Categorie: Milieu

Productie kattenvoer stoot meer CO2 uit dan Nieuw-Zeeland

Waar

Dagblad Trouw beweerde dat veganistisch kattenvoer goed is voor het klimaat. Er werd verwezen naar Brits onderzoek over de ecologische impact van honden- en kattenvoer. En die blijkt behoorlijk groot.

Alle katten op onze planeet verorberen zo’n 1,2% van de veestapel. Als zij veganistische zouden eten, bespaart dat op jaarbasis 0,09 gigaton CO2-equivalenten, wat inderdaad meer is dan de CO2-uitstoot van Nieuw-Zeeland. Hoewel de berekeningen schattingen omvatten over wat en hoeveel een kat bijvoorbeeld eet en over de hoeveelheid CO2 die een land uitstoot, kloppen de grootteordes.

Twee kanttekeningen: veel kattenvoer wordt gemaakt van slachtafval en aan plantaardig kattenvoer moeten veel additieven worden toegevoegd, omdat katten van nature 100% carnivoor zijn.

Knack

Portugal meest getroffen door klimaatverandering binnen EU

Onwaar

Zes Portugese jongeren hebben onlangs een rechtszaak aangespannen tegen 32 Europese overheden, waaronder Nederland, omdat die te weinig tegen klimaatverandering zouden doen. Zij baseren zich onder andere op een uitspraak van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die in 2019 zou hebben gezegd dat Portugal van alle EU-landen het meest getroffen wordt door klimaatverandering. Deze uitspraak blijkt niet helemaal juist geciteerd.

Je kunt klimaatgevoeligheid onderzoeken door te kijken of een land daadwerkelijk wordt geraakt door bijvoorbeeld hitte, overstromingen of droogte, maar ook in hoeverre een land (financieel) in staat is om zich hieraan aan te passen. Het ICCP erkent dat de Middellandse Zee een hotspot vormt wat betreft droogte en bosbranden, maar Portugal wordt daarbij niet harder getroffen dan bijvoorbeeld Spanje en Griekenland.

Radio1

747 stoot meer CO2 uit dan productie 20 miljoen liter melk

Onwaar

Een bericht op sociale media meent dat het voltanken van één Boeing 747 evenveel broeikasgassen uitstoot als een boer die 20.000.000 liter melk én 132.000 kg rundvlees produceert. Deze vergelijking klopt om meerdere redenen niet.

Er vliegen bijna geen vliegtuigen van dit type meer. De CO2-equivalente uitstoot van een volledige tank kerosine van de nieuwe Boeing 747-8 is bijvoorbeeld 1.038.268 kg.

Volgens cijfers van de website Our World In Data van de Oxford University stoot één kg rundvlees 99,48 kg CO2-equivalenten uit en melk 3,15 kg. De in de post vermeldde 132.000 kg vlees en 20 miljoen liter melk zouden dan samen ruim 76.000.000 kg CO2-equivalenten uitstoten. Dat is zo’n 75 keer minder dan de nieuwe Boeing.

Fact.Check Vlaanderen

Heeft het klimaat het tipping point bereikt?

Niet te checken

Het regent klimaatrecords. De oceaantemperaturen zijn opgelopen tot ongekende hoogte, het was de warmste junimaand aller tijden en het Noordpoolijs is gezakt tot het laagste punt ooit. Passeren we het kantelpunt, het onomkeerbare moment dat de klimaatverandering – door elkaar versterkende processen – uit de hand begint te lopen?

De recente extremen hebben wetenschappers verrast. Volgens de VN speelt El Niño, een natuurlijk klimaatpatroon waarbij de temperatuur van het zeewater tijdelijk stijgt, hierbij een grote rol. Die komt bovenop de verwarmingseffecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Volgens het Engelse Met Office zitten we (nog) niet op een kantelpunt, maar tonen deze trends wel aan dat het die kant op dreigt te gaan.

Channel 4

Foto’s van koppels in vervuilde rivier zijn nep

Waar

Op Facebook en X (voorheen Twitter) ging dit voorjaar de fotocollage ‘Zomer 2023 in India’ viraal. Het betreft foto’s van jonge stellen, die poseren in een rivier vol afval. De fotoreeks werd minstens 28.000 keer gedeeld en kreeg meer dan 2.600 commentaren.

De rivieren in India zijn inderdaad zwaar vervuild, maar deze fotoreeks bleek afkomstig van visueel kunstenaar Nik Art, die hem maakte met behulp van Artificiële Intelligentie.

