Categorie: Gezondheid

Wordt je sneller wagenziek in een e-auto?

Waar

Volgens een artikel in Plus Magazine hebben passagiers in elektrische auto’s vaker last van wagenziekte en duizeligheid. Bij zelfrijdende auto’s wordt soms zelfs de bestuurder misselijk. Deze stelling klopt.

Elektrische auto’s reageren sneller op het gas- en rempedaal, waardoor je evenwicht sneller moet inspelen op veranderingen. Ze zijn ook stiller, waardoor referentiepunten, zoals het motorgeluid, verdwijnen. De vele schermen kunnen een conflict in de hersenen veroorzaken tussen de visuele informatie en de bewegingen die het lichaam voelt. De oplossing? Rustiger rijden en in de verte kijken in plaats van naar een scherm. Fabrikanten van zelfrijdende auto’s proberen misselijkmakende bewegingen, zoals abrupt versnellen of remmen, zo veel mogelijk te vermijden.

Knack

Constant je buik inhouden kan ongezond zijn

Waar

Volgens De Telegraaf van augustus jl. kan het inhouden van je buik voor een inefficiënte ademhaling, verzwakte bekkenbodem en slechte houding zorgen, met mogelijk rug-, schouder- en nekpijn als gevolg. Deskundigen beamen dat het continu aanspannen van je buikspieren kan leiden tot overbelasting van de bekkenbodemspieren, wat weer kan leiden tot urineverlies, pijnklachten bij seks of vroegtijdige ejaculatie. Ook kan de ademhaling verstoord raken met als gevolg pijn in schouders en nek.

In de praktijk houden de meeste mensen maar af en toe hun buik in, bijvoorbeeld als er een foto wordt genomen. Dat kan geen kwaad. Ontdek je bij jezelf een verstard patroon? Dat kun je doorbreken, door onder andere de buik- en bekkenbodemspieren beter te leren ontspannen.

Knack

250.000 Nederlanders gebruiken langdurig antidepressiva

Niet te checken

Verschillende kranten, zoals AD en NRC, en websites van onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie noemen, zonder bronvermelding, dit cijfer. Volgens onderzoekers van Amsterdam UMC en Radboudumc krijgen circa 1,1 miljoen mensen jaarlijks minstens één recept voor antidepressiva, waarvan zo’n 800.000 die ook daadwerkelijk gebruiken.

Het exacte aantal langdurige gebruikers is echter lastig te vast te stellen, omdat er verschillende definities zijn van ‘gebruik’ en ‘langdurig gebruik’. Afhankelijk van de aannames, ligt het aantal volgens deskundigen ergens tussen de 235.000 en 330.000.

Nieuwscheckers

Water vol chemicaliën toch uitstekend om in te zwemmen?

Niet te checken

Veel open zwemwater in Nederland is sterk verontreinigd met chemicaliën. Uit data van waterschappen en Rijkswaterstaat blijkt dat de normen voor giftige stoffen, zoals PFAS, PAK en kwik, vaak worden overschreden. Toch is de zwemwaterkwaliteit volgens provincies en Rijkswaterstaat op de meeste plaatsen ‘uitstekend’. Deze instanties kijken alleen naar blauwalg en de poep-bacteriën enterococcen en e-coli. Is daar weinig van, dan is de zwemwaterkwaliteit officieel in orde.

De normen uit de Kaderrichtlijn Water zijn echter strenger dan voor zwemwater nodig is. Daarom kan er vaak nog steeds veilig worden gezwommen in water, dat niet voldoet aan de normen. Tenzij er sprake is van een calamiteit.

Pointer

Vapen is ongezond, maar biedt ook voordelen

Waar

Vapes, ook wel e-sigaretten genoemd, winnen snel aan populariteit. Volgens het Trimbos Instituut rookte in 2021 bijna 1,5% van de volwassenen regelmatig een elektronische sigaret. In Engeland is dit percentage opgelopen tot 8,3%.

Bij vapen wordt een vloeistof, of e-liquid, verhit zodat er damp ontstaat die de gebruiker kan inhaleren. Deze damp bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Inademen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen en verhoogt de kans op kanker. Vapen is iets minder schadelijk dan roken en daarmee een goed alternatief voor mensen die willen stoppen, maar voor mensen die nooit hebben gerookt, vormt vapen een gezondheidsrisico.

