Categorie: Digitaal

Is dit de kleinste vogel ter wereld?

Onwaar

Op 25 november post een Engelstalige man een foto van ‘de kleinste vogel ter wereld’. Het zou volgens het bijschrift gaan om de zunzuncito, ook bekend als de ‘bijenvogel’. De foto wordt 200 duizend keer geliket. De zunzuncito – en niet de zunzunito, zoals in het bijschrift staat – is met zijn 57 millimeter inderdaad de kleinste vogel ter wereld. Maar het dier op de foto lijkt daar in de verste verte niet op. Dat is niet zo gek, want het gaat om een miniatuur-replica van een heel andere vogel.

Knack

Maakt Balenciaga kleding van mensenhuid?

Onwaar

Modemerk Balenciaga maakt kleding van mensenhuid, volgens berichten op Facebook. Foto’s die als bewijs moeten dienen, worden op sociale media massaal gedeeld. ‘WTF is dat voor een monsterlijk merk?’, vraagt iemand zich af. De kledingstukken op de foto’s zijn niet van Balenciaga en ze zijn evenmin van mensenhuid gemaakt. Ze komen van de website Urban Outraged die actie voert tegen kleding van dierlijke materialen, zoals wol en leer.

DPA

Nationale identiteit kwijt na inloggen Europese DidiD?

Onwaar

Op sociale media wordt gewaarschuwd voor het inloggen via de zogenoemde “eiDAS”-link, een nieuw digitaal Europees verificatiesysteem. Volgens het bericht zou je je Nederlandse identiteit voor altijd kwijtraken als je met eiDAS inlogt en “vrijwillig Europeaan worden”. Het is uiteraard onzin. Via het eiDAS-systeem kunnen burgers en bedrijven makkelijk en veilig online zaken regelen bij Europese overheidsorganisaties. Inloggen gaat alleen via het nationale DigiD, dus je blijft gewoon Nederlands staatsburger.

DPA

Kregen Saoedische voetballers Rolls Royce cadeau?

Onwaar

Na de verrassende overwinning van zijn voetbalteam op Argentinië tijdens de WK in  Qatar zou de Saoedische kroonprins alle spelers een Rolls-Royce hebben beloofd. Het gerucht, dat verspreid werd via Twitter, haalde wereldwijd het nieuws, ook in de reguliere media. De Saoedische bondscoach Hervé Renard liet enkele dagen later weten dat er niets van waar is.

The Fact Club

Yvonne Coldeweijer verdient 7 miljoen?

Onwaar

Volgens een artikel in het Financieele Dagblad heeft juicevlogger Yvonne Coldeweijer 60.000 leden die haar elke maand 10 euro betalen. Dat zou haar  jaarlijks ruim 7 miljoen aan inkomsten opleveren. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Ze heeft slechts iets meer dan  1600 betalende abonnees.

Nieuwscheckers

Reptielachtige aliens zijn al duizenden jaren hier?

Onwaar

Volgens een video van Zohar Stargate TV hebben buitenaardse reptielachtige wezens eeuwen geleden het oude Egypte bezocht en zijn ze daarna nooit meer weggegaan. De reptielachtigen maakten deel uit van een grotere groep aliens die van de ‘intergalactische federatie’ opdracht kreeg de aarde weer te verlaten. De ‘kwaadaardige ‘reptielen’ bleven achter op aarde. De video is al honderdduizenden keren bekeken.

Logically

Musk ontsloeg Twitter-topvrouw in live-uitzending?

Onwaar

Elon Musk heeft als nieuwe baas van Twitter een vrouw live in een uitzending ontslagen, zo is te zien op een video die veel wordt gedeeld. Zij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het censuurbeleid bij Twitter. De vrouw in de video is Vijaya Gadde, tot voor kort het hoofd van Twitters juridische afdeling. Ze kreeg haar ontslag op dezelfde dag dat Musk de controle overnam. Dat klopt dus allemaal. Maar de video is nep.

DPA

Britse premier was cocaine-verslaafde?

Onwaar

Op Facebook, Instagram en Twitter gaat een video rond waarin de nieuwe Britse premier Rishi Sunak zegt dat hij een “cokeverslaafde” was. Op de beelden is een man te zien die zonder shirt op een strand danst. Sunak heeft inderdaad in een interview gepraat over zijn verslaving aan ‘coke’, maar hij bedoelde de frisdrank.

Logically

Buzz Aldrin heeft maanlanding ontkend?

Onwaar

Online circuleert een video waarin de Amerikaanse oud-ruimtevaarder Buzz Aldrin de maanlanding zou ontkennen. Een vrouw vraagt hem ‘wat het griezeligste moment van de reis was’. Aldrin antwoordt: ‘Niets, het is niet gebeurd.’ Het fragment is uit zijn context gehaald. Aldrin en Neil Armstrong landden op 20 juli 1969 als eerste mensen op de maan. Hij heeft de ruimtereis uitvoerig in interviews beschreven.

Knack

Ollongren niet bang voor Derde Wereldoorlog?

Onwaar

Nederland hoeft niet bang te zijn voor een Derde Wereldoorlog omdat het geen deel uitmaakt van de Derde Wereld. Volgens berichten op sociale media zou minister van Defensie Kajsa Ollongren deze uitspraak gedaan hebben. “En dat… Moet ons land regeren…?!”, verzucht een Facebookgebruiker. Ollongren heeft dit natuurlijk nooit gezegd. De uitspraak komt uit een bericht van de satirische nieuwswebsite Nieuwspaal.

DPA