Categorie: Klimaat

GroenLinks wil alle auto’s vervangen door deelauto’s

Onwaar

Volgens een artikel op de website van Panorama komt GroenLinks met een ‘meesterplan’ om iedereen zijn auto in te laten leveren en verplicht gebruik te maken van deelauto’s. In het plan dat de partij presenteerde wordt echter niemand gedwongen om zijn auto op te geven, het wordt enkel gestimuleerd.

Partijvoorzitter Suzanne Kröger kwam in een commissievergadering met het voorstel deelauto’s aantrekkelijker te maken voor mensen. Het is nog geen concreet wetsvoorstel én in dit plan wordt niemand gedwongen zijn of haar auto op te geven. De kop GroenLinks komt met ‘meesterplan’: iedereen moet zijn auto inleveren! is dus veruit overdreven en heeft geen kern van waarheid.

DPA

Productie van elektrische auto stoot 70% meer CO2 uit

Onwaar

De Britse acteur en columnist Rowan Atkinson schreef onlangs in The Guardian dat de CO2-uitstoot bij de productie van elektrische auto’s 70% hoger ligt dan bij een benzinewagen. Dat is overdreven. Volgens experts gaat het om gemiddeld 50%. Analyses over de milieuvriendelijkheid van e-auto’s moeten volgens deskundigen bovendien rekening houden met de

Rowan Atkinson somde in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian de argumenten tegen de productie en het gebruik van elektrische auto’s op. Een van die argumenten luidde: “Voorafgaand aan de klimaatconferentie in Glasgow in 2021 publiceerde Volvo cijfers, waaruit blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie van een elektrische auto bijna 70% hoger ligt dan bij een benzineauto.” In werkelijkheid ligt dit getal een stuk lager.

Knack

Windmolens hebben elk jaar 2700 liter olie nodig

Onwaar

Op sociale media gaat er een gerucht rond dat windmolens om de acht à twaalf maanden 2700 liter olie nodig hebben. Dit aantal klopt niet. Experts schatten dat een windmolen maximaal 1500 liter olie gebruikt die niet jaarlijks, maar slechts om de drie tot zeven jaar wordt vervangen. Het bericht is dus sterk overdreven.

In het bijschrift van het bericht op Facebook dat op 19 mei verscheen lezen we: ‘Tot mijn grote verrassing moet er om de 8-12 maanden smeerolie worden ververst, 2700 liter per turbine!’ De bijgevoegde afbeelding werd sinds 2019 meermaals gepost op sociale media, vooral op Amerikaanse sites.

Knack

Vulkaanuitbarstingen stoten enorme hoeveelheid CO2 uit

Onwaar

Eind mei barstte de vulkaan Etna opnieuw uit, wat volgens berichten op sociale media gepaard ging met een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Er wordt zelfs geclaimd dat deze vulkaanuitbarsting meer CO2 zou hebben uitgestoten dan de mensheid in zijn bestaansgeschiedenis. Dit blijkt niet waar te zijn.

Naast de luchthaven van Catania die moest sluiten en de as en stukken rots die de inwoners te verduren kregen, is er geen sprake van een enorme hoeveelheid CO2. Een vulkaan stoot inderdaad CO2 uit bij een uitbarsting, maar die is veel kleiner dan de menselijke CO2-uitstoot. Menselijke activiteit stoot 100 keer zo veel uit als alle vulkanen samen.

DPA

Angolezen slaan zonnepalen kapot uit protest

Onwaar

Er gaat een video rond op sociale media waarin een groep Angolezen te zien is die zich verzet tegen ‘de klimaatwaanzin’ door zonnepanelen kapot te slaan. Dat klopt niet. De video is echt, maar werd in 2018 gefilmd toen een groep Indiase arbeiders protesteerde omdat er geen salaris werd uitbetaald voor de bouw van een zonnepanelenpark.

De video, die meer dan 11.000 keer werd bekeken, werd met het volgende bijschrift op Twitter gedeeld: “In Angola laat men zich de klimaatwaanzin waarschijnlijk gesponsord door uw belastinggeld niet opdringen. Die maken gelijk korte metten met die vervuilende troep.”

Knack

Windturbine breekt af tijdens storm

Onwaar

Windturbines breken af als de omstandigheden ze te zwaar worden? Wel als het aan een video ligt die op sociale media wordt verspreid. Twitter-gebruikers maken zich zorgen over de brokstukken die de Noordzee gaan vervuilen in de toekomst. Gelukkig voor hen zijn hun zorgen onterecht, De video is namelijk slechts een computeranimatie.

