Categorie: Digitaal

Skeletten van reuzen opgegraven in Ecuador?

Onwaar

Bij opgravingen in Ecuador hebben archeologen fragmenten gevonden van het skelet van een mens van ongeveer 8 meter lang, volgens berichten die op Facebook veel worden gedeeld. Als er ooit reuzen leefden in Ecuador, dan zijn het in ieder geval niet dezelfde als op de foto’s, want die doken in 2012 al op in berichten op Koreaanse blogs. Eén afbeelding werd in 2008 ingestuurd voor een online photoshopwedstrijd.

DPA

Geeft Lidl geld weg op sociale media?

Onwaar

De Facebookpagina ‘Lidl Nederland Officieel’ houdt een wedstrijd. Wie het cijfer kan raden dat verstopt zit in bovenstaande afbeelding wint 500 euro. Helaas, dit is geen echte wedstrijd van Lidl. Je kan geen geld winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

DPA

Kies ‘gelukspompoen’ en win geldprijzen bij Lidl?

Onwaar

Kies één van de ‘gelukspompoenen’ en win geldprijzen, aldus een bericht op de Facebook-pagina van Lidl Netherlands. Dit is geen echte wedstrijd van Lidl. Je kan geen geld winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing, internetfraude waarbij geprobeerd wordt om mensen persoonlijke gegevens te ontfutselen.

DPA

Is dit een 6000-jarige baobab-boom in Senegal?

Onwaar

Niet minder dan 1,5 miljoen mensen bekeken op Facebook deze foto van een ‘6000-jarige baobab-boom in Senegal’. Maar die 6000 jaar is volgens specialisten een forse overschatting. En de boom staat bovendien niet in Senegal maar in Namibië.

Knack

Geeft Bill Gates deze interviewster een blanco cheque?

Onwaar

Beelden van Bill Gates die te gast was in een Britse ochtendshow, zijn op sociale media een eigen leven gaan leiden. Volgens deze berichten zou Gates de presentatrice, die hem naar het geheim van zijn succes had gevraagd, een blanco cheque hebben overhandigd. Het is onzin. Op de foto is te zien hoe de presentatrice een geschenk overhandigt aan Gates – een mok met daarop de naam van de show.

Reuters

Afghaanse asielzoekers krijgen QR-code zonder vaccinatie

Onwaar

Afghaanse asielzoekers in Nederland krijgen een QR-code krijgen zonder zich daarvoor te hoeven laten vaccineren, volgens berichten die op Facebook worden gedeeld. Het verhaal is volledig verzonnen. Afghaanse vluchtelingen hebben begin september al een coronavaccinatie aangeboden gekregen.

DPA

Rookt de premier van Nieuw-Zeeland hier crack?

Onwaar

Video’s die op Telegram, Facebook, Youtube, Bitchute en Twitter tienduizenden keren zijn gedeeld, laten zien hoe Jacinda Ardern,  de premier van Nieuw-Zeeland, crack rookt. Het betreft beelden van een echt gesprek tussen Bill Gates en Jacinda Ardern. Op beelden van iemand die cannabis rookt werd digitaal het gezicht van Ardern geplakt.

Knack

Was de opa van Hugo de Jonge een oorlogsmisdadiger?

Onwaar

Weinig mensen moeten het zo vaak ontgelden op sociale media als demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Volgens de laatste onzinberichten op Facebook over hem was zijn opa ‘een gezochte nazi-oorlogsmisdadiger’. De persoon waarnaar verwezen wordt, is de collaborateur Jacob de Jonge. Jacob de Jonge is niet de grootvader van Hugo de Jonge.

DPA

Roept Jodie Foster op tot geweld tegen rijken?

Onwaar

In berichten die veel op sociale media worden gedeeld, roept de Amerikaanse actrice Jodie Foster op tot geweld tegen rijke mensen. Ze noemt het een daad van ‘zelfverdediging’. Foster heeft dit nooit gezegd. Het citaat werd voor het eerst gebruikt in 2014 op Twitter. De eigenaar van het account gaf toen toe dat hij het zelf had verzonnen.

Fullfact

Zijn mensen die vaak knoeien intelligenter?

Onwaar

Volgens berichten op de websites van Libelle, Flair, Margriet en Vriendin zijn mensen die vaak knoeien intelligenter. Dit zou blijken uit nieuw onderzoek van professor Amy Brown aan de Universiteit van Swansea. Maar in het onderzoek van Brown is geen enkele verwijzing te vinden naar een verband  tussen intelligentie en knoeien. De meeste websites hebben het bericht alweer verwijderd.

Fontys scholen Factcheck