Categorie: Milieu

Hybride Tesla die ook op benzine rijdt?

Waar

Op sociale media circuleert een foto van een Tesla waarop aan de achterkant een generator met jerrycans lijkt te zijn gemonteerd. Volgens het bijschrift kan je ‘met de nieuwe Tesla ook benzine en diesel tanken’. De foto is echt, maar het gaat om een uniek exemplaar waar de eigenaar zelf mee aan het knutselen is geslagen. Experts hebben bedenkingen over het nut van deze ‘hybride’ Tesla: zo’n generator laadt traag, is niet ecologisch en kan niet laden tijdens het rijden.

Knack

Stekkerrijder nu duurder uit dan benzinerijder?

Onwaar

Bezitters van een elektrische auto zijn door de hoge energieprijzen nu duurder uit dan ouderwetse benzinerijders, beweert De Telegraaf. Nieuwe energiecontracten gaan uit van een stroomprijs van 77 cent per kilowattuur (kWh). Dat kan inderdaad duurder uitpakken dan benzine. Maar veruit de meeste elektrische rijders, bijna 70 procent, hebben zonnepanelen en rijden dus bijna gratis. Anderen kunnen de kosten declareren bij de baas. Je moet wel een heel onvoordelig energiecontract hebben, wil elektrisch rijden duurder zijn.

 

NRC

Dieselauto’s zijn net zo schoon als elektrische auto’s?

Onwaar

Dieselauto’s zijn even schoon zijn als elektrische auto’s, volgens een Twitter-bericht dat veel gedeeld wordt. In de tweet is een screenshot van een artikel uit het AD te zien en de informatie lijkt te komen van de Consumentenbond. Dat artikel werd echter in 2019 gepubliceerd. Toen scoorde inderdaad één dieselauto op één onderdeel in een test even goed als elektrische auto’s. Sinds 2020 halen alleen elektrische auto’s en waterstofauto’s de maximale score.

Nieuwscheckers

Laadpunten Glastonbury aandreven door diesel?

Onwaar

Een foto van laadpunten voor elektrische auto’s op het Britse Glastonbury Festival wordt op sociale media massaal gedeeld. De laadpunten zouden worden aangedreven door een dieselgenerator. “Op het Glastonbury Festival 2022 kon je je Tesla laden voor 80 pond. Dieselgeneratoren zorgden voor elektriciteit’, lezen we in het bijschrift. Dat klopt niet: het gaat om een generator die gevoed wordt met biobrandstof.

Knack

Boeren niet de grootste uitstoters van stikstof?

Onwaar

Een overzicht van grote uitstoters van stikstof wordt veel gedeeld op sociale media. De cijfers komen van het ministerie van Landbouw. Bovenaan staan Tata Steel in IJmuiden en Schiphol. De boeren staan er niet bij. Niet zo vreemd, want het lijstje toont alleen stikstofoxiden, niet de vorm van stikstof die door de landbouw en veeteelt wordt geproduceerd. Boeren zijn wel degelijk de grootste uitstoters van stikstof in Nederland.

DPA

Productie van batterijen elektrische auto’s te grote aanslag op milieu?

Onwaar

Een verhaal met misleidende cijfers over de procedure die nodig zou zijn om grondstoffen te verkrijgen voor de batterijen van elektrische auto’s is veel gedeeld op sociale media. Men focust op de zware machines die gebruikt worden om de grondstoffen te winnen. Nader onderzoek leert dat de cijfers in het bericht onjuist zijn en dat de productie van de batterijen minder belastend is voor het milieu.

AFP

Windturbine verliest 62 kg microplastics per jaar?

Onwaar

Volgens de Nederlandse website OpinieZ verliezen windmolens 62 kilogram aan microplastics per jaar. Dat zou volgens Noorse onderzoekers blijken uit een rapport van de Universiteit van Strathclyde. De gegevens uit de Strathclyde studie werden echter onjuist toegepast. De werkelijke cijfers voor erosiemateriaal bij windturbines liggen veel lager.

Fact.Check Vlaanderen

Meeste Europese graan wordt gebruikt als dierenvoer

Waar

Tweederde van het Europese graan wordt gebruikt als dierenvoer, beweert de Bond Beter Leefmilieu (BBL) uit België. De voedselcrisis in de wereld is niet het gevolg van een gebrek aan voeding, maar van de ongelijke verdeling ervan. De cijfers zijn afkomstig van de Europese Commissie. Onafhankelijke experts bevestigen dat ze kloppen.

Knack

2 dagen geen vlees = 2 miljoen minder auto’s?

Onwaar

Door twee dagen geen vlees te eten, besparen we evenveel uitstoot als wanneer we twee miljoen auto’s van de weg halen, beweert Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. Was het maar zo eenvoudig. Twee miljoen auto’s van de weg halen levert een besparing op van 4,04 megaton CO2-uitstoot – twee dagen geen vlees eten, een besparing van 3,46 megaton. Maar er zijn veel andere factoren die ook een rol spelen, zoals de productie van vleesvervangers die ook weer uitstoot opleveren.

Nieuwscheckers

Uitgestorven dieren gevonden in ‘Verloren Stad’?

Waar

Dieren waarvan eerder werd gedacht dat ze uitgestorven waren, zouden zijn opgedoken in de “verloren stad” La Ciudad Blanca, diep in een regenwoud in Honduras. Sinds de stad in 2012 werd ontdekt, doen biologen er onderzoek. Zij troffen er inderdaad drie diersoorten waarvan eerder werd gedacht dat ze uitgestorven waren, waaronder twee insecten en één slang, evenals een nieuwe vissoort.

Snopes