Categorie: Economie

Haalde Rutte in 2019 zestig miljard uit pensioenpot?

Onwaar

Premier Mark Rutte zou volgens berichten op Facebook in 2019 zestig miljard euro uit de Nederlandse pensioenpot hebben overgeheveld naar de Europese Unie. Dit is een klassiek ‘broodje-aap’ verhaal. Er is in 2019 geen zestig miljard euro naar de Europese Unie gegaan vanuit Nederland.

DPA

Kreeg Pfizer in 2009 recordboete voor illegale marketing?

Waar

Volgens diverse Facebookgebruikers kreeg farmaceut Pfizer in 2009 de hoogste boete in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Pfizer moest in 2009 inderdaad een recordbedrag betalen, onder meer voor betalingen aan artsen en ‘illegale marketing’. Voor het achterhouden van nadelige onderzoeksresultaten – zoals in diverse berichten wordt beweerd – werd het bedrijf in dit geval niet voor veroordeeld.

DPA

Moest Tesla 285.000 auto’s terugroepen?

Onwaar

Persbureau Bloomberg bracht op 27 juni het nieuws – dat ook door BNR werd overgenomen – dat Tesla in China 285.000 auto’s moest terugroepen omdat die ineens uit zichzelf zouden kunnen versnellen. In werkelijkheid bleek het te gaan om gevallen waarbij gebruikers zélf per ongeluk, de cruise control inschakelden. Tesla-bezitters kunnen een vrijwillige software-update krijgen.

 

 

BNR radio

Zijn alle cryptovaluta gevaarlijk voor mens en milieu?

Onwaar

Volgens Eduard Bomhof, professor in de Economie en voormalig minister van Volksgezondheid, zijn cryptovaluta gevaarlijk voor mens en milieu omdat ze energie slurpen vanwege het vastleggen (mining) van het enorme aantal transacties die in het netwerk plaatsvinden. Dat geldt niet voor alle cryptovaluta.

 

 

 

BNR radio

Is de werkloosheid echt zo laag?

Onwaar

Volgens het CBS staat de Nederlandse economie er schitterend bij, met de werkloosheid op een historisch laag percentage. Het aantal ‘uitstappers’ – mensen die vanwege de pandemie niet meer als werkzoekende staan geregistreerd zonder dat ze een nieuwe baan hebben, is echter hoger dan de daling van werkloosheid. Veel deeltijdwerkers zouden bovendien graag meer uren maken en bedrijven ontvangen nog steeds loonsteun.

Volkskrant

Liet Ronaldo de koers van Coca-Cola inzakken?

Onwaar

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo kreeg de bijnaam ‘Coca-Cola-killer’ nadat hij op een persconferentie  twee colaflesjes van de tafel verwijderde en vervolgens een flesje water in de lucht hield. Kort daarna ging de aandelenkoers van Coca-Cola onderuit. De koersdaling was echter het gevolg van een dividenduitkering.

Volkskrant