Categorie: Corona

Oekraïense postzegel met oud-SS’er is vervalst

Waar

Op verschillende sociale media circuleert een afbeelding van een Oekraïense postzegel met daarop de afbeelding van Waffen-SS nazisoldaat Yaroslavl Hunka.

Op 22 september jl., tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky, decoreerde het Canadese parlement de 98-jarige Hunka als ‘Oekraïense oorlogsheld.’ Enkele dagen later maakte de Joodse mensenrechtenorganisatie Friends of Simon Wiesenthal Center bekend dat Hunka tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Duitse elitegevechtseenheid SS. Na de bekendmaking boden zowel parlementsvoorzitter Anthony Rota als premier Justin Trudeau hun excuses aan. De afbeelding van de postzegel begon na de erkenning van Hunka online te circuleren, maar volgens Ukrposhta, het Oekraïense staatspostbedrijf, betreft het een valse postzegel.

Knack

Voedingsmiddelen met het kikkerlogo bevatten mRNA

Onwaar

Op Facebook en Twitter circuleert een bericht dat levensmiddelen, zoals een bepaald type muntthee, messenger-RNA (mRNA) bevatten. De nieuwe mRNA-techniek werd gebruikt bij het maken van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, maar nergens is aangetoond dat het in voedingsmiddelen zit.

Waarom een foto van Bill Gates en een kikkerlogo? Het betreffende logo is van de Rainforest Alliance. Het geeft aan dat producten uit het regenwoud, zoals koffie, thee en bananen, zijn geproduceerd met respect voor biodiversiteit, milieubescherming en duurzame arbeidsomstandigheden. Milieu Centraal beoordeelde het eerder als ’topkeurmerk’. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft in 2007 een donatie aan de Rainforest Alliance gedaan, maar verder zijn er geen banden tussen de twee organisaties.

DPA

Aantal coronadoden onder Amish significant lager

Onwaar

Coronavirus-criticus en ondernemer Steve Kirsch beweerde afgelopen mei online dat het aantal coronadoden onder de Amish, een religieuze gemeenschap in de VS, aanzienlijk lager was dan onder de rest van de bevolking, terwijl ze geen beschermingsmaatregelen namen.

Het is echter moeilijk om de mate waarin Amish-gemeenschappen anti-coronamaatregelen namen te veralgemeniseren, omdat de gemeenschappen variëren van zeer sektarische tot meer geïntegreerde groepen. De aanpak veranderde ook in de loop van de tijd. Verschillende onderzoekers leverden echter het bewijs, dat Amish-gemeenschappen net zo goed getroffen zijn door corona, wat leidde tot pieken in het aantal sterfgevallen.

AFP

Aantal zelfdodingen onder boeren neemt toe door overheidsbeleid

Niet te checken

In 2020 was het aantal suïcides onder boeren flink hoger dan in de zeven jaren daarvoor. Volgens de conservatieve opiniemaakster Eva Vlaardingerbroek is dit te wijten aan het Nederlandse landbouwbeleid. Een oorzakelijk verband is echter nooit aangetoond.

Een factsheet van Stichting 113 en LTO laat zien dat het cijfer in 2021 weer op het niveau lag van 2013-2019. Van een stijgende trend is dus geen sprake. De stelling is dan ook twijfelachtig., want als hij al zou kloppen, is het vrijwel onmogelijk om te bewijzen. De aantallen zijn immers klein en er wegen veel factoren mee, die onmogelijk allemaal in modellen of berekeningen te vangen zijn.

Nieuwscheckers

Coronavaccins verantwoordelijk voor stijgende borstkankercijfers

Onwaar

Cijfers van de American Cancer Society worden fout geïnterpreteerd op Facebook en TikTok. Aangezien het borstkankercijfer vooral de hoogte inschiet na 2022, komen de gebruikers tot de conclusie dat er een link moet zijn met de coronavaccins, die vanaf 2021 beschikbaar waren. Deze cijfers zijn echter een schatting, gebaseerd op cijfers tot 2019.

De cijfers zijn afkomstig uit jaarrapporten van cancer.org, een Amerikaanse organisatie. De cijfers gaan dan ook over de Verenigde Staten. Ze zijn weldegelijk echt, maar het zijn slechts projecties, geen tellingen, en hebben dus geen link met het coronavaccin. Het onderzoek is gebaseerd op data waarvan de meeste recente uit 2019 komt.

