Categorie: Samenleving

1,5 miljoen Amerikanen jaarlijks gered door wapenbezit?

Onwaar

Tijdens de recente debatten in de senaat van Amerika over de wapen wetten zei de Republikeinse senator Andy Biggs dat die wetten Amerika niet veiliger zouden maken omdat het departement of justice  had onderzocht dat jaarlijks 1,5 miljoen Amerikanen worden gered door het gebruik van hun wapen. Echter hij haalt wat feiten door elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks 1,5 miljoen keer een wapen wordt gebruik om zichzelf of hun eigendom te beschermen. Maar of het daarbij om verdediging gaat van het eigen leven of gewoon een schiet incident met als excuus zelfverdediging of  verdediging van eigendom is helemaal niet zo precies uitgezocht.

Polifact

Eén op de twintig tienermeisjes is transgender

Onwaar

Tijdens een uitzending van Ongehoord Nieuws werd beweerd dat één op de twintig tienermeisjes transgender zegt te zijn, terwijl dit in 2008 nog één op de tweeduizend was. Het is onzin. Er zijn geen harde cijfers voor het percentage tieners dat zegt transgender te zijn. Grootschalig onderzoek is hiernaar nog niet gedaan.

Nieuwscheckers

Britse transgender twee keer zo vaak slachtoffer misdrijf

Waar

Britse transgenders zijn twee keer vaker slachtoffer van een misdrijf, schreef The Guardian onlangs. Uit de meest recente gegevens van het Office of National Statistics (ONS) bleek in 2020 inderdaad dat een op de vier (28 procent) transgenders het slachtoffer was van een misdrijf, twee keer zoveel als het gemiddelde. Dit was het eerste jaar dat het ONS gegevens publiceerde over de genderidentiteit van slachtoffers.

 

Logically

Onafhankelijk onderzoek naar misstanden The Voice?

Onwaar

Diverse media maakten bekend dat producent ITV een onafhankelijk onderzoek laat doen door een advocatenkantoor naar de misstanden bij The Voice of Holland. Dat klopt niet. Advocaten worden door hun cliënten betaald en zijn daarom per definitie niet onafhankelijk.

BNR radio

Brieven Hoekstra en Kaag bewijs wereldwijd complot?

Onwaar

‘Uitgelekte brieven’ van het Wereld Economisch Forum aan Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag tonen aan dat de Nederlandse regering meewerkt aan The Great Rest, een ultra-links complot om een nieuwe wereldorde tot stad te brengen. Berichten met deze strekking worden massaal gedeeld, maar het gaat in werkelijkheid om uitnodigingen voor de jaarvergadering van het WEF.

Reuters

Is de EU van plan om Kerstmis af te schaffen?

Onwaar

Volgens berichten op sociale media is de EU van plan om Kerstmis af te schaffen. Europees Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli heeft inderdaad voorgesteld om het woord ‘Kerstmis’ niet meer te gebruiken, uit respect voor mensen met een andere religie. Maar die richtlijn was alleen bedoeld voor EU-medewerkers, niet voor EU-burgers. De Commissie heeft het voorstel na protest alweer ingetrokken

Knack

Speciale cola in een fles met gele dop?

Waar

In online advertenties zijn sinds dit jaar afbeeldingen van Coca-Cola-flessen te zien met een gele dop. Volgens de website Opulent Express gaat het om een speciale drank die bestemd is voor joodse cola-liefhebbers. Dat klopt. Voor het Joodse Paasfeest wordt glucosestroop vervangen door sucrose om de dranken koosjer te maken.

 

 

 

Snopes

Online liefdeskoppel gaat sneller scheiden?

Onwaar

‘Koppels die elkaar online hebben ontmoet, hebben zes keer meer kans om te scheiden in de eerste drie jaar van hun huwelijk’, stond in De Telegraaf te lezen, op basis van een enquête waaraan 2000 gehuwde Britten deelnamen. Online daten is nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Serieus onderzoek ontbreekt.

Knack

Dit jaar 11.000 vluchtelingen op zee omgekomen?

Onwaar

‘Elfduizend mensen zijn bij de oversteek omgekomen, twee keer zoveel als vorig jaar,’ stond te lezen in een NOS-bericht over migranten die per boot aankwamen op het Siciliaanse eiland Lampedusa. Volgens cijfer van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er in 2021 (jan-sept) 1.369 vluchtelingen om het leven gekomen op zee. De NOS heeft het bericht aangepast.

Fontys scholen Factcheck

Zwijgen media massale rellen in Europa dood?

Onwaar

De Facebookpagina van RT Dutch, met 40.000 volgers, toont een video die waaruit moet blijken dat de reguliere media rellen in Europa doodzwijgen. De beelden die worden gebruikt, tonen een demonstratie van gele hesjes in Parijs tegen het beleid van president Macron. Daarbij vonden geen rellen plaats.

Knack