Categorie: Gezondheid

Kan drinken uit blik kan de bloeddruk verhogen?

Waar

‘Drinken uit blik kan je bloeddruk verhogen,’ staat te lezen op de website ABC Gezondheid. Het klopt. Boosdoener is bisfenol A, een chemische stof die in de binnenkant van de blikken verwerkt wordt en zorgt voor een tijdelijke en beperkte verhoging van de bloeddruk. Over de effecten op lange termijn bestaat voorlopig geen duidelijkheid.

Knack

Trekt donkere kleding meer muggen aan?

Waar

Wie muggen op afstand wil houden, moet geen donkere kleding dragen, stond onlangs te lezen in De Telegraaf. Dat klopt. Muggen nemen vooral contrasten waar. Donkere kleding is beter te onderscheiden van de omgeving dan bijvoorbeeld een wit T-shirt.  Als muggen je beter kunnen onderscheiden, zullen ze ook sneller prikken.  Al zijn er ook andere factoren die een rol spelen

Knack

Botox slecht voor je seksleven?

Onwaar

‘Botox blijkt slecht voor je seksleven’, staat te lezen op de website van Metro. Het middel zou een negatieve impact hebben op het vrouwelijk orgasme, aldus ‘uitvoerig’ onderzoek van psycholoog Michael Lewis van Cardiff University. De term ‘uitvoerig’ is sterk overdreven: er namen slechts 36 vrouwen aan deel.

Knack

Hebben kinderen van rokers tot drie keer meer kans om later te roken?

Waar

In een artikel in Goed Gevoel, het grootste maandblad van Vlaanderen, stelt kankerspecialist professor Filip Lardon dat kinderen van rokende ouders tot drie keer meer kans hebben om later ook te roken. Diverse onderzoeken bevestigen dat. Gedrag wordt sterk bepaald door de geldende norm en kinderen van rokers schatten de schadelijke gevolgen van roken lager in dan kinderen van niet-rokers.

Knack

Meer borstkankerdoden door mammografie?

Onwaar

In een artikel op de site Leef Bewust Nederland wordt gesteld dat mammografieën borstkanker veroorzaken. Dat is waar maar misleidend. Het aantal vrouwen dat borstkanker overleeft doordat een mammografie hun ziekte tijdig opspoort, ligt duizend keer hoger dan het aantal vrouwen dat overlijdt na een borstkanker die wordt veroorzaakt door de stralingsdosis bij een mammografie.

Knack

Wie veel alcohol drinkt, wordt vaker gestoken door muggen

Waar

‘Wie veel alcohol drinkt, wordt vaker gestoken door muggen’, meldde de website Melowed.nl, waarna 135.000 mensen het op hun Facebook-tijdlijn zagen verschijnen. Enkele studies suggereren inderdaad dat Afrikaanse malariamuggen en Aziatische tijgermuggen méér worden aangetrokken tot mensen die alcohol hebben geconsumeerd. Maar een absoluut WAAR is misschien nog iets te sterk gesteld.

Knack

Geluid van verkeer en telefoons is schadelijk voor de gezondheid?

Waar

Het geluid van autoverkeer, overvliegende vliegtuigen en zelfs rinkelende telefoons kan schadelijk zijn voor de gezondheid, meldt de BBC. Uit onderzoek in Frankfurt blijkt dat omwonenden van de luchthaven 7 procent meer kans hebben op een beroerte.  Eerdere studies hadden  al uitgewezen dat geluiden van 70 decibel of meer tot gezondheidsklachten kunnen leiden.

Eufactcheck

Zijn e-sigaretten onschadelijk?

Onwaar

Tabaksproducent Philip Morris vraagt aandacht voor ‘rookvrije alternatieven’, zoals e-sigaretten en verhitte tabaksproducten, maar de damp hiervan is ongezond en bevat kankerverwekkende stoffen.

NU.nl