Categorie: Samenleving

Minder terreur sinds de War on Terror?

Onwaar

Na de aanslagen op 11 september 2001 verklaarden de Amerikanen de oorlog aan het internationale terrorisme. Maar sindsdien is het aantal terreurdoden alleen maar opgelopen, blijkt uit cijfers van de Global Terrorism Database. De meeste slachtoffers vielen de afgelopen tien jaar in Afrika en het Midden-Oosten, zo’n 70.000.

Volkskrant

Dertig procent Belgische gedetineerden illegaal?

Waar

“Dertig procent gedetineerden is illegaal, kostprijs: 159 miljoen euro’, stond in augustus van dit jaar te lezen op PAL NWS, een Vlaams-nationalistische conservatieve nieuwswebsite. Cijfers van de Federale Overheidsdienst Justitie bevestigen inderdaad dat zo’n 30 procent geen verblijfspapieren heeft. Het bedrag van 159 miljoen klopt eveneens, maar is waarschijnlijk nog hoger.

Fact.Check Vlaanderen

Verbiedt Japan politieke statements tijdens de Olympische spelen?

Onwaar

Op sociale media wordt gesteld dat Japan een verbod heeft ingesteld tegen het dragen van  Black Lives Matter t-shirts, het knielen en het opsteken van een vuist en andere statements tijdens de Olympische spelen. Hier is geen aanwijzing voor te vinden. Wel is het maken van politieke statements verboden in de Olympische reglementen van het Olympisch comité. Maar die zijn niet aangescherpt voor Japan. Die golden ook al voor vele eerdere edities van de spelen.

Reuters

Beviel een Zuid-Afrikaanse vrouw van een tienling?

Onwaar

Het was wereldnieuws: de geboorte van de Zuid-Afrikaanse tienling, waarover de krant Pretoria News als eerste berichtte. Het verhaal is inmiddels als een zeepbel uit elkaar gespat. De vrouw blijkt de zwangerschap te hebben verzonnen en zit nu in een psychiatrische kliniek.

BBC NEWS Fact Check