Categorie: Politiek

Geld maakt niet gelukkig, volgens Kaag?

Onwaar

Alles wordt door de hoge inflatie duurder, maar in een online artikel zegt de minister van Financiën, Sigrid Kaag, dat geld niet gelukkig maakt. “Een liefdevolle blik van je partner, een knuffel van je kind, een mooie zonskomst. Dat is zo veel waardevoller dan geld.” Kaag heeft deze uitspraken nooit gedaan. Het artikel dat als bron wordt gebruikt komt van de satirische nieuwssite Nieuwspaal.

 

DPA

Rus verstopt zich in koelkast om leger te ontlopen?

Onwaar

Een video van een man die zich in een koelkast heeft verstopt om de Russische mobilisatie te ontlopen, wordt massaal gedeeld op sociale media, ook in Nederland. De video is echt maar hij dateert uit 2015. Het gaat om een Rus die zich voor een deurwaarder verstopt.

Nieuwscheckers

Nederlander moet voortaan jaar wachten op uitkering?

Onwaar

Het kabinet wil een wachtperiode van 24 maanden introduceren voordat werkloze Nederlanders een uitkering krijgen. Statushouders daarentegen krijgen direct een uitkering die ook nog eens met 23 procent verhoogd wordt. Dit blijkt uit een op Twitter uitgelekte beleidsnotitie van het ministerie van Economische Zaken. Het document staat bol van de taalfouten en de opmaak komt niet overeen met echte ministeriële beleidsnota’s. Bovendien vallen uitkeringen en asielbeleid helemaal niet onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken.

 

 

Nieuwscheckers

Joe Biden is even helemaal de weg kwijt?

Onwaar

Joe Biden is de oudste president die de Verenigde Staten ooit heeft gehad. En dat doet sommigen twijfelen aan zijn mentale capaciteiten. Op een video die massaal gedeeld wordt op sociale media lijkt het of hij even volledig de weg kwijt is. De beelden zijn echt maar missen de nodige context. Biden wil het podium verlaten maar wacht omdat hem dat gevraagd wordt.

DPA

Xi afgezet tijdens staatsgreep in China?

Onwaar

De hashtag ‘Chinacoup’ was een week lang trending op Twitter. De Chinese leider Xi was bijna twee weken niet meer in het openbaar gezien. Zijn afwezigheid leidde tot een stroom van berichten dat hij was omvergeworpen in een militaire staatsgreep en onder huisarrest was geplaatst. Ook reguliere media als The Guardian en Newsweek besteedden er aandacht aan. Dinsdag 27 september dook Xi gewoon weer op. In oktober gaat hij hoogstwaarschijnlijk zijn derde termijn als president in.

 

DPA

Joe Biden is al jaren geleden overleden?

Onwaar

In een video die op sociale media massaal wordt gedeeld, beweert Naomi Biden dat haar grootvader, de Amerikaanse president Joe Biden, al jaren geleden is overleden. Ook Franse, Poolse, Turkse, en Nederlandse Twitteraars zijn er ingetuind, want het gaat om een gevalletje ‘humor om te lachen’. De vrouw in de video is niet Naomi Biden maar Kass Theaz, een TikTokker die satirische video’s maakt.

Nieuwscheckers

Londense City is een onafhankelijke staat?

Onwaar

In een uitzending van de Russische propagandazender Russia Today uit 2017 wordt gesteld dat de Britse koning of koningin de Londense City niet binnen mag zonder toestemming. Net zoals het Vaticaan in Rome zou dit deel van London een onafhankelijke staat vormen binnen het Verenigd Koninkrijk. Een video van de uitzending wordt massaal gedeeld op Facebook en Telegram. Het is onzin, de City of London maakt gewoon deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

DPA

Duizend euro per dag voor vluchteling?

Onwaar

De Nederlandse staat ontvangt 1000 euro per dag per aangemelde vluchteling van de Europese Unie, volgens een Nederlandse Twitteraar. Daarom blijven volgens hem de grenzen ‘wagenwijd open’. Het is grote onzin. De Europese Unie stelt inderdaad geld beschikbaar aan lidstaten voor de opvang van vluchtelingen, maar dat betreft veel lagere bedragen. In Nederland gaat het om eenmalige uitkering tussen de 6000 en 10.000 euro per persoon.

DPA

Amerikanen stelen 80 procent van alle Syrische olie?

Onwaar

Op sociale media gaat een korrelige luchtopname rond van tientallen stilstaande olietrucks. In de begeleidende tekst staat te lezen dat het Amerikaanse leger 80 procent van alle olie in Syrië steelt. Een retweet van Thierry Baudet zorgt ervoor dat het bericht ook in Nederland veel wordt gedeeld. De video is inderdaad gemaakt in Syrië, maar toont vrachtwagens in de rij voor een checkpoint, waar ze worden gecontroleerd. Baudet heeft het bericht inmiddels verwijderd.

Nieuwscheckers

Rutte en Ollongren bezochten filmset in Oekraïne

Onwaar

‘Opvallend! Andere tijd, zelfde filmset’, schrijft een Facebook-gebruiker bij foto’s van premier Rutte en minister Ollongren in Oekraïne. De twee bewindslieden bezochten inderdaad dezelfde geruïneerde gebouwen, maar dit gaat om echte verwoestingen in de stad Irpin. Rutte bezocht Oekraïne in juli. Foto’s van zijn reis verschenen op Twitter, waaronder ook de foto die nu online naast die van Kajsa Ollongren wordt gezet. Zij was eind augustus in Oekraïne.

DPA