Kat herkent ‘hoog kattenstemmetje’

Waar

Volgens video’s van petfluencers op Instagram hebben katten liever dat de eigenaar in babytaal tegen ze spreekt. Die stelling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en blijkt inderdaad waar te zijn. Het onderzoek moet volgens experts wel met een korrel zout genomen worden.

Het Franse onderzoek, dat op 15 oktober 2022 verscheen, bevestigt dat katten sterker reageren op de stem van hun eigenaar en verschil kunnen herkennen in taal die voor de kat bestemd is, en wanneer de eigenaar met iemand anders in gesprek is.

Tiny de Keuster, dierenarts en gedragsspecialist aan Universiteit Gent, zegt dat de studie methodologisch betrouwbaar is, maar er zijn wel een aantal zaken waar ze haar kanttekeningen bij plaatst. De kleine omvang van de steekproef is volgens haar een minpunt, en het zijn enkel katten die bij studenten diergeneeskunde binnenshuis wonen.

Bioloog Els Peeters betwijfelt of katten daadwerkelijk voorkeur hebben aan het ‘babytaaltje’. Het is volgens haar mogelijk dat de kat dit eerder herkent omdat het zo is aangeleerd: ‘We praten inderdaad anders tegen een kat dan tegen een mens. De vraag is: heeft de kat dat ‘liever’, of is ze gewoon zo getraind dat ze weet dat die toon voor haar bedoeld is? Het is niet omdat een kat dat zo geleerd heeft, dat het ook haar voorkeur wegdraagt.’ Ook de Franse onderzoekers schrijven dat ze gewoontevorming niet kunnen uitsluiten als oorzaak.

Knack