Categorie: Digitaal

Italië was het eerste Westerse land dat ChatGPT verbood

Waar

De kop van het artikel ‘Italië werd het eerste westerse land dat ChatGPT verbood’ dat dit voorjaar door CNBC.com werd gepubliceerd, blijkt te kloppen. Het artikel van dit nieuwsnetwerk stelt dat de Italiaanse data protection watchdog op 31 maart 2023 ChatGPT-maker OpenAI de opdracht gaf om tijdelijk te stoppen met het verwerken van de gegevens van Italiaanse gebruikers. OpenAI liep het risico op een boete van €20 miljoen, 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet.

ChatGPT is niet in elk land toegankelijk: China, Rusland en Noord-Korea hebben het al verboden. Ook Europese landen zijn bezig met het vinden van manieren om generatieve AI te reguleren of te verbieden. Nadat OpenAI een reeks verbeteringen op privacy-gebied en leeftijdsbeperkingen had doorgevoerd, was ChatGPT overigens binnen een maand weer beschikbaar in Italië.

Eufactcheck

What The Fake – 7 juni 2023

Waar

De uitzending van 29 maart van het radioprogramma ‘What The Fake’  tijdens Wout2Day op Radio 2 met Wouter van der Goes en Vincent Everts. Vandaag hebben we het over elektrische voertuigen en de CO2-uitstoot van vulkanen.

YouTube

Is dit de kleinste vogel ter wereld?

Onwaar

Op 25 november post een Engelstalige man een foto van ‘de kleinste vogel ter wereld’. Het zou volgens het bijschrift gaan om de zunzuncito, ook bekend als de ‘bijenvogel’. De foto wordt 200 duizend keer geliket. De zunzuncito – en niet de zunzunito, zoals in het bijschrift staat – is met zijn 57 millimeter inderdaad de kleinste vogel ter wereld. Maar het dier op de foto lijkt daar in de verste verte niet op. Dat is niet zo gek, want het gaat om een miniatuur-replica van een heel andere vogel.

Knack

Maakt Balenciaga kleding van mensenhuid?

Onwaar

Modemerk Balenciaga maakt kleding van mensenhuid, volgens berichten op Facebook. Foto’s die als bewijs moeten dienen, worden op sociale media massaal gedeeld. ‘WTF is dat voor een monsterlijk merk?’, vraagt iemand zich af. De kledingstukken op de foto’s zijn niet van Balenciaga en ze zijn evenmin van mensenhuid gemaakt. Ze komen van de website Urban Outraged die actie voert tegen kleding van dierlijke materialen, zoals wol en leer.

DPA

Nationale identiteit kwijt na inloggen Europese DidiD?

Onwaar

Op sociale media wordt gewaarschuwd voor het inloggen via de zogenoemde “eiDAS”-link, een nieuw digitaal Europees verificatiesysteem. Volgens het bericht zou je je Nederlandse identiteit voor altijd kwijtraken als je met eiDAS inlogt en “vrijwillig Europeaan worden”. Het is uiteraard onzin. Via het eiDAS-systeem kunnen burgers en bedrijven makkelijk en veilig online zaken regelen bij Europese overheidsorganisaties. Inloggen gaat alleen via het nationale DigiD, dus je blijft gewoon Nederlands staatsburger.

DPA

Kregen Saoedische voetballers Rolls Royce cadeau?

Onwaar

Na de verrassende overwinning van zijn voetbalteam op Argentinië tijdens de WK in  Qatar zou de Saoedische kroonprins alle spelers een Rolls-Royce hebben beloofd. Het gerucht, dat verspreid werd via Twitter, haalde wereldwijd het nieuws, ook in de reguliere media. De Saoedische bondscoach Hervé Renard liet enkele dagen later weten dat er niets van waar is.

The Fact Club

Yvonne Coldeweijer verdient 7 miljoen?

Onwaar

Volgens een artikel in het Financieele Dagblad heeft juicevlogger Yvonne Coldeweijer 60.000 leden die haar elke maand 10 euro betalen. Dat zou haar  jaarlijks ruim 7 miljoen aan inkomsten opleveren. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Ze heeft slechts iets meer dan  1600 betalende abonnees.

Nieuwscheckers

Reptielachtige aliens zijn al duizenden jaren hier?

Onwaar

Volgens een video van Zohar Stargate TV hebben buitenaardse reptielachtige wezens eeuwen geleden het oude Egypte bezocht en zijn ze daarna nooit meer weggegaan. De reptielachtigen maakten deel uit van een grotere groep aliens die van de ‘intergalactische federatie’ opdracht kreeg de aarde weer te verlaten. De ‘kwaadaardige ‘reptielen’ bleven achter op aarde. De video is al honderdduizenden keren bekeken.

Logically

Musk ontsloeg Twitter-topvrouw in live-uitzending?

Onwaar

Elon Musk heeft als nieuwe baas van Twitter een vrouw live in een uitzending ontslagen, zo is te zien op een video die veel wordt gedeeld. Zij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het censuurbeleid bij Twitter. De vrouw in de video is Vijaya Gadde, tot voor kort het hoofd van Twitters juridische afdeling. Ze kreeg haar ontslag op dezelfde dag dat Musk de controle overnam. Dat klopt dus allemaal. Maar de video is nep.

DPA