Categorie: Economie

Starbucks accepteert geen contant geld meer

Onwaar

Starbucks accepteert vanaf volgende maand geen contant geld meer, volgens  berichten die op sociale media in Engeland, de Verenigde Staten en Canada massaal gedeeld worden. Als bewijs dient een foto van een mededeling op bord met de tekst: ‘Wij gaan cashloos. Wanaf 1 oktober accepteren wij alleen betaalkaarten.” Het is onzin, verzekert een woordvoerder van Starbucks.

 

Reuters

Tesla introduceert eigen cryptomunt?

Onwaar

Tesla heeft volgens berichten op Facebook een eigen cryptomunt ontwikkeld. De berichten bevatten links naar slecht ontworpen nepversies van nieuwssites zoals BBC News of de Canadese krant Toronto Star. Beroemdheden worden vaak door oplichters gebruikt om malafide producten aan te prijzen. In Nederland kunnen John de Mol en Jort Kelder daarover meepraten.

Fullfact

Zonder boeren geen voedsel?

Onwaar

‘Zonder boeren geen voedsel’ is een tekst die in verschillende vormen vaak voorbijkomt bij demonstraties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat valt reuze mee. Het overgrote deel van wat de Nederlandse boeren produceren – 104,7 miljard euro oftewel zo’n 70 procent – gaat naar het buitenland. Daarnaast importeert Nederland voor zo’n 72,5 miljard euro aan voedsel uit het buitenland.

NU.nl

Kop koffie zet aan tot impulsaankoop?

Niet te checken

Mensen die koffie drinken voor het winkelen, geven meer geld uit, zou blijken uit nieuw onderzoek. Heel overtuigend klinkt het allemaal niet. Statistisch is van alles op het onderzoek aan te merken. De deelnemers aan deze studie waren bovendien hoofdzakelijk vrouwen, en nadere gegevens over de samenstelling van de groep ontbreken.

Gezondheidswetenschap

Duitsers betalen wereldwijd meeste belasting?

Onwaar

Duitsers betalen wereldwijd het meest aan belasting, schreef de rechtse Duitse politicus Georg Padzerski (AfD) onlangs op Twitter.  Er zijn verschillende manieren om dat te berekenen, maar het valt reuze mee. Het Duitse btw-tarief is met 19 procent heel wat lager dan veel andere landen, zoals Hongarije (27 procent). of Nederland (21 procent). Duitse alleenstaanden betalen wel meer aan de fiscus dan in andere landen.

Eufactcheck

Rusland en Oekraïne goed voor een derde van alle tarwe?

Onwaar

Volgens diverse media, waaronder Nu.nl, produceren Rusland en Oekraïne samen “een derde van de tarwe in de wereld”. Eerder meldde Radio 1 nog dat het om een kwart van de wereldwijde tarweproductie zou gaan. Er klopt niets van. Uit statistieken van de Voedsel- en Landbouworganisatie blijkt dat de twee landen goed zijn voor 14,5% van de wereldwijd geproduceerde tarwe.

Fact.Check Vlaanderen

Code op paspoort is geheime bankrekening?

Onwaar

Nederlanders zijn veel rijker dan ze denken. De code van cijfers en letters op identiteitsbewijzen verwijst volgens berichten op sociale media namelijk naar een geheime bankrekening waar iedereen een grote som geld op heeft staan. Banken, overheden en multinationals verhandelen dit geld en worden zo steeds rijker. Helaas, het gaat in werkelijkheid om een ‘machine readable zone’, oftewel een code die snel door machines uitgelezen kan worden.

DPA

Vragen Lidl en Jumbo klant gestegen prijzen te negeren?

Onwaar

‘Duur? Hou je mond! Eer aan Oekraïne.’ Stickers met deze tekst verschenen begin april in Lidl- en Jumbo-filialen naast flessen zonnebloem- en olijfolie. Volgens berichten op sociale media in binnen- en buitenland zouden ze daar door de supermarkten zelf zijn neergezet, maar dat klopt niet. Het is niet bekend wie de stickers heeft aangebracht

Nieuwscheckers

Gevlucht Oekraïens gezin krijgt bijna minimumloon?

Onwaar

Een gevlucht Oekraïens gezin van twee ouders en twee kinderen krijgt volgens berichten op Twitter en Facebook 1580 euro netto zonder te werken, terwijl het minimumloon 1725 euro bruto bedraag. Alleen in uitzonderlijke gevallen klopt dit bedrag en zelfs dan nog gaat de vergelijking mank.

 

DPA

Donaties aan Oekraïne worden weggegooid?

Onwaar

Foto’s van bergen vuilniszakken en kartonnen dozen dienen op sociale media als bewijs dat donaties aan Oekraïne weggegooid worden. De foto’s zijn inderdaad afkomstig van een inzamelingsactie in Duitsland. Minstens 220 ton bruikbaar materiaal kon daarna naar Oekraïne worden vervoerd. Ongeveer 20 procent betrof waardeloze rommel,

AFP