Categorie: Klimaat

Zijn deze wolken het gevolg van omstreden technologie?

Onwaar

‘Aparte wolken, niet? Iets met geoengineering in Argentinië’, schrijft een Facebook-gebruiker bij een video van een grijs wolkendek dat doet denken aan een verzameling katoenballetjes, Geoengineering is een omstreden technologie om klimaatverandering tegen te gaan. Maar daarmee hebben deze zogenoemde mamattuswolken niets te maken. Dit natuurverschijnsel is meestal een voorbode van een flinke storm of onweersbui.

DPA

Foto Chinese Muur bewijst dat zeespiegel niet stijgt?

Onwaar

Foto’s van Laolongtou, waar de Chinese Muur eindigt in de Bohai Zee, moeten aantonen dat de zeespiegel de afgelopen tachtig jaar niet is gestegen. De eerste foto van Laolongtou is in zwart-wit en laat volgens de tekst de situatie 80 jaar geleden zien. Op de tweede, die in kleur is, staat: “Vandaag”. Het is onzin, de eerste foto werd genomen in 2008, de tweede in 2012.

Reuters

Nieuwe kerncentrales België leveren slechts 3 procent energie?

Waar

Volgens de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) leveren de twee nieuwste kerncentrales in het land niet meer dan 2 of 3 procent van alle benodigde energie. Dat klopt, maar dat cijfer slaat op het totale energieverbruik, dus ook van stookolie, gas en hernieuwbare energie. Het aandeel van kerncentrales in alle elektriciteit die de Belgen verbruiken, is veel groter. In 2020 kwam 39 procent van de elektriciteit van kerncentrales, in 2021 zelfs 52 procent

 

Knack

Draagt uitademen bij aan opwarming aarde?

Onwaar

Om de CO2 die de 400 duizend Utrechters uitademen, te neutraliseren per 2027, moeten 7,3 miljoen volwassen bomen worden gepland. Dat beweert de lokale partij Stadsbelang Utrecht. Het is onzin. De uitstoot van CO2 via de adem draagt niet bij aan de opwarming van de aarde. De koolstofdioxide die op deze manier in de lucht terechtkomt, is er op een eerder moment uitgehaald

Nieuwscheckers

België mag btw op stookolie niet verlagen?

Waar

In een interview in het VRT-journaal over de steeds hogere energierekeningen legde de Vlaamse premier Alexander De Croo uit dat zijn regering de btw op stookolie niet mag verlagen van 21 naar 6 procent, omdat de Europese wetgeving dat verbiedt. Dat klopt. De Europese Unie wil het gebruik van fossiele brandstoffen niet promoten. De btw op aardgas, ook een fossiele brandstof, mag overigens wel verlaagd worden, omdat het minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan stookolie.

Knack

Het klimaat is te complex om voorspellingen over te doen

Onwaar

Volgens de Amerikaanse pyscholoog Jordan Peterson, die ook in Nederlandse conservatieve kringen populair is, is het klimaat te complex om er voorspellingen over te kunnen doen. In de Spotify-podcast van Joe Rogan zei hij dat het klimaat alles behelst, zodat er geen modellen op losgelaten kunnen worden. Het klinkt slim, maar het is grote onzin, zeggen klimaatwetenschappers. Peterson lijkt het klimaat te verwarren met het weer.

Klopt dat wel

Helft minder broeikasgas in 2030 nodig om doelen te halen?

Waar

Als de uitstoot van broeikasgas binnen acht jaar niet met de helft is teruggebracht, kan het klimaatakkoord van Parijs niet gehaald worden, stelt Inger Andersen, uitvoerend directeur van het VN-milieuprogramma (UNEP). Volgens het klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot met minstens 25 gigaton worden teruggebracht. Dit zou overeenkomen met ongeveer 45 procent.

Eufactcheck

Aantal ijsberen verviervoudigd in 45 jaar?

Onwaar

Het aantal ijsberen is in 45 jaar met 400 procent toegenomen en met de walvissen en de koala’s gaat het eveneens prima, beweert de Canadese bioloog en voormalig Greenpeace-activist Patrick Moore in een tweet die al drie jaar massaal gedeeld wordt. Het is niet waar. Het aantal ijsberen blijf al jaren gelijk en walvissen en koala’s zijn uiterst kwetsbaar voor klimaatveranderingen.

 

Polifact

Zwaardere tornado’s door klimaatverandering?

Niet te checken

Het recordaantal tornado’s in december in de VS is volgens veel berichten op sociale media een gevolg van de klimaatverandering. Maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. Volgens onderzoek van de National Geographic Society is er geen reden om aan te nemen dat tornado’s sterker worden. Tornado’s van de hoogste categorie kwamen al acht jaar in de VS niet meer voor.

BBC NEWS Fact Check

Windenergie droeg slechts 2 procent bij in september

Waar

Volgens Nigel Farage, de voormalige partijleider van de Britse  UK Independence Party (UKIP), droeg wind afgelopen september slechts 2 procent bij aan het energieaanbod in Engeland. Dat klopt grotendeels. Er waren dagen dat het percentage hoger lag, maar september was een maand waarin het in Engeland weinig waaide.

Eufactcheck