Categorie: Politiek

Het uitgebreide BRICS-blok produceert 80% van de olie

Onwaar

Onmiddellijk na de top van de BRICS-landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in Johannesburg afgelopen augustus begonnen op sociale media berichten te circuleren, waarin ten onrechte werd beweerd dat BRICS na de geplande uitbreiding met zes nieuwe leden 80% van de wereldolieproductie zal controleren.

Tijdens de top stemden de vijf huidige leden van het blok inderdaad voor een uitbreiding met de landen Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan een aantal een substantiële hoeveelheid olie produceert. Zij zullen vanaf januari 2024 toetreden tot het blok van opkomende economieën. Alle beschikbare industriële gegevens spreken de genoemde 80% echter tegen. Zij laten zien dat het uitgebreide blok slechts iets meer dan 40% van de wereldwijde ruwe olieproductie zal produceren.

AFP

Poetin wil in Rusland 5G verbieden

Onwaar

Op sociale media wordt beweerd dat Poetin het 5G netwerk van Rusland zou willen vernietigen, maar er is geen enkel legitiem bewijs voor deze bewering. Integendeel: in een toespraak in juni sprak premier Misjoetin namens Poetin over de telecommunicatieplannen voor Rusland in de komende jaren, waarbij hij het heeft over een ‘versnelling van de plannen om de Russische LTE- en 5G-stations te moderniseren’.

Andrey Zarenin, viceminister voor digitale ontwikkeling en telecommunicatie, sprak op 6 augustus jl. tijdens een BRICS-bijeenkomst over het belang van voortdurende samenwerking op het gebied van ICT, waaronder 5G. De ontwikkeling van het Russische 5G-netwerk ondervindt mogelijk wel hinder door de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties.

DPA

Oekraïense soldaten ‘oogsten’ organen van kinderen

Onwaar

Duizenden gebruikers van sociale media in verschillende landen deelden een videoclip van 9 juni jl., waarin een vrouw, die wordt geïdentificeerd als voormalig waarneemster van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), onthult dat Oekraïense soldaten organen van kinderen ‘oogsten’.

Volgens de OVSE heeft deze vrouw de organisatie echter nooit vertegenwoordigd en is er geen enkel bewijs voor orgaanhandel in Rusland en/of de Oekraïne.

De clip blijkt deel uit te maken van een film, die is gedeeld door een online Russisch kanaal met de naam ‘Rusland ben ik’ en die kenmerken vertoont van pro-Kremlin propaganda.

AFP

In 2022 ontving Nederland 403.000 asielzoekers

Onwaar

Sinds het kabinet Rutte IV viel over immigratie wordt er met migratiecijfers gestrooid. Volgens verschillende Facebook-berichten zouden er in 2022 ruim 400.000 asielzoekers zijn bijgekomen. Er kwamen inderdaad zoveel nieuwkomers, maar daarvan waren er maar 27.600 asielmigrant, mensen van wie het asielverzoek is ingewilligd en die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister.

De grootste groep (192.000) bestond uit EU-burgers, die kwamen voor werk. Daarnaast 108.000 Oekraïense vluchtelingen, die geen asiel hoeven aan te vragen, en 122.000 immigranten van buiten Europa, waaronder 26.100 kennismigranten. Tenslotte nog 21.000 studenten én zo’n 44.000 Nederlanders, die in het buitenland woonden maar zich in 2022 (weer) in ons land vestigden.

DPA

In specifieke Franse wijken wordt het internet afgesloten

Onwaar

Nadat de politie eind juni tijdens een verkeerscontrole in Parijs de 17-jarige Nahel M. doodschoot, ontstonden er in verschillende Franse steden rellen en plunderingen. Er ging daarna op diverse sociale media een persbericht rond met de titel ‘Verhoogde veiligheid ten gevolge van de rellen’, waarin staat dat vanaf 3 juli in bepaalde Franse wijken de toegang tot internet in de nachtelijke uren tijdelijk zou worden beperkt met als doel de veiligheid van burgers en hun eigendommen te vrijwaren. Een Telegram post van 2 juli heeft het zelfs over ‘een internet black-out morgen’.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken en de Franse nationale politie ging het echter om een vervalst document. Dit lieten ze ook weten via respectievelijk Twitter en Facebook.

