Categorie: Digitaal

Expeditie van begin vorige eeuw bewijst dat aarde plat is

Onwaar
De Antarctica-expedities die de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Robert E. Byrd bijna een eeuw geleden maakte, tonen aan dat de aarde plat is. Dat beweert complotfantast Mark Sargent. Volgens hem stuitte Byrd op een geheime ijsmuur die onze wereld omringt. Byrd heeft nooit beweerd dat hij een ijsmuur heeft gezien – het komt allemaal uit de enorme duim van Sargent.
Logically

Hoe groter je cupmaat, des te slimmer je bent?

Onwaar

Onderzoek uit Amerika toont aan dat vrouwen met grote borsten gemiddeld 10 punten hoger scoren bij een IQ test, meldt het Nederlandse online vrouwenmagazine FEM-FEM. De studie is nep. Het bericht verscheen oorspronkelijk in het satirische weekblad Weekly World News in 2003 en is sindsdien een eigen leven gaan leiden.

DPA

Maakte Disney filmpje van Mickey Mouse met erectie?

Onwaar

Op 10 april post iemand in de Telegramgroep Nederlands Verzetkanaal, een filmpje waarin Mickey Mouse met een erectie gaatjes maakt in een stuk kaas. ‘Voor het geval je het niet wist, dit is een van Disney’s eerste tekenfilms’, staat in het bijschrift. Kort daarvoor waren drie Disney-medewerkers opgepakt op verdenking van mensensmokkel, waarna diverse complottheorieën ontstonden. Het filmpje van Mickey Mouse is nep.

Knack

Bestaat deze olifantenrots echt?

Onwaar

Op Facebook gaat een foto rond van een heel bijzondere rots, die precies de vorm heeft van een olifant, inclusief flaporen, slurf en slagtanden. Het zou gaan om het “Aghia klooster in Triada te Griekenland”, aldus de gebruiker. Helaas, de rots is niet echt, maar met Photoshop digitaal in elkaar geknutseld,

DPA

Deelt Jumbo prijzen uit op Facebook?

Onwaar

Op de Facebookpagina ‘Jumbo Supermarkten NL’ zijn twintig cadeaudozen te zien. Wie in de commentaren een nummer noemt, maakt kans op een prijs. Wie reageert krijgt meteen een privébericht en moet een formulier invullen. Niet doen. Hier proberen oplichters jouw privégegevens te onfutselen.

 

 

DPA

Verandert deze minister in een buitenaards reptiel?

Onwaar

Een video waarin een een vrouw naar de camera staart, terwijl haar pupillen zich versmallen en in reptielogen veranderen, dient als bewijs op Facebook dat buitenaardse wezens de wereld overnemen. De vrouw in de video is Karla Rubilar Barahona, de Chileense minister van Sociale Ontwikkeling en Gezin. De beelden zijn afkomstig uit november 2019 en digitaal bewerkt.

Logically

Stal een Oekraïense boer een Soyuz-raket?

Onwaar

Een foto van een Oekraïense boer die er op zijn tractor met een Russische Soyuz-raket vandoor gaat, wordt sinds de Russische invasie massaal gedeeld op sociale media. De foto is niet echt. Het gaat om een raket die in oktober 2018 naar een lanceerplatform in Rusland werd getransporteerd. Op de originele foto staat geen tractor.

Snopes

Doneerde Leonardo DiCaprio 10 miljoen aan Oekraine?

Onwaar

Het bericht dat Leonardo DiCaprio 10 miljoen zou hebben gedoneerd aan Oekraïne ging de hele wereld rond. De acteur zou een bijzondere band hebben met Oekraïne omdat zijn oma van moeders kant werd geboren in Odessa. Er is niets van waar. Het bericht was afkomstig van een obscure website in Guyana, werd daar al snel verwijderd maar ging daarna toch viraal op Twitter en Facebook en werd toen ook door serieuze media opgepikt.

The Fact Club

Sloeg Donald Trump een hole-in-one?

Niet te checken

Op 26 maart van dit jaar liet voormalig president Donald Trump in een verklaring weten dat hij een hole-in-one had geslagen op zijn golfbaan in West Palm Beach, Florida. Een video op Twitter laat zien hoe Trump de green oploopt, een bal in de hole aanwijst en oppakt. Dan krijgt hij high fives en felicitaties van zijn medespelers. Maar hard bewijs ontbreekt en we weten van Trump dat hij niet in zijn eerste leugen is gestikt.

Snopes

Door Britten gedoneerde jeep te koop in Kiev?

Onwaar

Een door de Britten aan Oekraïne gedoneerde Land Rover Defender wordt in Kiev online voor 54.000 euro te koop aangeboden, volgens berichten op Facebook. “To EU taxpayers”, luidt het onderschrift. De advertentie is online nergens te vinden, maar de foto dateert van december 2020 en staat op de website van een winkel in het Verenigd Koninkrijk. De jeeps maken geen deel uit van de Britse militaire steun aan Oekraïne.

 

DPA