Categorie: Klimaat

Kans op een exploderende benzinetank bij hittegolven?

Onwaar

Steeds opnieuw verschijnen verhalen dat je met de huidige hitte het risico loopt dat de benzinetank explodeert. Maar de warmte  die nodig is om benzine te laten exploderen is veel hoger dan wat het weer ooit zal leveren. Ook de angst dat hij zal exploderen door uitzetting is onterecht, dat kan een tank makkelijk aan.

Fullfact

Was Hittegolf Canada het gevolg van klimaatverandering?

Waar

De hittegolf in het noordwesten van de Verenigde Staten en Canada was ‘vrijwel onmogelijk’ zonder de door de mens veroorzaakte opwarming van het klimaat. Dat schrijft een internationale groep wetenschappers in een analyse, die afgelopen woensdag 7 juli is vrijgegeven.

 

NRC

Greta Thunberg ontkent klimaatcrisis?

Onwaar

De Instagrampagina ‘Foute Boel’, met 11.000 volgers, verspreidde een clip waarin klimaatactiviste Greta Thunberg ontkent dat er een klimaatcrisis aan de gang is. Het gaat om een gemanipuleerde video, waarin cruciale zinnen van Thunberg werden weggeknipt.

Knack

Nederland hoogste CO2 uitstoot in EU?

Onwaar

Uit een enquête van The Fact Club bleek dat ruim 30% van de Nederlanders dat denken. Maar het klopt niet. Luxemburg maar ook nog een aantal andere landen blijken een hogere CO2 uitstoot te hebben. Blijkbaar vinden we onszelf vaak het braafste jongetje van de klas maar af en toe blijkbaar ook – ten onrechte – het vieste jongetje van de klas.

The Fact Club