Categorie: Gezondheid

Mensen met een BMI van 27 leven langer?

Onwaar

‘Het staat vast dat mensen met een BMI van 27 het langst leven’, stond onlangs te lezen in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Een Body Mass Index – het lichaamsgewicht gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte – tussen 18,5 en 25 wordt beschouwd als gezond. Een Deense studie toont aan dat mensen met een BMI van 27 de grootste overlevingskans hebben. Maar andere studies weerleggen dat.

Knack

Helpt vitamine D-supplement tegen acne?

Onwaar

Vitamine D-supplementen worden aanbevolen tegen acne. Ze zouden het aantal ontstekingen van de huid verkleinen. In een Chinese literatuurstudie bleek een aantal personen met acne inderdaad lagere bloedwaarden voor vitamine D te hebben. Maar dat de supplementen helpen in de behandeling van acne, is nog nooit aangetoond.

Gezondheidswetenschap

Kan deze capsule elke ziekte genezen?

Onwaar

Nieuwe medische machines zijn in staat om elke lichamelijke aandoening binnen een paar minuten te genezen. Deze ‘MedBeds’ of ‘MedPods’ werden onlangs in Duitsland geleverd. Een foto vormt het bewijs, volgens berichten op sociale media die door aanhangers van de QAnon-theorie verspreid worden. De capsule op de foto is in werkelijkheid een decorstuk uit de sf-film Passengers uit 2016.

DPA

Zonnebrandolie helpt nauwelijks tegen huidkanker?

Waar

Volgens een Braziliaanse studie onder meer dan 300.000 deelnemers kan zonnebrandolie huidkanker niet voorkomen. Op het onderzoek is veel aan te merken, maar andere studies stelden al eerder vast dat het effect van dit soort crèmes wordt overschat door de enorme aandacht die de cosmetische industrie eraan besteedt. Zonnecrème volstaat niet om melanoom te voorkomen. Niet in de volle zon gaan zitten, is verstandiger.

Gezondheidswetenschap

Stoppen met roken moeilijker voor vrouwen?

Waar

‘Stoppen met roken verloopt bij vrouwen vaak nog moeizamer’, was te lezen in het Vlaamse Plus Magazine. Het vrouwelijk lichaam zou anders op nicotine reageren. Het klopt. Ook de angst voor gewichtstoename blijkt een drempel te zijn. Verder zijn de meeste middelen om te stoppen met roken vooral getest op mannen.

Knack

Kan de jongste generatie straks 130 jaar worden?

Niet te checken

We worden steeds ouder: elk jaar winnen we een paar maanden. Volgens sommigen kunnen de baby’s van vandaag 130 jaar oud worden. Dat is nog maar zeer de vraag. Om zo oud te kunnen worden, moeten we eerst de toenemende schade aan genetisch materiaal kunnen afremmen. Daarnaast spelen eet- en leefgewoonten een rol. Maar het is niet onmogelijk.

Gezondheidswetenschap

Veganistische hond minder vaak naar dierenarts?

Onwaar

‘Honden die veganistisch dieet volgen, hoeven minder vaak naar de dierenarts’, staat te lezen op de website van Metro. Er wordt verwezen naar een studie die recent is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Die studie werd gefinancierd door een belangenorganisatie voor plantaardige voeding en is uitsluitend gebaseerd op informatie die verstrekt werd door hondenbezitters.

Knack

Eén op de drie bevallingen traumatisch?

Waar

‘Een op de drie bevallingen wordt omschreven als traumatisch,’ staat te lezen op de website van het Vlaamse gezondheidsmagazine Goed Gevoel. Een traumatische ervaring is subjectief, en onderzoekscijfers lopen sterk uiteen. Maar afhankelijk van de precieze definities en onderzoeksmethodes, ligt het percentage vrouwen dat hun bevalling als traumatisch omschrijft, in internationale studies tussen de 10 en 45 procent.

Knack

Generatie Z heeft vaker last van psychische problemen

Niet te checken

Duitse jongeren die deel uitmaken van generatie Z – en dus geboren zijn tussen 1995 en 2010 – hebben vaker last van psychische problemen, beweert de Duitse trendwatcher Corinna Mühlhausen. Het aantal jongeren dat een therapeut bezoekt, neemt inderdaad toe, maar hetzelfde geldt voor volwassenen. En betrouwbare data die de bewering ondersteunen, ontbreken. De jongste studies dateren uit de jaren negentig,

Eufactcheck

Avocado is goed voor je hart

Waar

Avocado’s verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, stellen Amerikaanse onderzoekers. Dat klopt, maar hetzelfde geldt ook voor noten, olijfolie en andere plantaardige oliën. En de kans op een beroerte neemt door het eten van avocado’s niet af.

Gezondheidswetenschap