Categorie: Klimaat

Helft minder broeikasgas in 2030 nodig om doelen te halen?

Waar

Als de uitstoot van broeikasgas binnen acht jaar niet met de helft is teruggebracht, kan het klimaatakkoord van Parijs niet gehaald worden, stelt Inger Andersen, uitvoerend directeur van het VN-milieuprogramma (UNEP). Volgens het klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot met minstens 25 gigaton worden teruggebracht. Dit zou overeenkomen met ongeveer 45 procent.

Eufactcheck

Aantal ijsberen verviervoudigd in 45 jaar?

Onwaar

Het aantal ijsberen is in 45 jaar met 400 procent toegenomen en met de walvissen en de koala’s gaat het eveneens prima, beweert de Canadese bioloog en voormalig Greenpeace-activist Patrick Moore in een tweet die al drie jaar massaal gedeeld wordt. Het is niet waar. Het aantal ijsberen blijf al jaren gelijk en walvissen en koala’s zijn uiterst kwetsbaar voor klimaatveranderingen.

 

Polifact

Zwaardere tornado’s door klimaatverandering?

Niet te checken

Het recordaantal tornado’s in december in de VS is volgens veel berichten op sociale media een gevolg van de klimaatverandering. Maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. Volgens onderzoek van de National Geographic Society is er geen reden om aan te nemen dat tornado’s sterker worden. Tornado’s van de hoogste categorie kwamen al acht jaar in de VS niet meer voor.

BBC NEWS Fact Check

Windenergie droeg slechts 2 procent bij in september

Waar

Volgens Nigel Farage, de voormalige partijleider van de Britse  UK Independence Party (UKIP), droeg wind afgelopen september slechts 2 procent bij aan het energieaanbod in Engeland. Dat klopt grotendeels. Er waren dagen dat het percentage hoger lag, maar september was een maand waarin het in Engeland weinig waaide.

Eufactcheck

Grafieken tonen aan dat ijsmassa op Groenland groeit?

Onwaar

Op sociale media circuleren grafieken over de ijsmassa op Groenland, die moeten aantonen dat het met de opwarming van de aarde reuze meevalt. ‘IJs op Groenland, gemeten als Surface Mass Balance, is rustig aan het groeien,’ meldt een Twitteraar. De getoonde grafieken laten alleen de situatie op één bepaalde dag of in een deel van het jaar zien. Uit dergelijke korte periodes kan niets worden afgeleid over het klimaat.

Knack

In tien jaar tijd smolt 3500 miljard ton van de ijskap in Groenland

Onwaar

‘In tien jaar tijd is er ongeveer 3500 miljard ton ijs van de ijskap van Groenland gesmolten,’ volgens een bericht van het Vlaamse persagentschap Belga, dat door veel Vlaamse media werd overgenomen. Dat klopt niet. In werkelijkheid ging 2430 miljard ton ijsmassa verloren. Dat is grofweg 1000 miljard ton minder. Het bericht vermeldt evenmin dat er ook ijs bijkwam in diezelfde periode.

Knack

Windmolens verminderen CO2-uitstoot niet

Onwaar

Windmolens  stoten meer CO2 uit tijdens hun levenscyclus, en dragen niet bij aan het halen van klimaatdoelen, zei Tweede Kamerlid Wybren van Haga onlangs. Hij noemde zijn bronnen niet. Volgens een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2014 produceert een windmolen 12 gram CO2 per kilowattuur, Bij een gascentrale gaat het om ruim 400 gram, een kolencentrale zelfs 1000 gram.

BNR radio

Miljonair kocht 400.000 hectare regenwoud voor 14 miljoen?

Niet te checken

Op sociale media werd de afgelopen weken massaal het bericht gedeeld dat de Zweedse miljonair Johan Eliasch 400.000 hectare Amazone-regenwoud zou hebben gekocht voor 14 miljoen dollar. Vaak gingen de berichten vergezeld van het commentaar dat dit “veel indrukwekkender is dan miljardairs die naar de ruimte racen”. Eliasch heeft inderdaad een gebied van deze omvang in 2005 van een houtkapbedrijf gekocht, maar hoeveel hij betaalde is nooit bekend gemaakt.

Logically

Met privéjet om 41 kilometer af te leggen naar klimaattop?

Waar

Tijdens de klimaattop in Glasgow ontstond commotie over het grote aantal privéjets waarmee delegaties zich lieten vervoeren. De BBC kwam uit op een aantal van 76 vluchten met privéjets of VIP-vluchten in en rond Glasgow. Sommige privéjets werden zelfs gebruikt om van Glasgow Airport naar Glasgow Prestwick Airport te vliegen, een afstand van hooguit 41 km.

BBC NEWS Fact Check

Zet Brussel de deur op een kier voor kernenergie?

Waar

‘Het debat over kernenergie in de Europese Unie begint te kantelen’, schreef De Telegraaf na afloop van de EU-top over energieprijzen. Voorzitter Ursula van de Leyen had daar gezegd dat Europa kernenergie nodigt heeft als stabiele energiebron. Onlangs schreven diverse landen, waaronder Nederland, de Europese Commissie aan, om ervoor te zorgen dat kernenergie een groen label krijgt. Ze vormen nog geen meerderheid, maar er is inderdaad wel een kleine beweging te zien.

BNR radio