Channel 4

Een zonnebril beschermt de huid tegen de zon

Onwaar

Een Facebookpost, overgenomen van een artikel op Eat.Pure.Love uit 2016, beweert dat wie een zonnebril draagt makkelijker zou verbranden. Het zonlicht zou er via onze ogen voor zorgen dat we meer pigment aanmaken.

Door blootstelling aan de zon produceren cellen in onze huid melanine, die onze huid beschermt tegen de kankerverwekkende effecten van de UV-straling. Onze ogen hebben daar echter niets mee te maken.

Maar hou die zonnebril vooral op! UV-straling is namelijk ook schadelijk voor je ogen. Studies hebben aangetoond dat die cataract, een vertroebeling van de ooglens, en bepaalde vormen van kanker aan de ogen kan veroorzaken en dat een zonnebril dragen dat kan voorkomen.

Fact.Check Vlaanderen

Zittend plassen is gezonder dan staand

Onwaar

Volgens een artikel in de Telegraaf is het voor mannen veel gezonder om zittend te plassen dan om te staan. Zo zouden je bekken en ruggengraat meer ontspannen zijn wanneer je zit. Dit blijkt niet te kloppen en in de praktijk is staand plassen vooral lekker makkelijk.

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de ideale plashouding voor mannen. In een review uit 2014 wordt geconcludeerd dat bij gezonde mannen staand of zittend plassen geen impact heeft op de ‘urodynamische parameters’: de maximale urinestraal, de tijd  nodig om de blaas te legen en het restvolume urine in de blaas. Voor mannen met LUTS, de verzamelnaam voor klachten aan de onderste urinewegen, blijkt zittend plassen wel goed.

Knack

Frambozenpit- en olijfolie beschermen niet tegen de zon

Waar

Op de Facebookpagina claimt ‘Leef Bewust Nederland’ (107.000 volgers) dat traditionele zonnebrandcrème een gevaar voor je gezondheid vormt. Als effectieve alternatieven worden onder andere frambozenpit-, noten- of olijfolie genoemd. Dat klopt echter niet, want de beschermingsfactor van die producten is te laag om zonnebrand of huidkanker te voorkomen.

Professor Vera Rogiers, emeritus hoogleraar aan het departement In Vitro Toxicologie en Dermato-Cosmetologie van de VUB: “Strikt genomen hebben die oliën een SPF (sun protection factor), maar de hoogste bescherming die bijvoorbeeld olijfolie kan bieden is volgens experimenteel onderzoek een SPF van 6,5 à 7..” Dat is veel te weinig voor een effectieve huidbescherming. De minimale bescherming van zonneproducten die tegenwoordig op de markt komen is een SPF van 15.

Knack

Apart slapen bevordert relatie

Onwaar

De nachtelijke realiteit kan weleens voor frustraties in je relatie zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een snurkende wederhelft. Volgens het Belgische magazine Metrotime is apart slapen dan ook goed voor je relatie. In het artikel komen evenwel geen experts aan bod. Er wordt wel verwezen naar een enquête van adviesbureau YouGov, waaruit blijkt dat slechts twee derde van de Amerikanen het bed deelt met hun partner.

Volgens professor seksuologie Paul Enzlin (KU Leuven) is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar de impact van apart slapen: “Natuurlijk is een slaaptekort, bijvoorbeeld door gesnurk, niet bevorderlijk voor een relatie. Anderzijds verkleint apart  slapen de spontane intimiteit. Er zijn echter ook koppels die apart slapen en er toch in slagen momenten van intimiteit in te lassen. Voor sommigen kan apart slapen het seksuele verlangen zelfs vergroten. Er is dus niet één slaaprecept voor een gezonde relatie.”

Knack

Grotere kans op huidkanker door dragen van een zonnebril

Onwaar

Zonnebrand en UV-straling en de effecten hiervan zijn een populair onderwerp wat desinformatie betreft. Zo duikt ook nu weer een bericht op over de schadelijkheid van de zon, maar met een twist: het dragen van een zonnebril zou de kans op huidkanker vergroten. Deze claim is niet waar.

Met een zonnebril kunnen de ogen namelijk niet de specifieke golflengtes van het licht filteren, waardoor de pijnappelklier en de hersenen op hun beurt dan weer niet weten dat het zonnig is. Zo kan de huid zich niet klaarmaken om vitamine D aan te maken en kan het zich niet voorbereiden op blootstelling aan de zon. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen.

DPA