Categorie: Milieu

Kolen zorgen voor 90% van de Nederlandse elektriciteit

Onwaar

Op Facebook wordt beweerd dat elektrische auto’s niet duurzaam zouden zijn. Volgens de gebruiker zouden elektrische wagens op elektriciteit rijden die voor 90 procent wordt opgewekt in kolencentrales. Dit getal blijkt in de realiteit veel lager te zijn. Slechts 14 procent van de Nederlandse energie komt uit kolencentrales,

Elektrische auto’s zijn pas milieuvriendelijk als de bron van deze elektriciteit dit ook is. Het is dan ook niet vreemd dat deze bronnen in twijfel getrokken worden. Uit cijfers van het CBS blijkt echter dat kolen slechts 14 procent van de energie leveren. Wereldwijd is dit gemiddeld 36 procent.

DPA

Gestrande potvissen werden gedood door windturbines

Onwaar
Op Twitter wordt een foto gedeeld van twee gestrande potvissen. De dieren zouden zijn overleden door het toedoen van windturbines in de zee. Dit klopt niet.

De foto werd in 2016 genomen in de Engelse badplaats Skegness. De potvissen waren de weg kwijtgeraakt en zijn vervolgens aangespoeld en overleden op het strand.

‘23 walvissen dood met enkel 2 windturbines geplaatst. Plannen voor duizenden windturbines kunnen walvissen voor altijd uitroeien’, althans als we de originele tweets mogen geloven. Volgens de NOAA, een Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met oceanografie en meteorologie, is er geen enkel bewijs dat windturbines een aandeel in het overlijden van walvissen heeft.
Knack

Windmolens zijn niet milieuvriendelijk

Onwaar

‘Windmolens zijn helemaal niet milieuvriendelijk.’ Een foto van een windturbinepark met opmerkelijke wolken zou het bewijs zijn dat de molens ‘kunstmatige droogheid’, ‘verharde regenval’ en zelfs ‘catastrofale vloedgolven’ veroorzaken. De desbetreffende foto laat echter een doodnormaal weerfenomeen zien.

Op de beelden is het fenomeen ‘mixing fog’ te zien. Meteorologen bogen zich over de foto en verklaarden de oorzaak hiervan. Het ontstond doordat koude lucht, net onder het vriespunt, die ochtend in contact kwam met een warmere luchtstroom uit de zee. Er was op de specifieke dag maar weinig wind, waardoor de windmolens minimaal draaiden. Dit zorgde ervoor dat de warme en koude lucht, die ook een hoge luchtvochtigheid hadden, achter de windmolens gemixt werden. Dit is de reden dat de mist achter de molens ontstond.

DPA

Kunstkerstbomen zijn duurzamer dan echte?

Onwaar

Er sneuvelen heel wat dennen en sparren in de kerstperiode. Daarom kiezen veel mensen voor een herbruikbare kunstboom. Ze vergissen zich. Een van plastic en metaal gemaakte kunstboom wordt pas na twaalf jaar duurzaam. Dan is de ecologische voetafdruk vergelijkbaar met een gemiddelde echte kerstboom. De meest duurzame kerstboom is een echte boom met kluit die je later weer in je tuin plant.

Gezondheidswetenschap

Twintig rijkste landen zijn goed voor 80 procent CO2-uitstoot?

Onwaar

In een reportage van het Vlaamse actualiteitenprogramma Terzake werd beweerd dat de 20 rijkste industrielanden 80 procent van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen uitstoten. Naar welke landen verwezen werd, is onduidelijk. Een berekening van de 20 landen met het hoogste bbp per inwoner, het hoogste bbp en de G20 levert een uitstoot op van respectievelijk 18, 70 en 73 procent in plaats van 80 procent.

Fact.Check Vlaanderen

Boeren mogen geen bloemkool meer verbouwen?

Onwaar

Nederlandse boeren mogen vanwege het stikstofbeleid voortaan geen andijvie, bloemkool of winterpenen meer verbouwen, volgen posts op Facebook en Twitter, De berichten gaan vergezeld van een lange lijst met gewassen die straks verboden zijn. Die lijst is echt maar het gaat om een ontmoedigingsbeleid dat de Minister van Landbouw mogelijk wil invoeren voor deze gewassen. Van een verbod is geen sprake.

DPA

China grootste CO2-vervuiler ter wereld?

Waar

Volgens berichten op Instagram heeft China vorig jaar meer CO2 uitgestoten dan het hele westelijk halfrond samen in 2021. In 2021 steeg de CO2-uitstoot van China inderdaad tot boven de 11,9 miljard ton, goed voor 33 procent van het wereldwijde totaal. China is de grootste netto-uitstoter van broeikasgassen ter wereld, maar gerekend per hoofd van de bevolking zijn enkele kleine landen, zoals Trinidad en Tobago, Guyana, Brunei, Botswana, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, nog erger.

Logically

Hybride Tesla die ook op benzine rijdt?

Waar

Op sociale media circuleert een foto van een Tesla waarop aan de achterkant een generator met jerrycans lijkt te zijn gemonteerd. Volgens het bijschrift kan je ‘met de nieuwe Tesla ook benzine en diesel tanken’. De foto is echt, maar het gaat om een uniek exemplaar waar de eigenaar zelf mee aan het knutselen is geslagen. Experts hebben bedenkingen over het nut van deze ‘hybride’ Tesla: zo’n generator laadt traag, is niet ecologisch en kan niet laden tijdens het rijden.

Knack

Stekkerrijder nu duurder uit dan benzinerijder?

Onwaar

Bezitters van een elektrische auto zijn door de hoge energieprijzen nu duurder uit dan ouderwetse benzinerijders, beweert De Telegraaf. Nieuwe energiecontracten gaan uit van een stroomprijs van 77 cent per kilowattuur (kWh). Dat kan inderdaad duurder uitpakken dan benzine. Maar veruit de meeste elektrische rijders, bijna 70 procent, hebben zonnepanelen en rijden dus bijna gratis. Anderen kunnen de kosten declareren bij de baas. Je moet wel een heel onvoordelig energiecontract hebben, wil elektrisch rijden duurder zijn.

 

NRC

Dieselauto’s zijn net zo schoon als elektrische auto’s?

Onwaar

Dieselauto’s zijn even schoon zijn als elektrische auto’s, volgens een Twitter-bericht dat veel gedeeld wordt. In de tweet is een screenshot van een artikel uit het AD te zien en de informatie lijkt te komen van de Consumentenbond. Dat artikel werd echter in 2019 gepubliceerd. Toen scoorde inderdaad één dieselauto op één onderdeel in een test even goed als elektrische auto’s. Sinds 2020 halen alleen elektrische auto’s en waterstofauto’s de maximale score.

Nieuwscheckers