Categorie: Onderwijs

In elke klas zit minstens één hoogbegaafd kind?

Onwaar

‘In elke klas zit minstens één kind dat hoogbegaafd is’, beweert de Belgische professor Tessa Kieboom, die werkt bij een  expertisecentrum voor hoogbegaafde leerlingen. Van hoogbegaafdheid is sprake bij een IQ van 130. Ongeveer 2,5 procent van de bevolking haalt bij een intelligentietest die score. Als het om een klas met veertig kinderen gaat, heeft Kieboom dus gelijk, maar het gemiddelde aantal leerlingen schommelt rond de 24.

Knack

Gyroscoop bewijst dat de aarde plat is?

Onwaar

Een gyroscoop, een navigatie-instrument dat om zijn eigen as kan draaien, levert het bewijs dat de aarde plat is, volgens een video die veel op Facebook gedeeld wordt. In de video wordt aan de hand van bewegende plaatjes uitgelegd hoe een gyroscoop werkt, maar de makers hebben er niet veel van begrepen. Hoe zij tot de conclusie komen dat de aarde plat is, wordt niet uitgelegd. Het tegendeel is juist waar. De gyroscoop toont onmiskenbaar aan dat de aarde om zijn as draait.

DPA

Duitse leraar verdient bovenmodaal

Waar

Volgens een artikel op de website van het Duitse magazine ‘Deutsche Welle’ verdienen schoolleraren in Duitsland gemiddeld 3 tot 5 duizend euro per maand. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde Duitse salaris. Uit het artikel wordt niet duidelijk of het om bruto of netto bedragen gaat en de salarissen verschillen bovendien per deelstaat. Maar door de bank genomen verdienen leraren inderdaad bovenmodaal  – aanzienlijk meer dus dan in Nederland.

Eufactcheck

Is een kwart van de 15-jarigen bijna alfabeet?

Onwaar

Diverse media brachten in 2021 het nieuws dat een kwart van de Nederlandse 15-jarigen ‘functioneel analfabeet’ is. Het percentage komt van het Program for International Student Assessment, dat de prestaties van EU-scholieren vergelijkt. Een kwart van de Nederlandse 15-jarigen scoort onvoldoende als het gaat om ‘evalueren en reflecteren’. Dat betekent niet dat ze analfabeet zijn, wel dat ze een taalachterstand hebben.

BNR radio

Nergens zoveel leerlingen in het buitengewoon onderwijs als België?

Onwaar

Nergens ter wereld zitten zo veel kinderen in het buitengewoon onderwijs als in België, twitterde het Vlaamse Groen-parlementslid Johan Danen, verwijzend naar een rapport van het European Agency for Special Needs and Inclusive Education. Maar de internationale onderwijssystemen zijn onderling veel te verschillend, om zo’n uitspraak te kunnen doen

Knack

Columbus heeft de VS niet ontdekt

Waar

Amerikanen vierden op dinsdag 12 oktober Columbus Day. De Spaanse ontdekkingsreiziger komt er niet best vanaf op sociale media, niet alleen vanwege zijn betrokkenheid bij de slavenhandel, maar ook omdat hij Amerika nooit zou hebben ontdekt. Dat klopt,  Columbus deed Centraal-Amerika, de Zuid-Amerikaanse kust en enkele Caribische eilanden aan, maar hij was zich niet bewust van de enorme landmassa ten noorden daarvan, die we nu kennen als de VS.

Snopes