Op 26 april wordt een video waarin een windturbine tijdens een storm wordt weggeblazen, gedeeld op Twitter. In de eerste seconden zien we een landschap dat vol met windturbines staat. Vervolgens zien we drie paarden wegvluchten, waarna een van de windmolens in twee breekt en er brokstukken over het hele weiland vliegen.

Knack

Klimaatbelasting koffie verkeerd gelijk aan 14 espresso’s

Waar

Eind januari publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel over de klimaatbelasting van koffie. Koffie heeft volgens het AD een grote impact op het milieu, maar deze schade is te beperken. De krant gaat in dit artikel onder andere uit van informatie over milieuvriendelijke koffie van Milieu Centraal. Milieu Centraal claimt: “Wie koffie met melk drinkt, verhoogt zijn klimaatimpact flink. 1 kop koffie verkeerd heeft een 14 keer hogere klimaatbelasting dan een kopje espresso.” Libelle maakt dezelfde claim in een artikel.

Het AD en Libelle geven geen berekening bij hun claims, net als Milieu Centraal. Milieu Centraal verwijst naar een onderzoek uit 2015. Er mist alleen een relevante nuance: de formule hangt af van volumes en het soort koffie. Want hoeveel melk gaat er in een koffie verkeerd? Nieuwscheckers voert een eigen onderzoek uit en komt uit op een schatting die 40 procent lager is. Dit is eenvoudig uit te leggen: Milieu Centraal gebruikt in hun formule tweemaal zoveel melk. Ook is de koffie van Milieu Centraal 125 milliliter groter, maar het is vooral de melk die ongunstig is voor het klimaat. De cijfers van Milieu Centraal zijn dus waar gebleken,

Nieuwscheckers

Adelaars zijn gedood door wieken van windmolens

Onwaar

Ronald van Tiggelen, gemeenteraadslid voor de PVV in Zandvoort deelde op 9 februari een foto van dode adelaars die volgens hem zijn omgekomen door de wieken van windturbines. In zijn bericht stelt hij de vraag: ‘wat zou de NS hier mee doen als ze bedekt waren met ruwe olie?’ Maar wat blijkt: de vogels zijn door loodvergiftiging om het leven gekomen. Windturbines zijn dus niet de doodsoorzaak van de vogels.

Ook Van Tiggelen erkent dit op social media in een reactie op een andere gebruiker die hem op de feitelijke onjuistheden wijst. ‘Foto klopt idd niet, verhaal wél.’, schrijft het raadslid. Het bericht is echter al vele malen op Facebook door andere gebruikers verspreid, zonder rectificatie.

Christina Meister, woordvoerder van de US Fish & Wildlife Service , schetste context bij de foto voor de factcheckers van DPA. De foto is volgens haar in 2012 genomen en en veroorzaakt doordat Amerikaanse jagers met loden kogels schieten. De roofvogels zijn overleden omdat ze teveel dierenbhebben gegeten die lood bevatten.

Knack

Nederland wilt 3000 boeren onteigenen

Onwaar

De Nederlandse opiniemaker Eva Vlaardingerbroek claimt in een video op haar Twitter-tijdlijn dat de Nederlandse regering 3000 piekbelasters wilt onteigenen voor 2030. Dit is niet waar. De Nederlandse regering wil dat de 3000 piekbelasters voor 2030 minder stikstof uitstoten. Er is geen sprake van onteigening en niet alle 3000 bedrijven zijn landbouwbedrijven.

Vlaardingerbroek roept op om de Nederlandse boeren te steunen tijdens deze ‘diefstal in de naam van klimaatverandering’ door de video te delen. Dit gebeurt dan ook massaal. De video werd maar liefst 20.000 keer gedeeld en bereikt hierdoor een enorm publiek. Zelfs Elon Musk ziet het bericht en reageert verontwaardigd op de boodschap van Vlaardingerbroek.

Knack

Nederlander eet steeds minder vlees?

Onwaar

Steeds meer Nederlanders zeggen minder vlees te eten. Er verschijnen steeds meer vleesvervangers op de markt. Toch blijft het bij goede voornemens, want de vleesconsumptie neemt nauwelijks af. Een Nederlander eet gemiddeld 39 kilo vlees per jaar, ruim twee keer zoveel als volgens wetenschappers houdbaar is voor de planeet. Dat getal is al jaren min of meer hetzelfde.

 

Volkskrant