Categorie: Samenleving

Paus roept ‘Chrislam’ uit tot nieuwe wereldreligie?

Onwaar

Volgens berichten op Facebook heeft paus Franciscus de “Chrislam” uitgeroepen tot nieuwe wereldgodsdienst. Dat zou gebeurd zijn tijdens een congres van religieuze leiders op 14 en 15 september. De nieuwe wereldreligie zou zijn vastgelegd in een ‘Document voor Menselijke Broederschap’. In werkelijkheid gaat het om een oproep aan christenen en moslims tot meer wederzijds respect, die is ondertekend door de paus en de grootimam van Al-Azhar.

Logically

Twijfel over eigen geslacht is een bevlieging?

Onwaar

Amerikaanse onderzoekers schreven in 2017 dat 80 procent van de kinderen die zich onbehaaglijk voelt met zijn eigen geslacht hier in de pubertijd ‘overheen groeit’. Tegenstanders van de Transgenderwet halen dit onderzoek vaak aan om aan te tonen dat genderdysforie een ‘bevlieging’ zou kunnen zijn. Het klopt dat van alle minderjarigen die zich bij een genderkliniek melden, slechts zo’n 20 procent daadwerkelijk een geslachtsverandering ondergaat. Maar veel non-binaire kinderen komen uiteindelijk tot de conclusie dat ze tot geen enkel geslacht te behoren.

Volkskrant

Bill Gates-muggen met rugnummer?

Onwaar

Op TikTok en Twitter doet een video de ronde van muggen met een rugnummer. ‘Hebben #BillGates zijn muggen een rugnummer?’, vraagt een Twitteraar zich af, bij een foto van een insect waarop inderdaad een cijfer lijkt te zijn aangebracht. Het antwoord is nee. Het blijkt te gaan om bladluizen met natuurlijke vlekjes en het cijfer is gezichtsbedrog. Volgens deskundigen is het onmogelijk om handmatig cijfers aan te brengen op een bladluis. Wat Bill Gates met de video te maken heeft is onduidelijk.

 

Knack

App kan het gemiauw van katten vertalen?

Niet te checken

De app MeowTalk beweert het gemiauw van katten te kunnen vertalen. Wie het gemiauw met de smartphone opneemt, kan veertien verschillende uitkomsten voorgeschoteld krijgen, zoals ‘Ik wil eten’, ‘hallo’, ‘mama!’, ‘ik ben boos’, ‘ik ben aan het jagen’ en ‘ik ben verliefd’.  De app maakt gebruik van een database van 40 miljoen kattengeluiden. Elk bewijs dat de vertaling correct is, ontbreekt, maar dat mag de pret niet drukken – Meowtalk is al ruim drie miljoen keer gedownload.

The New York Times

Zara gaat klanten in hidjab weigeren?

Onwaar

Volgens berichten op sociale media heeft het kledingconcern Zara besloten om geen vrouwen in hidjab meer in Franse winkels toe te laten. Het is onzin. Het gerucht doet al sinds 2015 de ronde. Toen weigerde Zara-personeel in een winkel in Parijs een moslimvrouw de toegang. Het concern heeft daarvoor toen zijn excuses aangeboden en de werknemers berispt.

Fullfact

Belgische media zwijgen Nederlandse boeren dood?

Onwaar

Volgens een post in de populaire Facebookgroep Boer en Burger, met meer dan 30.000 leden, worden de acties van de Nederlandse boeren in het Belgische nieuws verzwegen. ‘Ben beschaamd als Belg dat er met geen 1 woord wordt gesproken in het nieuws over jullie acties,’ schrijft iemand. Dat klopt niet. Een simpele zoekopdracht leert dat Belgische media uitvoerig over de Nederlandse boerenprotesten hebben bericht.

Knack

Veel Belgen vinden gedwongen seks geen verkrachting?

Onwaar

Op Twitter circuleert een screenshot met de tekst “1 op 3 Belgische mannen vindt dat een vrouw dwingen tot seks geen verkrachting is”. De stelling komt van de website van de organisatie Vrouw & Maatschappij. Wat de bron is van het cijfer is volkomen onduidelijk. Vrouw & Maatschappij heeft het bericht verwijderd.

Gezondheidswetenschap

Handschrift zegt iets over iemands persoonlijkheid?

Onwaar

‘Het handschrift vertelt iets over de persoonlijkheid’, beweerde grafoloog Marie-Thérèse Christians onlangs in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Elke wetenschappelijke onderbouwing voor deze stelling ontbreekt. Laat proefpersonen allemaal dezelfde tekst overschrijven, maak van iedereen een wetenschappelijke persoonlijkheidstest en laat grafologen uitzoeken welk handschrift bij welke persoon hoort. Gaat ze echt niet lukken.

Knack

1,5 miljoen Amerikanen jaarlijks gered door wapenbezit?

Onwaar

Tijdens de recente debatten in de senaat van Amerika over de wapen wetten zei de Republikeinse senator Andy Biggs dat die wetten Amerika niet veiliger zouden maken omdat het departement of justice  had onderzocht dat jaarlijks 1,5 miljoen Amerikanen worden gered door het gebruik van hun wapen. Echter hij haalt wat feiten door elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks 1,5 miljoen keer een wapen wordt gebruik om zichzelf of hun eigendom te beschermen. Maar of het daarbij om verdediging gaat van het eigen leven of gewoon een schiet incident met als excuus zelfverdediging of  verdediging van eigendom is helemaal niet zo precies uitgezocht.

Polifact