Categorie: Digitaal

Elizabeth liet vlak voor haar dood make-over doen?

Onwaar

Vlak voor haar dood ging Queen Elizabeth voor een compleet nieuw kapsel. Buckingham Palace zou de foto hebben willen gebruiken als laatste staatsieportret, en het modeblad Vogue heeft ze nu gepubliceerd, volgens berichten op Twitter. Buckingham Palace heeft inderdaad nog een portret van de koningin vrijgegeven, maar daarop staat ze zoals we haar kennen: met kort en gekruld kapsel. De vervalste foto werd over de authentieke foto op het officiële Vogue-Twitteraccount gefotoshopt.

The Fact Club

Klaus Schwab in netkousen op het strand?

Onwaar

Een foto van een vrijwel blote man met netkousen en engelenvleugels op zijn rug gaat rond op Facebook. ‘Klaus Schwab op het strand’, luidt het onderschrift. De man op de foto lijkt inderdaad een  beetje op de oprichter van het World Economic Forum, maar hij is het niet. Het gaat om Max Schwab, een inwoner van Key West in Florida, die vaak in excentrieke outfits in het openbaar verschijnt. Er zijn geen aanwijzingen dat ze familie zijn van elkaar.

DPA

Is het logo van Volkswagen een hakenkruis?

Onwaar

Het logo van Volkswagen is in werkelijkheid een hakenkruis, volgens berichten die op sociale media veel gedeeld worden. Op een video is te zien hoe het logo, als het snel ronddraait, verandert in een swastika. De video staat al sinds 2013 online. Via de website Watch Frame by Frame wordt duidelijk dat de beelden zijn bewerkt. Door zelf door de video te klikken in het laagste aantal frames per seconde, is tussen frame 29 en 32 zowel het Volkswagenlogo als een swastika te zien.

DPA

The Simpsons voorspelden overlijden Elizabeth?

Onwaar

The Simpsons staan op sociale bekend om hun voorspellende krachten. In een oude aflevering zou de dood van koningin Elizabeth II zijn voorspeld. Helaas, het gaat om een bewerkte foto van een screenshot uit een aflevering waarin The Simpsons de dood van Donald Trump voorspelden. De afbeelding van Trump werd vervangen door die van de Britse koningin.

 

DPA

De maanlanding was nep, volgens Stanley Kubrick

Onwaar

Op Facebook is een video-interview te zien waarin filmregisseur Stanley Kubrick toegeeft dat hij de maanlanding van 1969 in opdracht van de Amerikaanse regering in scene heeft gezet. Kubrick, die in 1999 overleed, zou hebben bepaald dat het interview 15 jaar na zijn dood mocht worden gepubliceerd. Het filmpje dateert inderdaad uit 2015, maar de persoon in de video is een acteur die Stanley Kubrick speelt. Het interview is nep.

 

Logically

Google Earth laat gezonken vliegtuig zien bij Bahama’s

Onwaar

Een foto van Google Earth wordt op TikTok massaal gedeeld. Wie inzoomt voor de kust van Crooked Island, op de Bahama’s, ziet duidelijk voor de kust een vliegtuig onder water liggen. Volgens sommigen gaat het om een toestel van drugsbaron Pablo Escobar, anderen denken dat het om het wrak gaat van vlucht 370 van Malaysian Airlines, die in 2014 spoorloos verdween. Helaas, in werkelijkheid gaat het om een overvliegend vliegtuig dat per ongeluk werd vastgelegd door de Google Earth-satellieten.

Logically

Zwart gat dreigt aarde op te slokken?

Onwaar

Op TikTok en YouTube circuleren video’s van een zwart gat dicht bij de aarde. De beelden zijn met een smartphone gemaakt. Zwarte gaten zijn een bijzonder verschijnsel in het heelal omdat ze alles wat op hun weg komt, kunnen opslokken. De beelden zijn nep. Ze werden gecreëerd door een softwareprogramma, beter bekend als CGI.

Fact.Check Vlaanderen

Illuminati onthullen hun plannen met trainingsvideo?

Onwaar

De Illuminati, een geheim genootschap dat in het diepste geheim de wereld bestuurt, hebben in een instructievideo eindelijk hun sinistere plannen bekend gemaakt. Het gaat om een parodie die sinds oktober 2010 met regelmaat online opduikt. De Illuminati hebben in de achttiende eeuw ooit echt kort bestaan. In 1788 werd de beweging opgeheven.

DPA

Foto toont aan dat maanlanding nep is?

Onwaar

Op een foto van Neil Armstrong en Buzz Aldrin in hun ruimtepakken is duidelijk te zien dat de astronauten van de Apollo 11 zich niet op de maan, maar in een opnamestudio bevinden. Nieuw bewijs dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden, volgens berichten op sociale media. De foto van Armstrong en Aldrin is inderdaad niet op de maan genomen. Maar NASA heeft dat ook nooit beweerd.

 

DPA

Vaticaan in lichterlaaie?

Onwaar

‘Vaticaan in de fik’, staat vermeld bij een video waarin grote vlammen en zwarte rookpluimen te zien zijn. De video wordt meer dan 200.000 keer bekeken. De beelden tonen een brand die op 9 juli 2022 in het oosten van Rome gewoed heeft, in een autosloperij naast het Centocelle Park. Die locatie ligt op 9,83 kilometer van Vaticaanstad.

Knack