Categorie: Milieu

‘Fuck you Greta’-sticker op ondergelopen auto?

Onwaar

Op Facebook en Twitter circuleert deze foto van een half gezonken auto in een ondergelopen straat. Op de achterruit lijkt een sticker te hangen met daarop de woorden ‘Fuck you Greta’, een verwijzing naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het beeld blijkt gefotoshopt: de ‘sticker’ werd achteraf pas toegevoegd.

Knack

De toename huisafval vorig jaar, komt dat door bevolkingsgroei?

Onwaar

Op Facebook claimt een gebruiker dat de toegenomen hoeveelheid huisafval in 2020 niet veroorzaakt wordt omdat mensen, zoals het CBS stelde, door corona meer thuis zaten – maar door de bevolkingsgroei. Dat klopt niet. De bevolkingsgroei bleef in 2020 juist achter ten opzichte van eerdere jaren.

DPA

Bestaat duurzame kerosine?

Onwaar

KLM beweert ‘duurzame kerosine’ te gebruiken. Maar zowel bio-kerosine als synthetische kerosine zijn op chemisch niveau hetzelfde als gewone kerosine, en stoten evenveel CO2 uit. Als kerosine volledig met groen opgewekte energie wordt geproduceerd, kan dat een duurzaam alternatief zijn, maar nu is dat nog niet het geval.

BNR radio

België een van de grootste boosdoeners tropische ontbossing?

Waar

België is één van de Europese landen die het meest bijdraagt aan de ontbossing van het tropisch regenwoud, schreef de Vlaamse krant De Morgen. Met 14 m²/jaar ontbossing per hoofd van de bevolking, behoren de Belgen inderdaad tot de grootste boosdoeners, maar Nederland is nog veel erger, met 18 m²/jaar.

Eufactcheck

Rijden de treinen van de NS klimaatneutraal?

Niet te checken

Volgens Freek Bos, directeur van reizigers vereniging Rover, rijden de NS-treinen volledig CO2-neutraal. Maar wanneer de spoorwegen te weinig groene stroom beschikbaar hebben, wordt grijze stroom gebruikt -die niet CO2 neutraal is, maar wel voorzien is van een Garantie van Oorsprong Certificaat (GVO). Er is veel discussie of GVO’s groen zijn.

BNR radio