Meeste Nederlanders schatten aantal coronaboetes verkeerd

Afstand houden, groepsvorming, mondkapjes of de avondklok: wie de regels overtreedt riskeert een boete van € 95. De coronaboetes zijn een terugkerend onderwerp van discussie. Maar om hoeveel boetes gaat het nou eigenlijk? Hebben we daar een goed beeld van?
Op verzoek van The Fact Club deed het bureau Peil.nl. een steekproef onder de Nederlandse bevolking met de vraag “Hoeveel coronaboetes zijn er het afgelopen jaar uitgedeeld in Nederland?”

De schattingen over het aantal boetes liepen behoorlijk uiteen. Ongeveer een kwart zat onder het werkelijk aantal, een kwart erboven en een kwart had werkelijk geen idee.

In de praktijk viel de coronaboete tussen maart 2020 en februari 2021 bij ruim 46.000 mensen op de mat. Het aantal coronaboetes is vergelijkbaar met die voor bijvoorbeeld bellen in het verkeer. Dat waren er 47.955 over 2020.

Het aantal boetes verschilde wel flink per gemeente en per regio. In de gemeente Urk zijn de meeste boetes uitgedeeld, in Haaren geen enkele. En in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werden zowel relatief als in absolute aantallen de meeste mensen beboet (476 boetes per 100.000 inwoners) en in de veiligheidsregio Drenthe met afstand de minste (83 per 100.000 inwoners).

Meer informatie over de hoeveelheid boetes in jouw gemeente vind je hier.