Categorie: Politiek

Afghaanse vrouw geketend door Taliban?

Onwaar

Op diverse sociale media wordt een afbeelding gedeeld van een moslimstrijder die een gesluierde vrouw aan een ketting gevangen houdt. De foto zou zijn genomen kort nadat de Taliban de macht in Afghanistan greep. Dat is niet waar. De foto is in scene gezet en werd in 2014 genomen tijdens een demonstratie in Londen tegen Islamitische Staat.

Reuters

Draagt Rutte map nieuwe wereldregering bij zich?

Onwaar

Op Facebook en Twitter worden foto’s gedeeld van premier Mark Rutte die over het binnenhof loopt met een dossier getiteld “renew europe”. Volgens complotdenkers is dit een andere naam voor ‘Build Back Better’. een plan van wereldleiders om heimelijk hun macht te vergroten. Dat is onzin, Renew Europe is de naam van de Europese fractie waarbij de VVD is aangesloten.

DPA

Zijn dit beelden van de luchthaven in Kabul?

Onwaar

Een video waarop te zien is hoe mensen een gebouw binnenstormen, wordt massaal gedeeld op sociale media, met het bericht dat het gaat om beelden van Kabul Airport. Dit zijn echter geen Afghanen die hun land na de Taliban-overname willen ontvluchten, maar fans van de Dallas Cowboys die het AT&T-stadion in Arlington, Texas, binnendringen, De beelden werden gemaakt in januari 2019.

Reuters

Boerkini op sommige plaatsen verboden in Marokko?

Waar

Diverse conservatieve Vlaamse politici deelden onlangs deze foto op sociale media. ‘Geen boerkini’s toegelaten in Marokko. Wel in België,’ aldus Kamerlid Theo Francken (N-VA): “Waar zijn we toch mee bezig?”. De foto is authentiek en werd bij een zwembad in Marrakech genomen. In openbare zwembaden en op publieke stranden zijn boerkini’s in Marokko wel toegelaten.

Knack

Verplicht de overheid in de VS rechte stukken in de highway voor noodlandingsbaan?

Onwaar

Het circuleert al lang op het internet en andere plakken dat het  Dwight D Eisenhower National System of Interstate and Defense Highway System – beter bekend als  de U.S. Interstate Highway System om de 5 mile een recht stuk verplicht stelt wat lang genoeg is voor een vliegtuig om te landen bij een noodgeval of een oorlogssituatie. Het is opnieuw uitgezocht en er blijkt inderdaad geen aanwijzing te zijn. Het is een fabel maar wel een hardnekkige.

Reuters

Was stafchef van Navalny deepfake?

Onwaar

De vermeende ‘stafchef’ van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die diverse Tweede Kamerleden om de tuin wist te leiden, was geen deepfake, maar het werk van ‘Vovan en Lexus’, een komisch Russisch duo.

Volkskrant