Categorie: Gezondheid

WK-wedstrijd te zien tijdens operatie?

Waar

Een foto van twee chirurgen die een man opereren voor een televisie waar een WK-voetbalwedstrijd is te zien, wordt massaal gedeeld op sociale media. ‘De WK is belangrijker dan het redden van iemands leven’, is in het bijschrift te lezen. De foto is echt en werd gemaakt in een ziekenhuis in de Poolse stad Kielce. De man op de foto werd geopereerd in zijn onderrug maar bleef bij bewustzijn. Om voor wat afleiding tijdens de operatie te zorgen, werd de voetbalwedstrijd opgezet.

The Fact Club

Meeste cruiseschepen hebben een mortuarium?

Waar

Over cruiseschepen gaan op internet veel macabere verhalen rond. Zo zouden de meeste grote schepen tegenwoordig over een eigen mortuarium beschikken. Het klopt. Cruises zijn zeer populair bij ouderen en de kans dat sommige passagiers tijdens de reis overlijden is dus niet denkbeeldig. Jaarlijks komt dit zo’n 200 keer voor.

Snopes

Halve liter lauw citroenwater helpt tegen winterdip?

Onwaar

Een halve liter lauw water met citroensap helpt tegen een herfst- of winterdepressie, als we diverse gezondheidsblogs mogen geloven. Het brengt de darmflora op gang en na enkele weken is je lichaam gezuiverd en superfit. Het is flauwekul. Citroenwater heeft geen positief effect op je darmflora en geen enkel voedingsmiddel of -supplement helpt tegen een herfst- of winterdepressie.

Gezondheidswetenschap

Brandnetels zijn derde meest voedzame plant?

Onwaar

‘Brandnetels staan op de derde plaats van voedzaamste planten ter wereld, beweerde de Vlaamse tv-presentatrice Saartje Vandendriessche in een interview. Het is klinkklare onzin. Rauwe brandnetel bestaat voor 90 procent uit vocht en levert per 100 gram hooguit 50 kilocalorieën, net zoveel als spinazie. Als je het in poedervorm opneemt, kom je aan 310 kilocalorieën per 100 gram. Maar wie eet er 100 gram gedroogd brandnetelpoeder?

Knack

Operatie prostaatkanker vaak niet nodig?

Waar

November is de maand waarin extra aandacht voor prostaatkanker wordt gevraagd. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat vaak te snel tot een operatie zou worden besloten. Van de 2072 ondervraagde mannen met prostaatkanker die een operatie ondergingen (meer dan de helft), had meer dan 1 op 10 daar naderhand spijt van. Op het onderzoek is weinig aan te merken. Prostaatkanker groeit langzaam en komt vooral voor op oudere leeftijd, waardoor maar weinig mannen aan de ziekte overlijden.

 

Gezondheidswetenschap

Pijnstillers veroorzaken darmproblemen?

Onwaar

Pijnstillers doen meer kwaad dan goed. Pijnprikkels beschermen volgens Amerikaanse onderzoekers je darmfunctie. Als je de pijngevoelige cellen weghaalt, gaat dat ten koste  van de slijmlaag in je darm. Of het bij mensen zo werkt is maar zeer de vraag, want de wetenschappers voerden deze studie alleen uit bij muizen. En een mogelijk verband met pijnstillers onderzochten ze evenmin.

Gezondheidswetenschap

Eén op vijf Vlamingen heeft een beperking?

Waar

‘Twintig procent van de mensen heeft een beperking,’ beweerde het Vlaams parlementslid Karin Brouwers onlangs. Er zijn geen officiële cijfers over het percentage Vlamingen met een door de overheid erkende handicap. Maar uit bevolkingsenquêtes blijkt dat het inderdaad ergens tussen de 16 en 24 procent ligt.

Knack

Tot je 35ste roken zonder lagere levensverwachting?

Waar

Wie voor zijn 35ste stopt met roken, heeft volgens Amerikaans onderzoekers dezelfde levensverwachting als iemand die nooit gerookt heeft. Het klinkt vreemd maar op het onderzoek valt weinig aan te merken. Hoe jonger je bent wanneer je stopt met roken, hoe kleiner het risico op vroegtijdig overlijden. Ook na je 35 is stoppen met roken het allerbelangrijkste wat je voor je gezondheid kan doen.

Gezondheidswetenschap

Peru verwijdert 5G-masten vanwege straling?

Onwaar

De Peruaanse overheid heeft volgens berichten op sociale media 5G-antennes verwijderd nadat omwonenden gezondheidsklachten kregen. Op een video is te zien hoe de mast wordt verwijderd. Het is onzin. De beelden dateren uit 2019. Het gaat niet om een 5G-mast maar om een radiozendmast die daar zonder vergunning was neergezet.

 

DPA

Wintertijd is slecht voor je hart?

Onwaar

Is de overschakeling van zomer- op wintertijd slecht voor je hart? Een Italiaanse literatuurstudie bij meer dan 115.000 deelnemers toont een stijging aan van het aantal hartinfarcten met 5% na een uurverandering in de lente. Maar naar gegevens over eet- en leefgewoonten van de deelnemers werd niet gekeken. Bovendien blijken de gevolgen voor de gezondheid uiteindelijk vrij beperkt.

Gezondheidswetenschap