Categorie: Digitaal

Geeft Bill Gates deze interviewster een blanco cheque?

Onwaar

Beelden van Bill Gates die te gast was in een Britse ochtendshow, zijn op sociale media een eigen leven gaan leiden. Volgens deze berichten zou Gates de presentatrice, die hem naar het geheim van zijn succes had gevraagd, een blanco cheque hebben overhandigd. Het is onzin. Op de foto is te zien hoe de presentatrice een geschenk overhandigt aan Gates – een mok met daarop de naam van de show.

Reuters

Afghaanse asielzoekers krijgen QR-code zonder vaccinatie

Onwaar

Afghaanse asielzoekers in Nederland krijgen een QR-code krijgen zonder zich daarvoor te hoeven laten vaccineren, volgens berichten die op Facebook worden gedeeld. Het verhaal is volledig verzonnen. Afghaanse vluchtelingen hebben begin september al een coronavaccinatie aangeboden gekregen.

DPA

Rookt de premier van Nieuw-Zeeland hier crack?

Onwaar

Video’s die op Telegram, Facebook, Youtube, Bitchute en Twitter tienduizenden keren zijn gedeeld, laten zien hoe Jacinda Ardern,  de premier van Nieuw-Zeeland, crack rookt. Het betreft beelden van een echt gesprek tussen Bill Gates en Jacinda Ardern. Op beelden van iemand die cannabis rookt werd digitaal het gezicht van Ardern geplakt.

Knack

Was de opa van Hugo de Jonge een oorlogsmisdadiger?

Onwaar

Weinig mensen moeten het zo vaak ontgelden op sociale media als demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Volgens de laatste onzinberichten op Facebook over hem was zijn opa ‘een gezochte nazi-oorlogsmisdadiger’. De persoon waarnaar verwezen wordt, is de collaborateur Jacob de Jonge. Jacob de Jonge is niet de grootvader van Hugo de Jonge.

DPA

Roept Jodie Foster op tot geweld tegen rijken?

Onwaar

In berichten die veel op sociale media worden gedeeld, roept de Amerikaanse actrice Jodie Foster op tot geweld tegen rijke mensen. Ze noemt het een daad van ‘zelfverdediging’. Foster heeft dit nooit gezegd. Het citaat werd voor het eerst gebruikt in 2014 op Twitter. De eigenaar van het account gaf toen toe dat hij het zelf had verzonnen.

Fullfact

Zijn mensen die vaak knoeien intelligenter?

Onwaar

Volgens berichten op de websites van Libelle, Flair, Margriet en Vriendin zijn mensen die vaak knoeien intelligenter. Dit zou blijken uit nieuw onderzoek van professor Amy Brown aan de Universiteit van Swansea. Maar in het onderzoek van Brown is geen enkele verwijzing te vinden naar een verband  tussen intelligentie en knoeien. De meeste websites hebben het bericht alweer verwijderd.

Fontys scholen Factcheck

Wordt Walt Disney in december tot leven gewekt?

Onwaar

Op 15  september publiceerde de website Daily News Reported het bericht dat Walt Disney’s ingevroren lichaam in december dit jaar gereanimeerd zal worden. Dat de in 1966 overleden Disney in een cryogene kamer wacht tot hij tot leven wordt gewekt is een hardnekkig gerucht. In werkelijkheid is hij gewoon gecremeerd.

 

 

 

Snopes

Geen vliegtuig te bekennen op 9/11 bij Twin Towers

Onwaar

Op Facebook gaat een video rond die moet bewijzen dat bij de aanslagen op het World Trade Center in New York van 9 september 2001 helemaal geen vliegtuigen betrokken waren. Op de beelden ziet de kijker uit het niets een explosie ontstaan in de zuidelijke toren. Het beeld is bewerkt. In de originele video is het vliegtuig gewoon te zien.

DPA

Is dit een echte Loesje-poster?

Onwaar

‘Wel fijn dat je het vaccin bewijs niet op je jas hoeft te naaien,’ staat te lezen op een – kennelijk naar de Holocaust verwijzend – bericht dat veel wordt gedeeld op sociale media. De tekst is ondertekend met Loesje. Ook de vormgeving doet vermoeden dat het gaat om een authentieke Loesje-poster. Dat is niet zo. Het collectief achter Loesje neemt expliciet afstand van de tekst.

DPA

Nieuw bewijs dat maanlanding in scene was gezet?

Onwaar

Op sociale media circuleert een afbeelding die als het definitieve bewijs wordt gepresenteerd dat de maanlandingen in scene zijn gezet. De foto toont drie astronauten op de maan zonder helmen op. De foto is in werkelijkheid genomen in Kennedy Space Center in Florida tijdens een trainingsoefening op 19 februari 1972.

Reuters