Categorie: Samenleving

gevangene graaft 5 jaar aan tunnel en komt uit bij bewaking

Onwaar

veel gedeeld op twitter; een foto van een man die uit de muur komt zou het verhaal vertellen van een gevangene die eindeloos aan een tunnel zou hebben gewerkt om uiteindelijk bij de schaftruimte van de bewaking terecht te komen. te mooi om waar te zijn, ja, maar is eigenlijk nog triester, het gaat om een gevangene die wilde ontsnappen maar te dik was en in de ontsnapping tunnel kwam vast te zitten!!!! ook Engeland correspondent Tim de Wit viel voor het onware verhaal van de foute ontsnapping en tweette het door.

Knack

Ronaldo gaat 200 miljoen per jaar verdienen?

Waar

Volgens een bericht in de Spaanse krant Marca dat ook door Nederlandse media werden overgenomen, gaat Cristiano Ronaldo na zijn vertrek bij Manchester United 200 miljoen euro per jaar verdienen bij de Saoedische club Al-Nassr. Het klopt dat Al-Nassr hem een aanbod heeft gedaan, maar Ronaldo heeft dat afgeslagen. Ook Sporting LIssabon en Arsenal willen hem graag contracteren.

Logically

Simpsons voorspellen WK-finale: Portugal-Mexico

Onwaar

Mexico en Portugal komen tegenover elkaar te staan in de finale van het WK in Qatar? Dat is wat de Simpsons hebben voorspeld, volgens berichten op sociale media. Amerika’s bekendste tekenfilmfamilie doet wel vaker voorspellingen, alleen blijkt dat hier niet te kloppen. Mexico eindigde derde in de groepsfase en wist zich dus niet te kwalificeren.

DPA

Rabbi bevestigt joodse complottheorieën?

Onwaar

Een radio-interview met een zekere rabbijn Abe Finkelstein, waarin wordt onthuld hoe Joden de wereld beheersen, wordt op Facebook veel gedeeld. De interviewer, James Wickstrom, legt Finkelstein antisemitische complottheorieën voor waarna de rabbijn die bevestigt of er nog een schepje bovenop doet. Wickstrom is een beruchte Amerikaanse racist. Finkelstein bestaat niet.

 

DPA

Wolf achtervolgt fietsende kinderen?

Onwaar

“Ook fietsende kinderen en verkeer worden geconfronteerd met de wolf”, schrijft Jan Cees Vogelaar op Twitter, Vogelaar is een voormalig bestuurder bij verschillende Nederlandse boerenorganisaties. Hij is geen voorstander van de terugkeer van de wolf in Nederland. Ook Dumpert plaatst hetzelfde filmpje met de fietsende kinderen. Het dier in het filmpje is geen wolf maar een loslopende hond.

The Fact Club

Wassen beeld Kanye moet weg, Hitler blijft staan?

Onwaar

“Kanye wordt verwijderd uit wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds wegens antisemitisme, maar Hitler mag blijven staan?”, vraagt een Britse Twitteraar zich af in een bericht dat massaal wereldwijd wordt gedeeld. Het beeld van Kanye West werd inderdaad in Londen verwijderd na zijn antisemitische uitspraken. Hitler heeft nooit een wassen beeld in Londen gehad.

 

Snopes

Vertrouwen in de pers lager dan ooit?

Onwaar

“Het vertrouwen in de pers is lager dan ooit,” beweert Forum voor Democratie in een video die al 350 duizend keer is bekeken. Dat klopt niet. Uit statistische gegevens blijkt dat het vertrouwen van Nederlanders in de pers over de afgelopen tien jaar niet veel is veranderd. Er is geen sprake van een duidelijk dalende trend. Er zijn jaren dat het vertrouwen minder was dan momenteel.

Nieuwscheckers

900.000 Nederlandse jongeren wonen thuis?

Waar

Volgens de PVV wonen momenteel 900.000 twintigers en dertigers bij hun ouders. ‘Dit land is van ons en als je het wil weggeven aan buitenlandse profiteurs dan hoor je hier niet thuis,” stelt Geert Wilders, die minister Hugo de Jonge met zijn opvangplannen voor statushouders in één adem een ‘gestoorde gek’ noemt. De claim over de thuiswonende jongeren klopt. Of dit te wijten is aan migratie is een heel ander verhaal, daar bestaan geen harde cijfers over.

Fontys scholen Factcheck

Sylvana Simons verkleedde zich als Zwarte Piet?

Onwaar

Op sociale media gaat een foto rond van een als Zwarte Piet verklede Sylvana Simons. Volgens begeleidende tekst is het een ‘oude archieffoto’. “In het verleden heb je toch ook piet gespeelt, (sic) Is er iets fout gegaan ergens dat je nu zo doet.’ De foto is overduidelijk nep. Het bericht duikt sinds 2017 regelmatig op als de dagen weer korter worden. Simons is al jaren doelwit van bedreigingen van voorstanders van Zwarte Piet.

DPA

Paus roept ‘Chrislam’ uit tot nieuwe wereldreligie?

Onwaar

Volgens berichten op Facebook heeft paus Franciscus de “Chrislam” uitgeroepen tot nieuwe wereldgodsdienst. Dat zou gebeurd zijn tijdens een congres van religieuze leiders op 14 en 15 september. De nieuwe wereldreligie zou zijn vastgelegd in een ‘Document voor Menselijke Broederschap’. In werkelijkheid gaat het om een oproep aan christenen en moslims tot meer wederzijds respect, die is ondertekend door de paus en de grootimam van Al-Azhar.

Logically