Adelaars zijn gedood door wieken van windmolens

Onwaar

Ronald van Tiggelen, gemeenteraadslid voor de PVV in Zandvoort deelde op 9 februari een foto van dode adelaars die volgens hem zijn omgekomen door de wieken van windturbines. In zijn bericht stelt hij de vraag: ‘wat zou de NS hier mee doen als ze bedekt waren met ruwe olie?’ Maar wat blijkt: de vogels zijn door loodvergiftiging om het leven gekomen. Windturbines zijn dus niet de doodsoorzaak van de vogels.

Ook Van Tiggelen erkent dit op social media in een reactie op een andere gebruiker die hem op de feitelijke onjuistheden wijst. ‘Foto klopt idd niet, verhaal wél.’, schrijft het raadslid. Het bericht is echter al vele malen op Facebook door andere gebruikers verspreid, zonder rectificatie.

Christina Meister, woordvoerder van de US Fish & Wildlife Service , schetste context bij de foto voor de factcheckers van DPA. De foto is volgens haar in 2012 genomen en en veroorzaakt doordat Amerikaanse jagers met loden kogels schieten. De roofvogels zijn overleden omdat ze teveel dierenbhebben gegeten die lood bevatten.

Knack