Categorie: Politiek

Btw op energie gaat van 9 naar 21 procent?

Waar

Volgens berichten op sociale media wordt de btw op energie vanaf 2023 van 9 naar 21 procent verhoogd. “Eigenlijk kunnen we het niet maken, maar u maakt het ons steeds makkelijker”. Het bericht is ondertekend door:  “Mijn Roverheid”. Het klopt dat de btw omhoog gaat, maar het ligt toch ietsje anders. Om de bevolking tegemoet te komen, verlaagde de overheid van 1 juli tot en met 31 december 2022 de btw op energie van 21 naar 9 procent. Dat de btw in januari weer naar het oude niveau terug zou gaan, was dus bekend.

DPA

EU geeft 3 keer meer uit aan defensie dan Rusland?

Waar

“De realiteit is dat de EU nu drie keer meer aan defensie uitgeeft dan Rusland” , tweette het Ierse parlementslid Mick Wallace onlangs, Hij zit er nier ver naast. Rusland gaf 65.907,71 miljard uit in 2021, De totale uitgaven aan defensie van alle EU-lidstaten bedroegen 257.096,40 miljard. Dat is 3,9 keer zoveel. Dit jaar zal dat bedrag door de oorlog in Oekraïne nog eens fors oplopen.

Eufactcheck

Echtgenoot Von der Leyen werkt voor vaccinproducent?

Onwaar

Ursula von der Leyen zou zich volgens berichten op sociale media schuldig maken aan belangenverstrengeling. Als Europese Commissievoorzitter koopt ze coronavaccins voor de EU in, terwijl haar echtgenoot Heiko von der Leyen als medisch directeur van het biotechbedrijf Orgenesis verdient aan die vaccins. Het is onzin. Orgenesis beschikt niet over een goedgekeurd coronavaccin en heeft hiervoor dus ook geen contract met de EU,

DPA

80 Procent Oekraïense vluchtelingen heeft werk?

Waar

‘In Nederland werkt 80 procent van de Oekraïense vluchtelingen’, zei de Antwerps burgemeester Bart De Wever onlangs in een interview op Radio 1. Het klopt. Het UWV verspreidde op 1 november een persbericht over de werksituatie van Oekraïense vluchtelingen. Volgens dat bericht zijn er in Nederland op dit moment 55.000 Oekraïners, waarvan 46.000 inmiddels aan het werk. Dat komt neer op 83 procent.

Knack

Jesse Klaver rijdt in een ‘benzineslurpende BMW’

Onwaar

GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt er op de Facebook-pagina van Onrecht.tv  van beschuldigd rond te rijden in een ‘benzineslurpende BMW’. Een foto van een lachende klaver op de achterbank dient als bewijs. Klaver bezit sinds 2019 geen auto meer. En de auto op de foto is geen BMW, maar een Mercedes.

Nieuwscheckers

Oekraïense minister rijdt in gestolen auto?

Onwaar

‘Chic hoor, die Mercedes GL 420 van Oekraïense minister van justitie, Alexander Lawrinowitsch,” Twittert journalist Joost Niemoller – met 65 duizend volgers: “Werd alleen al in 2010 als gestolen in Duitsland opgegeven, aan de Oekraïense grens in beslag genomen en als ‘dienstauto’ door gebruikt.” Dit verhaal is al zo’n tien jaar oud. Lawrinowitsch is sinds 2013 geen minister van Justitie meer.

DPA

Nepfans op de tribunes in Qatar?

Waar

Op zowel sociale media als in de reguliere pers wordt beweerd dat het regime in Qatar tijdens de WK op grote schaal nepfans inzet om halflege tribunes te voorkomen. Het organisatiecomité ontkent met klem, maar The New York Times ontdekte dat een groep van 1500 Libanezen, Egyptenaren, Algerijnen en Syriërs werd ingevlogen in ruil voor een gratis retourvlucht, accommodatie en wat zakgeld.

The Fact Club

Zwitsers komen in opstand tegen rijke Rothschilds?

Onwaar

Op sociale media circuleert een video waarop te zien zou zijn hoe Zwitsers protesteren voor een kasteel van de schatrijke Rothschild-familie. Een waterkanon en een metalen hek beschermen het kasteel tegen de demonstranten. De Rothschilds zijn een rijke joodse bankiersfamilie en daarom onderwerp van veel complottheorieën. De beelden zijn in 2021 opgenomen tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen aan de Bundesplatz in Bern. De protesten hadden dus niets te maken met de Rothschilds.

DPA

Duits team mocht vanwege ‘LHBT-propaganda niet landen?

Onwaar

Qatar zou volgens berichten op sociale media een vliegtuig met het Duitse nationale team de toegang hebben geweigerd omdat op het toestel ‘LHBT-propaganda’ was aangebracht. Op het vliegtuig stond de tekst ‘Diversity Wins’. De voetballers zouden vanuit Oman met een ander vliegtuig naar Qatar zijn gevlogen. Het is niet waar. Het speciale Lufthansa-vliegtuig met ‘Diversity Wins’ op de zijkant is al meerdere keren geland in Qatar. Het klopt wel dat de Duitse spelers eerst naar Oman vlogen. Zij speelden daar nog een oefenwedstrijd voor de start van het WK.

 

 

DPA

Oekraïeners kopen met steun VS Zwitserse villa’s?

Onwaar

Oekraïeners kopen op grote schaal vastgoed in Zwitserland op dat door Russen leeg is achtergelaten. Ze gebruiken daarvoor Amerikaanse financiële steun. Al ruim 50 miljard dollar zou zo zijn gebruikt voor de aankoop van luxe villa’s, beweerde politiek commentator Candace Owens op de Amerikaanse tv-zender FOX-news. Voor haar aantijgingen is geen spatje bewijs te vinden. Documenten van vermeende vastgoedtransacties blijken te zijn vervalst.

DPA