Knack

Zeven Russische soldaten gevangen in Neskuchne

Onwaar

Een tweet van 11 juni jl. met zo’n 9.000 likes toont een foto van zeven gevangen genomen soldaten. Het zou gaan om Russische soldaten, die door Oekraïners gevangen werden genomen bij het dorp Neskuchne in de Donetsk regio.

Het dorp werd inderdaad op deze dag bevrijd, maar uit nasporingen van Reuters blijkt dat de foto al op 4 september 2022 op Telegram was gepost door het Oekraïense leger. Het bijschrift verwees naar een mogelijke uitruil van gevangen genomen soldaten uit de beide landen. Oekraïense media deelden dezelfde dag deze foto nog, waarbij de mannen als Russische soldaten werden geïdentificeerd, die gevangen waren genomen in het dorp Visokopillya in de Oekraïense regio Kherson, dat net door de Oekraïners was ingenomen.

Reuters

Zelensky is (nog lang) geen miljardair

Waar

Er gaan geruchten dat het vermogen van de Oekraïense president maar liefst $1,2 miljard bedraagt, waaronder 15 huizen, 3 privévliegtuigen en een maandelijks inkomen van $11 miljoen. Er is echter geen enkel bewijs dat Zelensky miljardair zou zijn, hoewel hij wél miljonair is.

Volgens de Oekraïense belastingdienst had Zelensky in 2020 een vermogen van $1.350.000 op bankrekeningen en in cash. Zijn salaris bedroeg $12.218 en hij kreeg $165.000 inkomsten via zijn productiehuis Kvartal 95. Verder zou hij zeven appartementen bezitten. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schatte zijn totale vermogen in 2022 op circa $20 miljoen. Een aardig bedrag, maar nog ver verwijderd van 1,2 miljard.

DPA

Foto’s Servische president die steun betuigt zijn bewerkt

Waar

Op 8 juni publiceerde het Servische tabloid Kurir een foto van de Servische president Aleskandar Vucic die zijn medeleven betuigt op een school waar onlangs een dodelijke schietpartij plaats heeft gevonden. De foto blijkt volgens experts bewerkt te zijn en zijn geen bewijs van het bezoek van de president,

De foto die Kurir, de grootste krant en meest bezochte nieuwssite van Servië, publiceert laat zien hoe de president een bezoek brengt aan de basisschool Vladislav Rinikar in de Servische hoofdstad Belgrado. In die school vond op 3 mei een dodelijke schietpartij plaats waarbij een leerling negen medeleerlingen en een bewaker vermoordde. Sindsdien zijn er wekelijkse protesten in de Servische hoofdstad Belgrado gericht tegen de regering van Vucic. De foto, die geplaatst werd om dit nieuws te ontkrachten is een slecht gemanipuleerde foto, te zien aan de niet kloppende reflecties en objecten die niet netjes uitgesneden zijn.

Knack

Foto van Biden met kind is bewerkt

Waar

Op Twitter en Telegram circuleert een foto van Joe Biden die een klein jongetje lijkt te betasten. Deze foto is bewerkt, op de originele foto wijst de Amerikaanse president enkel naar de afbeelding op het shirt van het kind.

Dat Biden een pedofiel zou zijn, is een verhaal die in de maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 sterk circuleerde. Ook de QAnon-complottheorie beweert dat prominente Amerikaanse Democraten zich schuldig maken aan kindermisbruik.

Knack

Donald Trump was niet aanwezig bij de kroning van Charles

Waar

Op Twitter wordt een screenshot gedeeld van een artikel van de Britse tabloid The MIrror waar een man met lang grijs haar en een snor te zien is bij de kroning van Charles. Het lijkt alsof de man een medaille draagt met de letter Q, wat mensen doet vermoeden dat het Donald Trump in vermomming is. Dit klopt niet. De foto is vervalst.

Het artikel van The Mirror heeft als titel ‘Mysterieuze gast op de kroning gaat viraal!’ De inleiding luidt: ‘Kijkers van de kroning werden afgeleid door één gast tussen de 2000 mensen in Westminster Abbey, die naast de componist Andrew Lloyd Webber zat.’ De tweet die dit deelde en claimt dat het duidelijk om Donald Trump gaat en de mysterieuze gast aan de QAnon-complottheorie linkt, is inmiddels meer dan 241.000 keer gezien.

 

Knack