Categorie: Economie

Voor blussen Tesla is 20 keer meer water nodig?

Waar

Het blussen van een elektrische auto vraagt twintig keer meer water dan het blussen van een auto met brandstofmotor, volgens berichten op Facebook. ‘45.000 liter water voor één brandende Tesla’,, luidt het onderschrift bij een foto van een uitgebrand wrak. ‘Twintig keer meer water dan voor het blussen van een gewone autobrand’. Het klopt. Het blussen gebeurt op dezelfde manier als bij een andere auto, maar een elektrisch voertuig moet daarna nog urenlang nagekoeld worden. Daarvoor is een grote hoeveelheid extra water nodig.

Knack

Verbod op elektrische auto vanwege stroomtekort?

Onwaar

‘Elektrische auto’s worden binnenkort verboden vanwege stroomtekort’, volgens de website Dagelijkseverhalen.nl. Andere media hadden al eerder gemeld dat de Zwitserse regering overweegt het privégebruik van elektrische wagens bij een stroomtekort te beperken. Dat betreft echter geen verbod op elektrische wagens, maar een mogelijk verbod op niet-noodzakelijke verplaatsingen in het geval van een ernstige stroomcrisis. Het wetsvoorstel is bovendien nog niet aangenomen.

Knack

Adidas-oprichter was een Nazi?

Waar

Nadat rapper en modeontwerper Ye, voorheen bekend als Kanye West, voor opschudding zorgde door antisemitische opmerkingen te maken, zegden een aantal vooraanstaande bedrijven hun samenwerking met hem op, waaronder Adidas. Vrijwel meteen verschenen berichten op sociale media dat Adidas is opgericht door een Nazi. Het klopt. Adolf “Adi” Dassler, was lid van de Nazi-partij.

Snopes

Uber gaat wandelgezelschap aanbieden?

Onwaar

Uber gaat klanten wandelgezelschap aanbieden, volgens berichten op sociale media die al honderdduizenden keren zijn bekeken. “Dit gaat alleen al een fortuin opleveren aan studentes die ’s avonds niet meer alleen naar huis durven te lopen.’ staat te lezen bij een screenshot waarin de plannen bekend worden gemaakt. Het screenshot is nep.

Reuters

Starbucks accepteert geen contant geld meer

Onwaar

Starbucks accepteert vanaf volgende maand geen contant geld meer, volgens  berichten die op sociale media in Engeland, de Verenigde Staten en Canada massaal gedeeld worden. Als bewijs dient een foto van een mededeling op bord met de tekst: ‘Wij gaan cashloos. Wanaf 1 oktober accepteren wij alleen betaalkaarten.” Het is onzin, verzekert een woordvoerder van Starbucks.

 

Reuters

Tesla introduceert eigen cryptomunt?

Onwaar

Tesla heeft volgens berichten op Facebook een eigen cryptomunt ontwikkeld. De berichten bevatten links naar slecht ontworpen nepversies van nieuwssites zoals BBC News of de Canadese krant Toronto Star. Beroemdheden worden vaak door oplichters gebruikt om malafide producten aan te prijzen. In Nederland kunnen John de Mol en Jort Kelder daarover meepraten.

Fullfact

Zonder boeren geen voedsel?

Onwaar

‘Zonder boeren geen voedsel’ is een tekst die in verschillende vormen vaak voorbijkomt bij demonstraties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat valt reuze mee. Het overgrote deel van wat de Nederlandse boeren produceren – 104,7 miljard euro oftewel zo’n 70 procent – gaat naar het buitenland. Daarnaast importeert Nederland voor zo’n 72,5 miljard euro aan voedsel uit het buitenland.

NU.nl

Kop koffie zet aan tot impulsaankoop?

Niet te checken

Mensen die koffie drinken voor het winkelen, geven meer geld uit, zou blijken uit nieuw onderzoek. Heel overtuigend klinkt het allemaal niet. Statistisch is van alles op het onderzoek aan te merken. De deelnemers aan deze studie waren bovendien hoofdzakelijk vrouwen, en nadere gegevens over de samenstelling van de groep ontbreken.

Gezondheidswetenschap

Duitsers betalen wereldwijd meeste belasting?

Onwaar

Duitsers betalen wereldwijd het meest aan belasting, schreef de rechtse Duitse politicus Georg Padzerski (AfD) onlangs op Twitter.  Er zijn verschillende manieren om dat te berekenen, maar het valt reuze mee. Het Duitse btw-tarief is met 19 procent heel wat lager dan veel andere landen, zoals Hongarije (27 procent). of Nederland (21 procent). Duitse alleenstaanden betalen wel meer aan de fiscus dan in andere landen.

Eufactcheck

Rusland en Oekraïne goed voor een derde van alle tarwe?

Onwaar

Volgens diverse media, waaronder Nu.nl, produceren Rusland en Oekraïne samen “een derde van de tarwe in de wereld”. Eerder meldde Radio 1 nog dat het om een kwart van de wereldwijde tarweproductie zou gaan. Er klopt niets van. Uit statistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie blijkt dat de twee landen goed zijn voor 14,5% van de wereldwijd geproduceerde tarwe.

Fact.Check Vlaanderen