Angstige mensen worden sneller door muggen gebeten

Onwaar

‘Mensen die angstig zijn en zich onzeker voelen, zullen sneller gestoken worden’, zo stelde holistisch huisarts Jutta Borms in het Belgisch tijdschrift Goed Gevoel. Maar het klopt niet.

Journalisten van Knack vroegen dokter Borms hoe ze tot deze conclusie kwam. Als antwoord op deze vraag laat ze weten dat ze voor haar uitspraak geen hard wetenschappelijk bewijs heeft, maar dat ze gebaseerd is op haar eigen ervaring in de praktijk, na het zien van meer dan 50.000 patiënten.

Volgens medisch entomoloog Wim Van Bortel is de uitspraak niet waar. ‘Hoe muggen op zoek gaan naar prooien valt vooral chemisch te verklaren. Van een grote afstand detecteren ze hun prooien op basis van CO2. Zodra ze dichterbij komen, spelen visuele prikkels en warmteprikkels een rol. Als er verschillende potentiële prooien samen zijn, geeft de lichaamsgeur de doorslag. En die wordt bepaald door de bacteriën op de huid. Je kunt er weinig tegen doen, behalve je huid bedekken, een (geïmpregneerd) muggennet gebruiken of een chemisch afweermiddel, zoals DEET of (p)icaridine.

Knack