Categorie: Klimaat

Kweekvlees-lab van Bill Gates in Almelo afgebrand?

Onwaar

Een video van een grote brand in Almelo is in het buitenland massaal gedeeld op sociale media. Volgens de berichten zou het gaan om een laboratorium van Bill Gates dat werd gebruikt om synthetisch vlees te produceren en was de brand aangestoken door boze boeren. In werkelijkheid ging het om een brand die uitbrak bij het distributiecentrum van Picnic in Almelo. Bill Gates heeft veel geld geïnvesteerd in  Picnic.

Logically

Hoge temperaturen zijn niets bijzonders?

Onwaar

De hitte deze zomer is niets bijzonders. Weerkaarten kleuren al jaren rood bij tropische temperaturen. ‘Pure bangmakerij en manipulatie. De temperatuur is hetzelfde gebleven,’ aldus een Facebookgebruiker. Als zogenaamd bewijs bewijs dienen weerkaarten uit 2009, 2019 en 2020. Was het maar waar. Natuurlijk kwamen in het verleden ook hittegolven voor, maar de gemiddelde jaartemperatuur stijgt sinds de jaren ’80 flink.

DPA

WEF wil bankrekeningen vleeseters bevriezen?

Onwaar

Het Wereld Economisch Forum – favoriet doelwit van complotdenkers – wil volgens berichten op sociale media de bankrekeningen van vleeseters bevriezen. Het is een fraai staaltje overdrijving, de wereld in geholpen door een satirische website. Aanleiding was een WEF-persbericht over een betaalkaart die de ecologische voetafdruk van klanten registreert. Gebruikers kunnen een maximum instellen en leren hoe ze hun gedrag kunnen compenseren.

Logically

Lieten fans van Greta Thunberg deze troep achter?

Onwaar

Op sociale media circuleert een foto van het terrein van het Britse festival Glastonbury, dat vol ligt met afval. De foto zou genomen zijn vlak na de speech die milieuactiviste Greta Thunberg daar op 25 juni hield. Het bericht wordt massaal gedeeld, maar het klopt niet. Het gaat om een foto die in 2015 op het Glastonbury-fesival werd genomen.

Knack

Lieten klimaatactivisten deze rotzooi achter?

Onwaar

“Zo dit was de klimaatmars. Opgeruimd staat netjes’, staat te lezen in een bericht op Twitter bij een foto van een plein dat bezaaid is met zwerfafval. De tweet wordt massaal gedeeld, maar de klimaatmars vond plaats in Rotterdam, terwijl op de foto toch duidelijk de Johan Cruijff Arena is te herkennen. Het afval werd achtergelaten door fans van Billie Eilish, toen die optrad in de naastgelegen Ziggo Dome.

AFP

Time-covers tonen ongelijk klimaatexperts?

Onwaar

Een  collage van twee vermeende Time-covers wordt op sociale media de laatste tijd veel gedeeld door klimaatontkenners. De oudste cover, uit 1977, brengt een verhaal over ‘de naderende ijstijd’. De ander dateert van 2008 en heeft als titel ‘Hoe de oorlog tegen de opwarming van de aarde te winnen’. Met andere woorden, klimaatexperts kletsen maar raak. Dat valt wel mee, want de Time-omslag uit 1977 is nep.

 

 

Knack

Stoten vulkanen meer CO2 uit dan mensen?

Onwaar

Vulkanen stoten meer koolstofdioxide uit dan mensen, werd op sociale media beweerd nadat de Etna op Sicilië dit jaar weer eens actief werd. Het is niet waar. Uitbarstingen van vulkanen zijn zeer zeldzaam in vergelijking met de dagelijkse uitstoot van kooldioxide door mensen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vulkanen ongeveer 1 procent uitstoten van wat de mens aan CO2 in de atmosfeer brengt.

Logically

Mens draagt nauwelijks bij aan CO2-uitstoot?

Onwaar

Een bericht van een Nederlandse Twitteraar over de invloed van de mens op de CO2-uitstoot wordt veel gedeeld op sociale media. Volgens de tweet is de mens maar verantwoordelijk voor 0,0001036 procent van de CO2 in de lucht. Het cijfermateriaal waaruit dit moet blijken, heeft niets te maken met klimaatverandering. Wetenschappers gaan ervan uit dat de mens voor 80 procent verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Knack

Temperatuur op aarde stijgt niet, maar daalt?

Onwaar

De gemiddelde temperatuur op aarde neemt niet toe, maar daalt al geruime tijd, volgens berichten op sociale media. Als bewijs dienen grafieken die laten zien dat er de afgelopen decennia geen significante temperatuurstijging is geweest. Wie de lange termijngrafieken erop naslaat ziet dat de temperatuur op aarde de laatste eeuw met 0,8 graden Celsius is gestegen. Deze eeuw dreigt de temperatuur met 5 graden te stijgen

 

 

Logically

Hoeveelheid ijs op Noordpool neemt niet af?

Onwaar

De hoeveelheid ijs op de Noordpool is sinds 1989 niet afgenomen, zou blijken uit twee kaarten van het Amerikaanse centrum voor sneeuw- en ijsdata (NSIDC). ‘Tot zover het klimaatgelul,’ schrijft een Facebookgebruiker. IJs op de Noordpool kan afhankelijk van het tijdstip fors groeien of krimpen. De situatie op een willekeurige dag zegt daarom niet veel. In werkelijkheid neemt de hoeveelheid zee-ijs op de Noordpool met 13 procent per tien jaar af.

DPA