Categorie: Milieu

Probeert deze orang-oetan een bulldozer weg te jagen?

Waar

Een video van een orang-oetan die een bulldozer met houthakkers uit zijn bos probeert te verjagen, wordt sinds het begin van dit nieuwe jaar massaal gedeeld. De beelden zijn echt, ze werden gemaakt in het Sungai Putri-woud in Borneo, in 2013. De opnames werden voor het eerst gebruikt in de documentaire ‘Saving the Orangutan’ die in mei 2018 door de BBC werd uitgezonden.

Snopes

Uitstoot Vlaamse veestapel gelijk aan 1000 gascentrales?

Onwaar

De Vlaamse minister van Energie Tinne Van der Straeten stelde in een interview dat de stikstofuitstoot van de hele Vlaamse veestapel gelijks is aan duizend  gascentrales. Dat is zwaar overdreven. De uitstoot van de Vlaamse veestapel komt overeen met  de uitstoot van 119 grote gascentrales.

Knack

Luchtkwaliteit in België is aan de kust het gezondst

Waar

‘De gezondste lucht van dit land is aan de kust’, beweerde Jean-Marie Dedecker (LDD), burgemeester van het Vlaamse kustplaatsje Middelkerke onlangs in een tv-interview. Wanneer de wind uit het noorden of het westen komt is de kwaliteit inderdaad goed. Vanuit het oosten of zuiden draagt de wind de vervuiling van Belgische, Duitse of Franse industriegebieden mee, maar aan zee is wel minder natuurlijke luchtvervuiling, zoals pollen.

Knack

Komkommer blijft in plastic minstens dubbel zo lang vers?

Waar

Een komkommer blijft in plastic verpakking minstens dubbel zo lang vers, stond te lezen in de Vlaamse krant De Standaard. Plasticfolie kan er inderdaad voor zorgen dat komkommers een stuk langer vers blijven. Maar precies hoeveel langer is ook afhankelijk van andere factoren, zoals temperatuur en vochtigheid in de ruimte waarin ze bewaard worden.

 

Knack

Komen de Belgen terug van kernenergie?

Waar

In een Volkskrant opinie-artikel zei voormalig Euro-parlementariër Els de Groen: ‘In België komen ze ook helemaal terug van kernenergie’. België besloot twintig jaar geleden inderdaad te stoppen met kernenergie. De sluiting van de Belgische kerncentrales is daarna weliswaar steeds opnieuw uitgesteld maar concrete plannen om nieuwe reactoren te bouwen zijn er niet. De uitspraak van De Groen klopt dus.

BNR radio

Is dit een atoombom die in de oceaan ontploft?

Waar

Een video die al meer dan elf miljoen keer op sociale media werd gedeeld, laat een ontploffing voor een zonovergoten strand zien, gevolgd door een reusachtige wolk in de vorm van een paddestoel. Het zou gaan om een atoombom die in de jaren vijftig in de Stille Zuidzee onder water tot ontploffing werd gebracht, De video is authentiek. De explosie vond plaats op 16 mei 1958.

Snopes

Windturbines kosten meer dan ze opbrengen?

Onwaar

‘Voor windturbines zijn zoveel delfstoffen nodig, die gewonnen, vervoerd en verwerkt moeten worden, dat ze nooit zoveel energie zullen opwekken als in de bouw is geïnvesteerd,’ staat te lezen op sociale media. Het gaat om een uit zijn verband gerukt citaat uit een boek over klimaatverandering. De auteur wilde duidelijk maken dat het noodzakelijk is om windturbines te bouwen in gebieden waar ze voldoende energie zullen opwekken

Reuters

Corona-sterfte neemt met 8 tot 11% toe door luchtvervuiling?

Niet te checken

Op plaatsen waar veel luchtvervuiling is, ligt de sterfte na een coronabesmetting 8 tot 11 procent hoger, stelt de Belgische Hoge Gezondheidsraad in een nieuw rapport, door de invloed van fijnstof op de ademhaling. De leeftijd van de plaatselijke bevolking, overgewicht, roken en ongezonde eet- en leefgewoonten spelen echter ook een rol, dus die conclusie is voorbarig.

Gezondheidswetenschap

‘Volledig draaien op groene stroom is onmogelijk’

Onwaar

‘Technisch gezien is 100 procent hernieuwbare energie niet mogelijk’, beweert conservatieve Belgische politicus  Georges-Louis Bouchez onlangs. Onderzoek toont ondubbelzinnig aan dat dit wel degelijk mogelijk is, het vergt alleen grote investeringen. In het noordoosten van Duitsland denkt men over elf jaar de elektriciteitsvraag zelfs al volledig te kunnen dekken met hernieuwbare energie.

 

Knack

Ontbossing in het Amazonegebied met 32% afgenomen?

Onwaar

Sinds augustus vorig jaar is de ontbossing het Amazonegebied met 32 procent afgenomen, beweerde de Braziliaanse president Bolsonaro In een toespraak voor de Verenigde Naties. In de eerste twee jaar onder zijn bewind ging gemiddeld 10.490 vierkante kilometer aan regenwoud verloren, een stijging van 56%. Er zijn geen aanwijzingen dat die groei vertraagt.

BBC NEWS Fact Check