Categorie: Politiek

Zou Donald Trump nu verkiezingen winnen?

Niet te checken

Als er nu Amerikaanse verkiezingen worden gehouden, zou Donald Trump winnen, stelt de Amerikaanse opiniepeiler Rasmussen Reports. Dat staat nog maar te bezien. Andere peilingen, zoals die van FiveThirtyEight, laten zien dat 57,9 procent van de Amerikanen niets van Trump moet hebben.

Logically

D66 gaf veel meer geld uit aan verkiezingscampagne?

Waar

Volgens een bericht op Nieuwsreactie.nl, een website waar veel complottheorieën worden gedeeld, gaf D66 vorig jaar 3,4 miljoen euro uit aan campagnes, terwijl het CDA het moest doen met een media-budget van 115.000 en FVD met 150.000 euro. De bedragen kloppen niet, maar de strekking is juist. D66 gaf 3,4 miljoen euro uit aan offline advertenties, CDA 1,8 miljoen euro en FvD 1,7 miljoen euro. CDA en FvD gaven in totaal inderdaad minder geld uit aan hun campagnes dan D66, maar het verschil is minder groot dan wordt gesuggereerd.

 

DPA

Video toont luchtaanvallen China op Taiwan?

Onwaar

Een video waarop te zien is hoe Chinese gevechtsvliegtuigen een luchtaanval lijken uit te voeren op Taiwan, werd rond de kerstdagen in de VS meer dan 9 miljoen keer bekeken. “Kijk hoe de vliegtuigen neerstortten als China er niet in slaagt luchtaanvallen uit te voeren in de buurt van Taiwan’, stond in de begeleidende tekst te lezen. In werkelijkheid ging het om beelden van een live-uitzending van een videogame.

 

Polifact

Dood 27 migranten ergste incident op Het Kanaal?

Onwaar

In november kwamen 27 migranten om het leven, toen ze de oversteek wilden maken van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. In Belgische media werd dat omschreven als “het dodelijkste incident op het Kanaal ooit”. Maar er zijn veel grotere rampen gebeurd op het Kanaal, zoals de schipbreuk van de HMS Victory in 1744, die meer dan duizend levens eiste.

Fact.Check Vlaanderen

War on Terror heeft meer terrorisme opgeleverd?

Niet te checken

Volgens de Volkskrant heeft de War on Terror, die 20 jaar geleden begon na de aanslag op de Twin Towers, alleen maar meer terrorisme opgeleverd. In de periode tussen 2010 en 2020 vielen hierdoor meer slachtoffers dan ooit tevoren. Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor die stijging. Het is niet te voorspellen wat er zou zijn gebeurd als de War on Terror niet had plaatsgevonden.

Fontys scholen Factcheck

EU-fonds om vaccinatiedoden te compenseren?

Onwaar

“Er wordt nu EU geld gereserveerd om 5000 vaccinatiedoden en 1 miljoen! bijwerkingen te gaan vergoeden,” schrijft een Nederlandse Facebookgebruiker boven een afbeelding van een EU-document. Er zijn geen plannen van de Europese Unie voor zo’n fonds. Het document is een “ontwerpresolutie” van één enkel Europees Parlementslid.

DPA

‘VVD: geen prik, geen geld’?

Onwaar

Een screenshot van een artikel met de kop “VVD: geen prik, geen geld” wordt veel gedeeld op sociale media door weigeraars van corona-vaccins. Boven het artikel staat te lezen: “Dit gaat he-le-maal mis.’. De tekst is echt, maar komt uit een artikel van RTL Nieuws van 14 februari 2019. Het heeft dus niet met het huidige coronavaccinatiebeleid te maken

DPA

Gebruikt de grenspolitie in VS zwepen tegen illegale migranten?

Onwaar

Een foto van een Amerikaanse grenspolitieman te paard, met cowboyhoed, die aan de grens met Mexico een zwarte illegale migrant met een zweep te lijf lijkt te gaan, zorgde voor grote opschudding in de VS. De AFP-journalist die de foto maakte zou later verklaren dat de politieman alleen met de zweep in de lucht zwaaide. De foto geeft een vertekend beeld.

 

Snopes

Werkt broer van Hugo de Jonge in de farmaceutische industrie?

Waar

Op Facebook en Twitter circuleren al geruime tijd berichten dat broers van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in de farmaceutische industrie werken. Voor één broer klopt dat. Marien de Jonge werkt in de vaccinontwikkeling en maakt deel uit van de wetenschappelijke adviesraad van het farmaceutisch bedrijf Intravacc.

Knack

Afghaanse vrouw geketend door Taliban?

Onwaar

Op diverse sociale media wordt een afbeelding gedeeld van een moslimstrijder die een gesluierde vrouw aan een ketting gevangen houdt. De foto zou zijn genomen kort nadat de Taliban de macht in Afghanistan greep. Dat is niet waar. De foto is in scene gezet en werd in 2014 genomen tijdens een demonstratie in Londen tegen Islamitische Staat.

Reuters