Categorie: Corona

Covid-vaccin bedoeld om bevolkingsgroei af te remmen?

Onwaar

Volgens de op Youtube veelbekeken griezeldocumentaire Died Suddenly hebben de coronavaccins slechts één doel, het  afremmen van de groei van de wereldbevolking. De gelikte, professioneel gemaakte film is in werkelijkheid niet meer dan een 68 minuten durende compilatie van al eerder ontzenuwde onjuiste beweringen over bijwerkingen van het COVID-19-vaccin,

Volkskrant

Maakt China publiek onzichtbaar tijdens WK Qatar?

Onwaar

Maakt de Chinese overheidszender China Central Television (CCTV) beelden van voetbalfans onzichtbaar tijdens de WK in Qatar omdat ze geen mondkapje dragen? ‘De Chinezen mogen niet weten dat in andere landen al lang geen mondkapjes meer gedragen worden’, aldus een tweet die massaal werd gedeeld. In China geldt nog steeds een streng zero-covidbeleid. Van wissen is geen sprake maar op sommige momenten past de Chinese staatszender de regie wel degelijk aan. CCTV zendt de beelden met een dertigtal seconden vertraging uit en schakelt tijdens close-ups van fans op de tribunes vrijwel meteen over naar andere beelden in het stadion.

The Fact Club

Zorgverzekeraar selecteert op basis van gender?

Onwaar

‘Waarom zou jij betalen voor risico’s die anderen nemen?’, staat in een advertentie van zorgverzekeraar Selectivia: ‘We selecteren op basis van achtergrond, gender en oriëntatie.’  Daarmee overtreedt Selectivia de wet, want het zorgstelsel in Nederland is gebaseerd op collectieve solidariteit. Niemand mag worden uitgesloten. Selectivia bestaat niet. Met de advertenties wil het Aidsfonds aandacht vragen voor het toenemende aantal hiv-besmettingen wereldwijd.

Volkskrant

Groepsimmuniteit in Duitsland?

Onwaar

Nieuwe maatregelen tegen het Covid-virus zijn niet nodig want in Duitsland is inmiddels sprake van groepsimmuniteir, verklaarde Joachim Kuhs, Europees Parlementslid voor de rechtsconservatieve partij AfD, onlangs op Twitter. Van groepsimmuniteit is sprake als de groep mensen die voldoende weerstand tegen een virus heeft opgebouwd, zo groot is dat de verspreiding steeds verder afneemt. Dat is nog steeds niet het geval omdat van het virus nieuwe varianten blijven opduiken.

Eufactcheck

Overheid loog over bescherming vaccins?

Onwaar

Europarlementariër Rob Roos (JA21) stelt dat de overheid loog toen ze zei dat gevaccineerden ook anderen beschermen. Eerder had pharmabedrijf Pfizer toegegeven dat hun vaccin niet was getest op het tegengaan van virusverspreiding toen het op de markt kwam. Roos heeft het niet helemaal begrepen. Toen het vaccin in 2020 op de markt kwam, ging het om sterfgevallen te voorkomen. Zelfs in 2021 gaf de regering nog toe dat niet bekend was of vaccins verspreiding konden tegengaan.

NU.nl

Oogprobleem Katy Perry door coronavaccin?

Onwaar

‘Katy Perry: Eye of the Pfizer’, luidt het bijschrift bij een kort filmpje van de Amerikaanse popster Katy Perry. Terwijl het publiek enthousiast applaudisseert, krijgt de popster haar rechteroog niet open. Uiteindelijk lukt het wel en gaat ze onverstoorbaar verder met de show. Bij de bijwerkingen van de coronavaccins komt dit oogprobleem niet voor. Perry maakte jaren geleden al publiek dat ze een aandoening heeft aan haar rechteroog.

Knack

Denen stoppen met inenten vanwege bijwerkingen?

Onwaar

Tijdens een uitzending van Ongehoord Nieuws beweerde Arnold Karskens dat Denemarken geen jongeren meer inent tegen corona vanwege ernstige bijwerkingen. Dit klopt niet. Denemarken is weliswaar gestopt met het inenten van mensen jonger dan 50 jaar, maar dat is niet vanwege bijwerkingen. Men vindt dat die mensen jonger dan 50 weinig risico lopen ernstig ziek te worden door eerdere vaccinaties en dat er inmiddels sprake is van voldoende immuniteit.

Nieuwscheckers

Australië vergoedt uitvaartkosten vaccindoden?

Waar

De Australische overheid vergoedt de begrafeniskosten van mensen die aan het Covid-vaccin zijn overleden, volgens een bericht op de Facebookgroep ‘ForumLand’  – van Forum voor Democratie: ‘En nu stoppen, en anders is het moord met voorbedachten rade’, luidt het bijschrift. Het klopt, de regeling bestaat al sinds vorig jaar. Maar het betekent niet dat de Australische overheid hiermee toegeeft dat de vaccins dodelijk zijn, zoals de FvD=aanhangers beweren. Het gaat tot dusver om veertien sterfgevallen, die mogelijk te maken hebben met coronavaccins.

Knack

Nieuw boostervaccin alleen getest op muizen?

Onwaar

Op sociale media circuleert het bericht dat het nieuwe boostervaccin tegen covid-19 alleen getest is op muizen. ‘De 4e prik of de 2de booster is NIET getest op mensen. Bezint eer ge begint!!’, waarschuwt iemand op Facebook. Het is onzin. Het vaccin is voor 99 procent hetzelfde als het vorige vaccin en werd wel degelijk ook onderworpen aan testen op mensen.

Knack

Britten geadviseerd hondenvoer te eten?

Onwaar

De Britse vereniging van diëtisten (BDA) adviseert mensen die vanwege de hoge inflatie moeten bezuinigen, hondenvoer te gaan eten. In een brochure van de BDA wordt zelfs een lijst met merken van dierenvoeding genoemd, die zijn goedgekeurd door de Federation of European Nutrition Societies (FENS). De grapjas die de brochure in elkaar heeft geknutseld, is geen taalwonder, zoveel is duidelijk. De tekst wemelt van de spelfouten.

 

 

DPA