Op 30 juli plaatste Nik Art een nieuwe fotocollage online, waarin de Parijse straten vol liggen met afval. De kunstenaar zegt dit soort beelden vooral te maken om “het bewustzijn te vergroten”.

Knack

Elektrisch rijden is te duur voor ‘normale mensen’

Onwaar

De aanschaf van een elektrische auto is inderdaad duurder dan een brandstofauto, maar het totale kostenplaatje, ook wel Total Cost of Ownership (TCO) genoemd, valt vaak voordeliger uit. Onder de TCO vallen koop, onderhoud, brandstof, belastingen, subsidies en afschrijving.

De Vereniging Elektrische Rijders (VER) vergeleek de TCO van een gemiddelde nieuwe elektrische auto met die van een vergelijkbare nieuwe brandstofauto bij vier jaar lang 15.000 kilometer rijden: de de brandstofauto kwam op € 0,59/km en de elektrische op € 0,57/km. Daarnaast worden elektrische auto’s steeds goedkoper; ze zijn nu al verkrijgbaar voor minder dan € 20.000. Download hier het gratis boekje met meer interessante feiten en fabels rondom elektrisch rijden.

The Fact ClubThe Fact Club

Scheepsbrand werd veroorzaakt door elektrische auto’s

Onwaar

Een video op sociale media toont een scheepsbrand, die het gevolg zou zijn van de combinatie zout water en batterijen van elektrische auto’s. Het blijkt te gaan om een filmpje uit 2016 over een brand op een vrachtschip met auto’s als gevolg van kortsluiting tijdens een storm.

Diverse onderzoeken toonden aan dat de vermoedelijke oorzaak van de brand een kortsluiting was in de elektrische bedrading van de lading. Het had dus niets te maken met zout water en ook niet met elektrische auto’s. Zout water is geleidend en kan er in theorie wel voor zorgen dat een autobatterij gaat ontladen of misschien zelfs tot een kortsluitstroom komt, maar daarvoor moet het batterijpack volledig vollopen en dat gebeurt niet bij een storm.

Knack

Kolen zorgen voor 90% van de Nederlandse elektriciteit

Onwaar

Op Facebook wordt beweerd dat elektrische auto’s niet duurzaam zouden zijn. Volgens de gebruiker zouden elektrische wagens op elektriciteit rijden die voor 90 procent wordt opgewekt in kolencentrales. Dit getal blijkt in de realiteit veel lager te zijn. Slechts 14 procent van de Nederlandse energie komt uit kolencentrales,

Elektrische auto’s zijn pas milieuvriendelijk als de bron van deze elektriciteit dit ook is. Het is dan ook niet vreemd dat deze bronnen in twijfel getrokken worden. Uit cijfers van het CBS blijkt echter dat kolen slechts 14 procent van de energie leveren. Wereldwijd is dit gemiddeld 36 procent.

DPA

Gestrande potvissen werden gedood door windturbines

Onwaar
Op Twitter wordt een foto gedeeld van twee gestrande potvissen. De dieren zouden zijn overleden door het toedoen van windturbines in de zee. Dit klopt niet.

De foto werd in 2016 genomen in de Engelse badplaats Skegness. De potvissen waren de weg kwijtgeraakt en zijn vervolgens aangespoeld en overleden op het strand.

‘23 walvissen dood met enkel 2 windturbines geplaatst. Plannen voor duizenden windturbines kunnen walvissen voor altijd uitroeien’, althans als we de originele tweets mogen geloven. Volgens de NOAA, een Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met oceanografie en meteorologie, is er geen enkel bewijs dat windturbines een aandeel in het overlijden van walvissen heeft.
Knack

Windmolens zijn niet milieuvriendelijk

Onwaar

‘Windmolens zijn helemaal niet milieuvriendelijk.’ Een foto van een windturbinepark met opmerkelijke wolken zou het bewijs zijn dat de molens ‘kunstmatige droogheid’, ‘verharde regenval’ en zelfs ‘catastrofale vloedgolven’ veroorzaken. De desbetreffende foto laat echter een doodnormaal weerfenomeen zien.

Op de beelden is het fenomeen ‘mixing fog’ te zien. Meteorologen bogen zich over de foto en verklaarden de oorzaak hiervan. Het ontstond doordat koude lucht, net onder het vriespunt, die ochtend in contact kwam met een warmere luchtstroom uit de zee. Er was op de specifieke dag maar weinig wind, waardoor de windmolens minimaal draaiden. Dit zorgde ervoor dat de warme en koude lucht, die ook een hoge luchtvochtigheid hadden, achter de windmolens gemixt werden. Dit is de reden dat de mist achter de molens ontstond.

DPA