DPA

Vijftig koeien stierven door coronavaccin

Onwaar

Op Twitter en Facebook circuleert een video van dode koeien die gestorven zouden zijn door toediening van een coronavaccin. Dat klopt niet. De video uit Noord-Italië toont dieren die stierven door een giftige plant, zo blijkt uit wetenschappelijke analyse.

Op 3 juni plaatst een Engelstalige Twitteraccount een video online met als bijschrift: ‘Waarschuwing: harde beelden. Noord-Italië. De overheid kwam en vaccineerde vee tegen Covid-19. Kijk naar het resultaat: allemaal dood of stervend de volgende dag. #plotsgestorven’. We zien mannen wandelen tussen koeien waarvan velen dood lijken of een zieke indruk maken. De tweet werd al meer dan een half miljoen keer bekeken. De vijftig koeien stierven in het Noord-Italiaanse dorpje Sommariva del Bosco op 6 augustus 2022 door blauwzuurgif na het eten van sorghumplanten. Het heeft dus niks met het vaccin te maken.

Knack

Spaans corona-archief gaat in vlammen op

Onwaar

Volgens een video zou het Spaanse ministerie van Volksgezondheid in vlammen zijn opgegaan. Het archief dat documentatie over de Spaanse coronavaccinatiecampagne bewaard wordt en waar momenteel een onderzoek naar loopt, zou volledig verwoest zijn. Het klopt inderdaad dat er op 12 april een overheidsgebouw in brand is gevlogen, maar de brand op de video vond niet plaats in het ministerie voor Volksgezondheid

Op 12 april berichtten Spaanse media over een brand in het gebouw van de Economische en Sociale Raad in Madrid. Zij zijn een adviserend orgaan binnen het ministerie voor Werk en Sociale Economie en buren van het ministerie van Volksgezondheid. Het gebouw van die laatste bleef onaangetast door het vuur.

DPA

Virale undercovervideo bewijst dat Pfizer bewust COVID muteert

Niet te checken

Op Twitter gaat een video rond waar een medewerker van Pfizer vertelt dat het bedrijf zou gaan experimenteren met virusmutaties. De video zou zijn gefilmd met een verborgen camera. De uitspraken van de medewerker zorgen voor onrust op het internet, omdat de video wordt gezien als bewijs dat Pfizer bewust COVID muteert.

De medewerker van Pfizer zegt dat het bedrijf nadenkt over het ‘zelf muteren’ van het coronavirus. De uitspraken in de video zijn vaag maar lijken te wijzen op de onderzoeksmethoden die Pfizer gebruikt. Er is momenteel geen bewijs voor deze beweringen. Dat geldt in het bijzonder voor interpretaties van het verhaal waarin Pfizer opzettelijk nieuwe virussen maakt om ze de wijde wereld in te sturen. Het is niet te concluderen of Pfizer bewust COVID muteert, hoewel Pfizer de geruchten ontkent.

De video is afkomstig van een controversieel mediabedrijf: Project Veritas. Project Veritas is opgericht door de rechtse activist en journalist James O’Keefe. De organisatie maakt vaker video’s met verborgen camera’s. Het mediabedrijf is ook betrokken in een onderzoek van de  Amerikaanse inlichtingendienst FBI naar het gestolen dagboek van Ashley Biden, dochter van de Amerikaanse president Joe Biden.

VRT

Covid-vaccin bedoeld om bevolkingsgroei af te remmen?

Onwaar

Volgens de op Youtube veelbekeken griezeldocumentaire Died Suddenly hebben de coronavaccins slechts één doel, het  afremmen van de groei van de wereldbevolking. De gelikte, professioneel gemaakte film is in werkelijkheid niet meer dan een 68 minuten durende compilatie van al eerder ontzenuwde onjuiste beweringen over bijwerkingen van het COVID-19-vaccin,

Volkskrant

Maakt China publiek onzichtbaar tijdens WK Qatar?

Onwaar

Maakt de Chinese overheidszender China Central Television (CCTV) beelden van voetbalfans onzichtbaar tijdens de WK in Qatar omdat ze geen mondkapje dragen? ‘De Chinezen mogen niet weten dat in andere landen al lang geen mondkapjes meer gedragen worden’, aldus een tweet die massaal werd gedeeld. In China geldt nog steeds een streng zero-covidbeleid. Van wissen is geen sprake maar op sommige momenten past de Chinese staatszender de regie wel degelijk aan. CCTV zendt de beelden met een dertigtal seconden vertraging uit en schakelt tijdens close-ups van fans op de tribunes vrijwel meteen over naar andere beelden in het stadion.

The Fact Club