastasia Romanov?

Onwaar

Melania Trump is de kleindochter van Anastasia, de jongste dochter van de laatste Russische tsaar, volgens berichten op Facebook die veel gedeeld worden. Anastasia Romanov stierf met de rest van haar familie op 17 juli 1918. Ze was toen 17. De ouders van Melania Trump werden geboren in 1944 en 1945.

DPA

Sterftecijfers door covid werden opgeklopt?

Onwaar

De sterftecijfers door corona zijn zwaar opgeklopt – veel mensen in zorgcentra stierven volgens hardnekkige berichten op sociale media niet aan het virus maar aan chronische ziektes waaraan ze al langer leden. Het is een wijdverspreid misverstand. Veel covid-slachtoffers hadden inderdaad onderliggende aandoeningen. Maar de meesten waren nog in leven geweest als ze niet besmet waren geraakt.

Gezondheidswetenschap

Bijsluiter coronavaccins wordt achtergehouden

Onwaar

“Apotheker doet schokkende ontdekking: bijsluiter van coronavaccin is blanco”, meldt de website NineForNews. De begeleidende video, gefilmd in een filiaal van een van de grootste apotheek-ketens in de VS, wordt massaal gedeeld op sociale media omdat ze zouden aantonen dat Pharma-bedrijven informatie achterhouden. Dat is onzin, alle informatie is online beschikbaar via een QR-code.

AFP

Canadees truckersprotest werd voorspeld in The Simpsons?

Onwaar

Het massale truckersprotest in Canada tegen de coronaregels in het land, werd voorspeld in een aflevering van de televisieserie ‘The Simpsons’, blijkt uit een video op Twitter en Facebook die massaal wordt gedeeld. Het gaat in werkelijkheid om bewerkte beelden van twee verschillende afleveringen, waarin onder de tekst van de Canadese premier Justin Trudeau andere audio is gemonteerd.

Snopes