Categorie: Economie

Coronavaccins leveren duizend dollar winst op per minuut?

Waar

Volgens de website Russia Today verdienen Pfizer, BioNTech en Moderna elke seconde 1000 dollar door hun corona-vaccins aan rijke landen te vertkopen. Russia Today staat niet bekend om zijn betrouwbaarheid, maar de winstcijfers kloppen. De drie concerns leveren minder dan 1 procent aan arme landen. Toch weigeren de rijke landen nog steeds de intellectuele eigendomsrechten op de vaccins vrij te geven.

Eufactcheck

Meeste Canadese cannabis heeft criminele herkomst?

Onwaar

In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws stond te lezen dat cannabis in Canada voor ‘het grootste deel nog steeds door illegale producenten wordt verkocht’. Dat klopt niet. Canada legaliseerde de verkoop van cannabis in 2018. Volgens het Canadese Bureau voor de Statistiek hebben legale producenten sinds 2020 de overhand.

Knack

Topman World Economic Forum gearresteerd?

Onwaar

De Nederlandse website The 3 Musketeers meldt dat Klaus Schwab, de voorzitter van het Wereld Economisch Forum, in zijn huis in Zwitserland is opgepakt. Dat klopt niet. Het bericht is afkomstig van Conservative Beaver, een Canadese complotsite. Klaus Schwab staat voor veel complotdenkers model voor de corrupte elite die volgens hen de wereld in zijn greep houdt.

 

Knack

Al 15.000 mensen overleden in Qatar voor WK 2022?

Niet te checken

Volgens berichten op sociale media zouden in Qatar al 15.000 arbeidsmigranten zijn overleden tijdens bouwwerkzaamheden voor de WK voetbal 2022. Inderdaad bracht Amnesty International dit najaar naar buiten dat uit overheidsgegevens opgemaakt kan worden dat tussen 2010 en 2019 in totaal 15.021 niet-Qataris in het land zijn gestorven. Maar Amnesty vermeldde daar wel bij dat over de oorzaken van deze sterfgevallen niets bekend is.

Logically

Duitsland draagt twee keer zoveel bij aan EU als Frankrijk

Waar

Duitsland draagt ongeveer 20 miljard euro bij aan de Europese Unie, twee keer zoveel als Frankrijk, beweert Alice Weidel, parlementslid van de rechtse populistische politieke partij Alternative für Deutschland op Twitter. De bewering blijkt grotendeels waar te zijn, hoewel Weidel de voordelen die de EU de lidstaten biedt buiten beschouwing laat. Door zijn centrale ligging profiteert Duitsland bij uitstek van de interne markt en de gemakkelijke toegang tot andere landen.

Eufactcheck

Inkomensongelijkheid in Nederland steeds groter?

Onwaar

In hun vorig jaar verschenen bestseller ‘Fantoomgroei’ beweren Sander Heijne en Hendrik Noten dat het inkomen van Nederlandse huishoudens decennialang nauwelijks steeg, terwijl de rijken alleen maar rijker werden. Onderzoek van de Universiteit van Leiden en het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat de inkomensverschillen sinds 1990 vrijwel stabiel zijn gebleven. Binnen Europa hoort Nederland tot de landen met de kleinste inkomensverschillen.

Volkskrant

Topman van Pfizer gearresteerd door de FBI?

Onwaar

Online wordt, ook in Nederland, het bericht verspreid dat Albert Bourla, de topman van farmaceut Pfizer, door de FBI is gearresteerd wegens fraude. Er is nergens bewijs of beeldmateriaal te vinden van de arrestatie. Sterker nog, op de dag van zijn vermeende arrestatie verscheen Bourla live in verschillende televisieprogramma’s.

 

DPA

Kok heeft het gevaarlijkste beroep?

Waar

Niet politieagenten of brandweerlieden, maar koks hebben het gevaarlijkste beroep. Bijna zes op de tien koks hadden tussen 2018 en 2020 met gevaarlijke situaties te maken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vrachtwagenchauffeurs staan op de tweede plaats. Van alle werknemers kwam 14,4 procent in een gevaarlijke situatie terecht.

 

Volkskrant

Met bitcoin betalen in Amerikaanse supermarkten?

Onwaar

De grote Amerikaanse supermarktketen Kroger maakte vrijdag 5 november in een persbericht bekend dat het bedrijf nog dit jaar bitcoins als betaalmiddel in alle winkels zou accepteren. Het bericht, dat werd overgenomen door diverse serieuze Amerikaanse media, waaronder financieel persbureau Bloomberg, bleek nep. Cypercriminelen probeerden zo de koers van de cryptomunt op te drijven.

Reuters

Kennen slechts twee mensen het geheime Coca-Cola recept?

Onwaar

Slechts twee mensen kennen het geheime Coca-Cola recept en ze mogen nooit samen in het zelfde vliegtuig reizen, staat te lezen in berichten die op Facebook massaal worden gedeeld. De claim is al tientallen jaren oud. Coca-Cola verklaarde tien jaar geleden dat het recept ‘op een stuk papier staat dat in een kluis in de VS wordt bewaard’.

Logically