Categorie: Corona

Ruim 200.000 demonstranten tegen corona-maatregelen?

Onwaar

In berichten die veel gedeeld worden op sociale media staat te lezen dat tussen de 200.000 en 250.000 mensen deelnamen aan de demonstratie tegen de corona-maatregelen, op 5 september in Amsterdam. De politie zou dit hebben bevestigd. Dat is onzin, volgens de politie namen zo’n 20.000 mensen deel aan het protest.

AFP

Is dit een ufo die een nieuwe wereldorde aankondigt?

Onwaar

Facebookgroep Chemtrails Benelux (9000 volgers), een groep die gelooft dat een geheime wereldregering ons besproeit met chemicaliën, plaatste een video van deze ‘ufo’, een lichtgevende wolk aan een donkere hemel. Het zou gaan om de aankondiging van een nieuwe wereldorde. In werkelijkheid betreft het de lancering van een SpaceX-raket van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk.

Knack

Eindigt 82 procent van zwangerschappen na vaccin in een miskraam?

Onwaar

Volgens de website Daily Expose blijkt uit Covid-onderzoek van de Amerikaanse overheid dat 82 procent van de zwangerschappen na vaccinatie eindigde in een miskraam. Dat is onjuist. Van de 827 respondenten kreeg 12,6 procent een miskraam. Dat percentage wijkt niet af van niet-gevaccineerden.

 

 

 

 

Fullfact

Staan er al nieuwe covid-varianten klaar?

Onwaar

“Misschien wel handig om te weten welke varianten ze nog gepland hebben voor ons,” schrijft een Facebookgebruiker onder een schema met de letters uit het Griekse alfabet, waarnaast de logo’s van het World Economic Forum, de WHO en de Bill & Melinda Gates Foundation zijn geplaatst. De tabel is verzonnen. Virusmutaties zijn een natuurlijk fenomeen en lastig te voorspellen.

 

DPA

Corona-beperkingen in Denemarken sinds augustus opgeheven?

Onwaar

Volgens berichten die op Facebook en Twitter worden  gedeeld zijn in Denemarken de vaccinatiepaspoorten afgeschaft en de testcentra gesloten. Iedereen zou overal zonder restricties naar binnen kunnen. Dat is onzin. In Denemarken gelden zelfs strengere maatregelen dan in Nederland.

DPA

Wachtrij voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde passagiers?

Waar

Online wordt een foto gedeeld van een luchthavenhal met een wachtrij voor gevaccineerden en één voor niet-gevaccineerden. De foto is authentiek en werd genomen in de luchthaven van Vancouver, Canada. De maatregel werd ingevoerd om de douanecontrole van de passagiers vlotter te laten verlopen maar is intussen alweer afgeschaft.

Knack

Gaat het Australische leger langs de deuren om antivaxxers op te sporen?

Onwaar

Australische militairen zouden langs de deuren gaan, op zoek naar mensen die tegen vaccinaties zijn. Dat beweert een twitteraccount met de naam Teresa 2.0. Er is echter geen enkel bewijs. Het Australische leger doet in de staat Victoria wel huisbezoeken bij mensen die in contact zijn geweest met iemand met COVID-19 of die terugkomen van een reis, maar hierbij wordt dus niet gezocht naar mensen die zich niet willen laten vaccineren.

DPA

Kartonnen bedden om Olympische sporters te weerhouden van sex?

Onwaar

Op Twitter en Facebook worden foto’s gedeeld van kartonnen bedden in het Olympisch dorp in Tokio die moeten voorkomen dat sporters elkaar via sex met het coronavirus kunnen besmetten. De bedden in het Olympisch dorp zijn inderdaad van karton, maar ze waren al gemaakt voordat de pandemie uitbrak.

Polifact