Pers

PERSBERICHT

TheFactClub.nl: wereldwijde factchecks verzameld op één plek

Nederlanders worden overspoeld met informatie en opinies. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker dat de Nederlander overzicht en inzicht verkrijgt in de feiten achter onderwerpen die van belang zijn voor ons allemaal.

The Fact Club gaat de voor Nederland relevante factchecks op één site presenteren vanuit een selectie van zo’n 40 binnen- en buitenlandse factcheckers. Deze selectie wordt gepresenteerd op de Thefactclub.nl en via alle populaire social mediakanalen als input voor het publiek debat.

Er wordt gewerkt met Poynter, het internationaal factchecking netwerk dat een lijst heeft van meer dan 400 factcheck-organisaties. Uit deze lijst zijn de bronnen voor The Fact Club geselecteerd. In Nederland zijn dat onder andere Nu.nl, Volkskrant, NRC, AFP Nederland, Trouw, BNR, Nieuwscheckers en Dokter Media.

The Fact Club is een initiatief van de vereniging De Publieke Zaak (DPZ) in samenwerking met de Universiteit Leiden. DPZ heeft eerdere ervaring met The Fact Club rond de verkiezingen van 2013, waar veel mediapartijen aan meewerkten en dat veel waardering kreeg in brede kring buiten en binnen de politiek. Mark Rutte in Nieuwsuur 10/9/2012 “Joost kunnen jij en je factcheckers dat even checken.”

Studenten van verschillende opleidingen voeren de selectie uit, onder toeziend oog van de docenten van de Universiteit Leiden. Alexander Pleijter, universitair docent factchecking, over het initiatief: “Betrouwbare factchecks breder onder de aandacht brengen, vinden wij als Universiteit Leiden erg belangrijk voor de maatschappelijke discussie”.

Ook wordt het Nederlandse publiek gefactcheckt. Met steun van Peil.nl wordt elke week de in ons land heersende publieke kennis getoetst aan de werkelijkheid.

======================================================

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor redactie:
De vernieuwde site van The Fact Club is donderdag 25 februari officieel live gegaan
========================================================================================

Voor achtergrondinfo en een interview kunt u bellen naar
Vincent Everts 06 47180864 (De Publieke Zaak)
of Dré Kampfraath 06 47180876 (projectleider The Fact Club)

Reacties vanuit de politiek in 2012